Dostupni linkovi

Apel za odštetu kontaminiranim u kampovima UN na Kosovu


Mitrovica, Kosovo
Mitrovica, Kosovo

Evropske i kosovske organizacije koje se bave romskim pitanjem uputile su pismo Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija u kojem se poziva da preispita svoju odluku da ova organizacije ne obezbedi novčanu nadoknadu zbog kontaminacije kojima su bili izloženi Romi, Aškaliji i Egipćani koji su nakon rata na Kosovu živeli u kampovima UN-a u Severnoj Mitrovici i Leposaviću.

U pismu se takođe apeluje da se pogođenim romskim porodicama pruži tretman u Sjedinjenim Državama ili Evropi.

„U tim kampovima bila su deca i trudne žene koje su posebno bile ugrožene. Desili su se i smrtni slučajevi upravo zbog trovanja olovom“, navodi se u pismu kojeg su potpisali Ulrich Delius, direktor Društva za ugrožene narode u Nemačkoj, kao i Christopher Wiedmer ispred istog društva u Švajcarskoj, te Baškim Ibiši ispred romskih organizacija na Kosovu, Đorđe Jovanović, predsednik Evropskog centra za prava Roma i advokatica Dianne Post iz New York-a.

Podsetimo, umesto kompenzacije i izvinjenja, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je u maju izrazio duboko žaljenje zbog nanete patnje pojedincima, te je odlučio da UN uspostavi Fond koji će pogođenim zajednicama pomoći u realizaciji projekata u Južnoj i Severnoj Mitrovici te Leposaviću, a koji će se fokusirati na zdravstvene usluge, ekonomski razvoj i infrastrukturu.

Na Kosovu su rekli da projekti ne mogu da reše zdravstveni problem ljudi koji su otrovani olovom.

U pismu takođe naglašavaju da je za žaljenje što se UN nije javno izvinio.

„Humanitarna obaveza nije adekvatna zamena za pravdu i reparaciju. Za nas i one koji su pogođeni, neshvatljivo što UN neće da ispoštuje svoje sopstvene principe ljudskih prava i ljudskog dostojanstva u ovom slučaju. To ostavlja utisak da su Romi izloženi strukturalnoj diskriminaciji unutar UN –a“, dodaje se.

Inače, UN-ova kancelarija za pravna pitanja je marta 2017. preporučila novom generalnom sekretaru UN-a Guterresu da ne prihvati odgovornost ili obavezu da plati žrtvama individualnu naknadu, iako je to bila greška UN-a.

Podsetimo, Savetnički panel za ljudska prava koji funkcioniše u sklopu UN-ove misije na Kosovu, došao je 2016. do zaključka da UNMIK nije uspeo da zaštiti romske porodice koje su živele u ovim kampovima u blizini rudnika Trepča.

Zaključeno je i da je Misija bila nemarna zato što je dopustila da Romi godinama žive u tim kampovima i pored toga što su često bolovali kao posledica izloženosti otrovnom olovu.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a na Kosovu Zahir Tanin tada je uzeo u obzir preporuke Panela za ljudska prava o neuspehu UNMIK-a u odnosu prema ovim osobama, izvinjenje i zahtev za kompenzaciju Romima koji su živeli u tim kampovima.

XS
SM
MD
LG