Dostupni linkovi

Britanci izdali sigurnosno upozorenje zbog koncerta u Mostaru


Mostar, foto Mirsad Behram
Mostar, foto Mirsad Behram

Vlada Velike Britanije ažurirala je svoje informacije o savjetima za putovanje u BiH upozorenjem zbog mogućih protesta u Mostaru zbog koncerta hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona u znak podrške haškim optuženicima.

"Osmog juna očekuju se protesti na nekoliko lokacija u Mostaru protiv događaja na gradskom stadionu u znak podrške hrvatskim zatvorenicima u Hagu, zakazanog za 8.00 sati. Trebate biti oprezni, posebno u blizini protesta, kao i stadiona", navedeno je u informaciji na zvaničnoj web stranici Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Upravni odbor Viijeće za provedbu mira u BiH (PIC) osudio je najavu koncerta potpore čelnicima nekadašnje Herceg-Bosne koji čekaju pravomoćnu presudu Haškog suda (ICTY) za ratne zločine, na kojemu bi trebao nastupiti kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson.

Tri dana prije koncerta u Mostaru Vijeće za provedbu mira u BiH pozvalo je na izbjegavanje skupiova podrške optuženim i osuđenim ratnim zločincima.

"Ne treba poduzimati nikakve poteze, ni u Mostaru niti drugdje, koji za posljedicu imaju produbljivanje podjela i podizanje napetosti", navedeno je u saopštenju Vijeća.

Članice Vijeća su navele kako su čvrsto uvjerene da oni koji podržavaju skupove čiji je cilj potpora optuženim i osuđenim ratnim zločincima ne djeluju u skladu s evropskim vrijednostima, vladavinom prava ili vlastitim deklariranim težnjama ka članstvu u Evropskoj uniji i učešću u demokratskim procesima.

U aprilu je uprava grada Kremsmuenstera u Gornjoj Austriji zabranila nastup Thompsona, a gradonačelnik Gerhard Obernberger je naveo kako "je protiv svake vrste ekstremizma" i da će se "ubuduće bolje provjeravati kome se izdaje koncertna dvorana".

XS
SM
MD
LG