Dostupni linkovi

Comey u pismu Senatu: Trump ga je pritiskao da odustane od istrage


Otu[teni direktor FBI James Comey čije se svjedočenje u Senatu zakazano sa četvrtak očekuje sa velikom pažnjom.
Otu[teni direktor FBI James Comey čije se svjedočenje u Senatu zakazano sa četvrtak očekuje sa velikom pažnjom.

Bivši direktor FBI James Comey izjavio je da je predsjednik SAD Donald Trump tražio od njega lojalnost i vršio pritisak na njega da odustane od istrage o njegovom prvobitnom izboru za savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaelu Flynnu i njegovim vezama sa ruskim zvaničnicima.

Comey je ovo naveo u pisanom svjedočenju senatskom Komitetu za obavještajne službe, koje je objavljno u srijedu, dan prije njegovog zakazanog javnog svjedočenja pred panelom.

Ovi navodi su u skladu sa više medijskih izvještaja posljednjih sedmica u kojima se sugeriše da je Trump pokušao da utiče na istragu FBI o Flynnu.

Flynn je otušten manje od mjesec dana na toj dužnosti, 13. februara, nakon što je utvrđeno da je dao netačne informacije zvaničnicima Bijele kuće o svojim kontaktima sa ruskim zvaničnicima, uključujući i ruskim ambasadorom u Vašingtonu, Segejom Kislijakom.

U pisanom svjedočenju, Comey je naveo da je su on i Trump imali privatnu večeru skupa 27. januara, i da ga je tokom jela Trump pitao želi li da ostane direktor FBI. Comey je imenovan na tu dužnost 2014., postavio ga je bivši predsjednik Barack Obama, i mandat šefa Federlnog istražnog biroa traje 10 godina.

Comey je Trumpu odgovorio da želi da odsluži svoj 10-togodišnji mandat i da "nije ni na čijoj političkoj strani".

Comey je takođe naveo da, kada ga je Trump pitao o lojalnosti, on mu je odgovorio da mu može ponuditi časnost.

Trump je potom rekao da želi " časnu lojalnost" i da mu je Comey na odgovorio: "Dobićete to od mene".

Tokom susreta 14. februara u Bijeloj kući, Trump ga je pritisnuo oko istrage o Flynnu.

"Nadam se da možete naći način da odustanete od toga, da pustite Flynna. On je dobar čovjek", citirao je Comey riječi američkog predsjednika.

"Ja sam razumio da predsjednik traži da odustanemo od bilo kakve istrage o Flynnu u vezi sa njegovim lažnim izjavama o njegovim susretima sa ruskim ambasadorom u decembru" stoji u Comeyevom pisanom izvještaju Komitetu za obavještajne službe Senata.

Trump je otpustio direktora FBI 9. maja, u potezu koji je bacio nove sjenke na njegov predsjednički mandat, u kojem su već postojale sumnje o kontaktima Trumpovih saradanika sa Rusima.

Osim FBI, istragu o prirodi tih kontakata vode i Komitet za obavještajne službe i najmanje jedan kongresni odbor, kao i obavještajna zajednica SAD koja je zaključila da je Rusija pokušala da se miješa u američke izbore pokušavajući da ih prevagne na stranu Trumpa.

Comey je u pisanom svjedočenju takođe naveo da je Trump vršio pritisak na njega da javno objavi da on lično nije pod federalnom istragom. U telefonskom pozivu 20. marta, Trump je pitao Comeya šta se može učiniti da se "ukloni oblak" iznad njega.

"Ja nijesam rekao predsjedniku da je FBI i Ministarstvo pravde bilo nevoljno da izda javno saopštenje da mi nemamo otvoren slučaj o predsjedniku Trumpu, iz više razloga, a najvažniji, zato što bi to stvorilo obavezu da se korigujemo ukoliko se to promijeni" napisao je Comey u svjedočenju Senatu.

Šefovi američkih obavještajnih službi su na saslušanju u Senatu odbili u srijedu da ogovore na ključno pitanje senatora, da li je američki predsjednik Donald Trump pokušao da utiče na istragu FBI o vezama njegovih saradnika sa Rusijom tokom izborne kampanje.

I direktor Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) i Nacionalne objavještajne agencije Mike Regers i Dan Coats rekli su sentskom obavještajnom Komitetu da vjeruju da su njihovi razgovori sa predsjednikom Trumpom povjerljivi.

Tenzije su tako dodatno podignute dan uoči salušanja otpuštenog direktora FBI Jamesa Comeya.

Istovremno je Trump danas objavio je na Twitteru da planira da nominuje Christophera Wraya, bivšeg pomoćnika državnog tužioca SAD u administraciji predsjednika Georgea W. Busha, koji sada ima privatnu praksu, da bude novi direktor Federalnog istražnog biroa (FBI).

Uz pomoć izvještaja dopisnika Mike Eckela iz Vašingtona.

XS
SM
MD
LG