Dostupni linkovi

Odloženo ročište po tužbi ministra Stefanovića protiv Vesne Pešić


Vesna Pešić u razgovoru sa novinarima ispred Višeg suda u Beogradu, 31. maj 2017.
Vesna Pešić u razgovoru sa novinarima ispred Višeg suda u Beogradu, 31. maj 2017.

Ročište za glavnu raspravu po tužbi ministra policije Srbije Nebojše Stefanovića protiv sociološkinje Vesne Pešić odloženo je za 31. maj zbog nedolaska podnosioca tužbe. Njih dvoje trebalo je da budu saslušani na današnjem ročištu pred Višim sudom u Beogradu.

Advokat Nebojše Stefanovića, visokog funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), predočio je da podnosilac tužbe kao ministar unutrašnjih poslova ima obaveze na bezbednosnoj konferenciji u Novom Sadu, zbog čega je ovog puta otkazan susret tužioca i tužene.

Vesna Pešić nije želela da prejudicira ishod, ali je na insistiranje novinara rekla par reči.

"Tužba je svakako malo nategnuta. Zato što reći da je nešto glupo znači da je učinjeno nesmotreno ili neogovorno. To nije nikakva uvreda. To je reč koja se normalno upotrebljava. Nisam, na primer, rekla da je kreten ili nešto slično", navela je.

Povod za tužbu ministra unutrašnjih poslova posredno je slučaj Savamala, koji policija i tužilaštvo nisu rešili više od godinu dana, koji je na sajtu "Peščanik" komentarisala Vesna Pešić. Kako je kasnije objasnila, suština onoga što je rekla da je glupa Stefanovićeva izjava da policija nije mogla da reaguje na nezakonito rušenje u Hercegovačkoj ulici zato što bi sebe dovela u opasnost od pokidanih električnih kablova.

Za podnosioca tužbe najsporniji je deo kolumne, objavljene 14. maja 2016. pod naslovom "Dosoljavanje", da je „jedino glupost ministra policije Nebojše Stefanovića nenadmašna i nepredvidiva“ i da "do sada nismo otkrili zašto je baš njemu dodeljena uloga da ispadne najgluplji".

"Imamo situaciju u kojoj je, ni manje ni više, potpredsednik Vlade i ministar policije napravio cirkus od svega. Napravio je cirkus od tužbe koja je ne samo arogantna i ohola, nego i nepojamno glupa. Tako da je sve ovo mrcvarenje od strane čoveka koji to sebi može da priušti", rekla je Svetlana Lukić, urednica "Peščanika".

Stefanović je u ovom slučaju tužio i nju, kao i njenu koleginicu Svetlanu Vuković, i zatražio 200.000 dinara (1.622 evra) na ime povrede časti i ugleda.

Svetlana Lukić napomenula je da je upadljivo da se Stefanović i dalje bavi tužbama protiv medija, kao nedavno protiv nedeljnika NIN, umesto da mu prioritet bude posao ministra unutrašnjih poslova i rasvetljavanje slučaja Savamala kojim je suspendovana pravna država, između ostalog i zbog toga što policija nije izašla na lice mesta kada su građani prijavili da osobe pod fantomkama ruše objekte i očevice lišavaju slobode.

"On ovde pre svega nastupa kao deo vladajuće garniture, odnosno partije SNS, i sprovodi zastrašivanje njihovih političkih protivnika. Dakle on nije ovde ministar policije već stranački kadar, odnosno Vučićev mali od palube", rekla je Svetlana Lukić.

Nedavnu presudu Višeg suda u korist aktuelnog ministra policije protiv novinara NIN-a zbog teksta "Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale" krajem aprila preinačio je Apelacioni sud i Stefanoviću naložio da u roku od 15 dana plati troškove parničnog postupka.

Vladimir Gajić, advokat tužene Vesne Pešić, predsednice nekadašnjeg Građanskog saveza Srbije, kaže da bi Stefanoviću najbolje bilo da povuče tužbu, koju smatra političkom.

"Vesna Pešić je etablirana javna ličnost kada je u pitanju kritika bilo koje vlasti. Prema tome, oni preko ljudi kao što je ona pokušavaju na neki način da pošalju poruku i da uteraju strah kod građana da se ne usuđuju da javno kritikuju izvršnu vlast", kaže Gajić.

Zbog nedolaska na ovo ročište, kako je odlučeno na predlog advokata tužene, troškove odlaganja snosiće tužilac Nebojša Stefanović.

XS
SM
MD
LG