Dostupni linkovi

BiH: Drvoprerađivači deblokirali puteve i prekinuli prosvjed


Drvoprerađivači blokirali put
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Nakon višesatne blokade puteva prema Sokocu, Palama i Rogatici, drvoprerađivači Sarajevsko – romanijske i gornjodrinske regije danas su prekinuli prosvjed, nakon što je dogovoreno da će na sastanku u srijedu o svojim zahtjevima imati priliku razgovarati sa rukovodstvom "Šuma Republike Srpske" i predstavnicima vlasti.

Jedan od zahtjeva drvoprerađivača jest da se sirovinama iz šuma oko Sokoca, Han-Pijeska, Višegrada, Rudog, Rogatice i drugih gradova najprije osiguravaju domaći pogoni, kaže član Upravnog odbora Udruženja drvoprerađivača Sokolac, Radivoje Čajević.

"Nezadovoljni smo zbog neredovnog snabdijevanja sirovinom, zbog neregularnog izvoza sirovine, mi ne možemo da funkcionišemo u tom smislu, i zbog toga smo poslali svoje zahtjeve Vladi i ministarstvima", ističe Čajević.

Drvoprerađivači također traže da se utvrdi odgovornost menadžmenta "Šuma Republike Srpske", koji je, kako kažu, svojim neodgovornim djelovanjem u kadrovskoj politici, raspodjeli sirovine i nesankcioniranju poduzeća koja se bave preprodajom i izvozom drvnih sortimenata doveo do katastrofalnog stanja u drvnoj industriji u ovim regijama.

XS
SM
MD
LG