Dostupni linkovi

EU poziva na poštovanje odluke u vezi zemlje manastira Dečani


Visoki dečani na Kosovu
Visoki dečani na Kosovu

Evropska unija je zabrinuta kontinuiranim nedostatkom sprovođenja odluke Ustavnog suda donete 20. maja 2016. godine koja se odnosi na spor oko zemlje u Dečanima, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

Savez istoričara Kosova, ogranak u Dečanima, dao je ultimatum Vladi Kosova da se do petka, 21. aprila, uključi u rešavanje ovog pitanja.

“Odluke najvišeg pravnog organa Kosova su konačne i moraju se sprovoditi. EU poziva vlasti na svim nivoima da pokažu poštovanje za vladavinu prava kao osnovnog demokratskog načela. Potpuno sprovođenje odluke treba da se dogodi bez odlaganja”, navodi se iz Kancelarije EU na Kosovu.

EU takođe osuđuje sve akcije koje bi blokirale pristup ili na drugi način remetile život u manastiru Visoki Dečani.

Istoričari i predstavnici lokalne samouprave Dečana koji su u nekoliko navrata protestvovali, smatraju međutim da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Ilirija", te da nikada nije pripadala manastiru.

Manastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani


Oni su najavili da će od 21. aprila blokirati put koji vodi prema manastiru a kako bi se domaćin institucijama poslala poruka da je “društvena imovina sveta”, stoji u njihovom saopštenju.

Dodaje se da nije u pitanju kampanja protiv manastira, koji je inače sastavi deo istorije i kulture kosovskih Albanaca, već se radi o politici “velike Srbije i Beograda” koju predvodi iguman manastira Sava Janjić”.

Iz Saveza istoričara Kosova u Dečanima u četvrtak su poručili da će se ultimatum Vladi Kosova okončati u petak u 16 časova, te da će nakon 21. aprila proglasiti blokadu puta koji vodi prema manastiru, u znak nezadovoljstva radom domaćih institucija “koje žele da poklone javnu imovinu Manastiru Dečani”.

“Prema tome, naš poslednji apel domaćim institucijama, pre pogoršavanja situacije u Dečanima jeste da se povuče odluka kosovske Agencije za privatizaciju o likvidaciji imovine preduzeća 'Apiko' i 'Iliria' i da Vlada Kosova putem posebne odluke proglasi nacionalnom imovinu ta dva preduzeća”, stoji u saopštenju Saveza istoričara Dečana.

Gradonačelnik opštine Dečani, Rasim Seljmanaj, kazao je za Radio Slobodna Evropa da opština neće sprovesti odluku Ustavnog suda “jer je ona politička”.

Odluka Ustavnog suda prethodno je potvrdila vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje. Ovo pitanje je bilo predmet sudskog spora 16 godina.

Lokalni predstavnici takođe misle da je Ustavni sud legalizovao odluku Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru.

Predstavnici Vlade Kosova, međutim, kažu da se odluka Ustavnog suda mora sprovesti i da nema povratka.

Ustavni sud Kosova nije prihvatio odluku Apelacionog veća specijalne komore Vrhovnog suda Kosova iz 2015. da se predmet ponovo vrati Osnovnom sudu u Dečanima.

Ustavni sud je, takođe, utvrdio da je prethodna odluka Vrhovnog suda iz 2012. godine, kojom je potvrđeno vlasničko pravo manastira na zemlju u sporu, "res judicata" (pravosnažno presuđena stvar).

XS
SM
MD
LG