Dostupni linkovi

Na Balkanu 1.300 dece migranata bez roditeljske pratnje


Deca migranata, arhivska fotografija
Deca migranata, arhivska fotografija

Među više od milion migranata koji su od 2015. prošli preko Balkana nalazi se i 100.000 dece bez pratnje a samo u Srbiji boravi 900 dece koja putuju sama, ili su tokom puta razdvojena od roditelja, saopštilo je danas više međunarodnih organizacija koje se bave migrantima, prenosi Beta.

U ovom trenutku je u regionu oko 1.300 dece izloženo je rizicima fizičkog ili seksualnog zlostavljanja i eksploatacije, navodi se u saopštenju koje su objavili Međunarodni komitet za pomoć (International Rescue Committee) i Spasite decu (Save the Children) u saradnji sa još 10 nacionalnih i međunarodnih organizacija.Zbog loših uslova i manjka organizacije deca često nisu registrovana u svakoj državi u kojoj se nalaze, a predviđene mere za njihovu identifikaciju i zaštitu se ne sprovode adekvatno ili uopšte ne postoje.

Deca bez pratnje koja su u tranzitu često nemaju pristup formalnom, ali ni neformalnom obrazovanju, čak i onda kad u nekoj državi borave više meseci, pa postoji hitna potreba da se pojača psiho-socijalna podrška, a kako bi se ublažio štetni uticaj situacije u kojoj se ta deca dugoročno nalaze na njihov dalji razvoj, navodi se u izveštaju.

Pristup međunarodnoj zaštiti ostvaruje se veoma sporo i neefikasno jer Dablinski proces spajanja porodica traje u proseku dve godine, a kada se jednom započne u nekoj državi EU, na primer Grčkoj, taj proces više ne može da se nastavi u drugoj državi.

Način na koji se porodica ili osoba smeštena u nekoj državi koja nije članica EU može spojiti s ostatkom porodice u zemlji koja je članica EU, nije dovoljno poznat i često je spor. Nemogućnost dobijanja jasnih informacija o pravnim opcijama koje su im na raspolaganju i o mogućnosti da se svojim porodicama u EU pridruže u nekom razumnom roku, obično primoravaju decu da se odluče na veoma rizična putovanja s krijumčarima.

Međunarodne organizacije u izveštaju pozivaju Evropsku komisiju, države članice EU, vlade država kroz koje deca bez pratnje prolaze, lokalne i međunarodne humanitarne organizacije kao i donatore navodi da ulože napore u rešavanje problema kao što su manjak podataka, nepouzdani podaci i manjkavosti u upravljanju podacima o deci bez pratnje u regionu.

XS
SM
MD
LG