Dostupni linkovi

Izložba 'Rat sjećanja' u Banjaluci: Protiv selektivne kulture sjećanja


Izložba "Rat sjećanja"
Izložba "Rat sjećanja"

Centar za nenasilnu akciju Beograd – Sarajevo otvorio je sinoć u Banjaluci izložbu "Rat sjećanja".

Ova izložba predstavlja fotografije spomenika posljednjeg rata u BiH od 1991. do 1995. godine.

"Spomenici" ovdje nisu samo mesta sjećanja poput materijalnih objekata, instalacija i skulptura, već i spomen-ploče, spomen-sobe, spomen-crkve, groblja i mezarja, spomen-česme i građevine koje su tokom rata služile kao logori.

Nataša Okilj istakla je da je cilj da se ukaže na probleme i opasnosti koji proizilaze iz aktuelne kulture sjećanja koja je selektivna.

Nedžad Horozović jedan od fotografa koji su radili na ovom projektu, istakao je da, na žalost, spomenici koji su napravljeni nakon posljednjeg rata u BiH su povećeni samo jednoj strani i stradanju jednog naroda dok se stradanja drugih negira, ili se ne pominje.

"Jednostavno oni su i spomenik vremenu u kojem su nastali. Kao takvi mislim da su podložni preispitivanju, da li oni zaista opominju i koliko nam mogu pomoći da nam se ne ponove devedesete", kazao je Horozović.

Rat sjećanja je projekat Centra za nenasilnu akciju kroz koji se pokušalo odgovoriti na pitanja – čemu nam služe spomenici, kakvu poruku nose, koliko opominju, a koliko prijete, te koliko doprinose pomirenju i konstruktivnom suočavanju s prošlošću i šta bi bio poželjan model spomenika?

Realizacija istraživanja počela je u jesen 2012. godine i trajala do proljeća 2015. godine.

XS
SM
MD
LG