Dostupni linkovi

Šesta "bomba" makedonske opozicije: Kako se krčmio budžetski novac


Premijer Nikola Gruevski i vicepremijer Zoran Stavreski
Premijer Nikola Gruevski i vicepremijer Zoran Stavreski

Neproduktivni troškovi za spomenike u situaciji kada je državni budžet prazan, bili su tema šeste takozvane bombe opozicije na pres konferenciji lidera Socijaldemokratskog saveza Zorana Zaeva.

On je objavio nove snimljene telefonske razgovore između, kako je rekao, vicepremijera i ministra finansija Zorana Stavreskog, kuma premijera Nikole Gruevskog, i ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske, a na kojima se čuje da vlasti nemilosrdno troše državne pare, dok je budžet prazan.

“Radi se o direktivama Gruevskog o nezakonitom podizanju milionskih kredita iz inostranstva, o nelogičnim budžetskim trošenjima, za reklame, spomenike, u uslovima kada su bile dovedene u pitanje plate administracije, radna mesta, rad ključnih resora u državi, čast i dostojanstvo javne administracije, naroda i države”, naveo je Zaev.

On je rekao da ovi razgovori pokazuju zašto su Jankuloska i Stavreski oni koje su premijer Nikola Gruevski i šef tajne policije Saša Mijalkov najviše prisluškivali. Ovi snimci, dodao je on, pokazuju da je Gruevski izdavao naređenja da oni rade protivzakonito,

“Sam Stavreski konstatuje da je tragedija što se daju pare za spomenike, dok policajci, kako kaže Jankuloska, spavaju na gvozdenim krevetima i pokrivaju se ćebadima iz JNA. Stavreski lično kritikuje to što Gruevski nerazumno traži 100 slika za muzeje ili 300 - 400 miliona evra za zgrade i spomenike, umesto za realne potrebe, za koje nema para”, naveo je Zaev.

U jednom od razgovora, rekao je Zaev, vicepremijer Stavreski kaže: “Sa ovakvim trošenjem ne bi izdržali pa i da smo Amerika. Mi smo ludaci, treba da razumemo da ovo što radimo nije normalno. Mi trošimo za čokoladu, a nemamo hleb da jedemo”.

Lider Socijaldemokrata ističe da su ova priznanja samo mali deo razgovora Stavreskog i Jankuloske i da ima još mnogo, naročito između njih dvoje.

“Ovih 11 razgovora od danas dovoljno potvrđuju haos u budžetu i katastrofalnu ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi Makedonija. Ovih 11 razgovora kompletno skidaju masku Nikole Gruevskog o tome kakva je država Makedonija”, poručio je Zaev.

Današnja pres konferencija je šesta na kojima Socijaldemokratski savez objavljuje takozvane bombe.

Do sada su bili prezentirani telefonski razgovori na kojima se čuju dogovaranja oko sudskih kadrova, sudskih i tužilačkih odluka i postupaka, detalji o hapšenju opozicionera Ljubeta Boškoskog, prisluškivanje novinara i mešanje u uređivačke politike medija.

XS
SM
MD
LG