Dostupni linkovi

Mostar: Produžen mandat Gradskom vijeću u "foto-finišu"


Sjednica Gradskog vijeća
Sjednica Gradskog vijeća
Gradsko vijeće Grada Mostara u subotu uveče je – nekoliko sati uoči istjecanja mandata vijećnicima – usvojilo zaključak kojim se produžava rad tog Vijeća do daljnjeg.

U usvojenom Zaključku, Gradsko vijeće Mostara uzelo je u obzir kako su lokalni izbori u Mostaru odgođeni, te nisu izabrani novi vijećnici, iz čijih redova se bira i novi gradonačelnik.

"Vijećnici Gradskog vijeća izabrani na lokalnim izborima 2008. godine, kao i gradonačelnik koji je izabran iz reda gradskih vijećnika nastavljaju rad u punom kapacitetu dok se ne izaberu novi vijećnici Gradskog vijeća ili neki od viših nadležnih organa ne utvrdi drugačije stanje i poziciju lokalnih organa vlasti u Gradu Mostaru", stoji u Zaključku mostarskog Parlamenta.

Jedino Mostar u BiH 7. oktobra nije imao lokalne izbore, jer se hrvatske i bošnjačke stranke nisu mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila, nakon što je Ustavni sud BiH prije dvije godine poništio posebna izborna pravila za taj grad.

Vijeće se nije obratilo Parlamentu BiH za autentično tumačenje Izbornog zakona BiH, kako se to očekivalo, nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH svojim dopisom utvrdila da mandat vijećnicima istječe 4. Novembra 2012. godine, ali i da se po tom pitanju mogu obratiti Parlamentarnoj skupštini (PS) BiH.

Član Ustavno-pravne komisije Doma naroda PS BiH, Halid Genjac izjavio je ranije za RSE kako uopće nema potrebe za zahtjevom Gradskog vijeća Mostara za produženjem mandata aktuelnom sazivu tog Vijeća.

"Samim tim što je u Izbornom zakonu da mandat novih vijećnika teče od dana objave u službenom glasniku, samim tim što i kod nas vrijedi princip da ne može nastati vremenski vakuum u bilo kojoj izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti, samim tim to se može i treba razumijevati da mandat sadašnjim vijećnicima traje sve dok ne počne teći mandat novoizabranim vijećnicima", izjavio je Genjac za RSE
XS
SM
MD
LG