Dostupni linkovi

Benedikt XVI u Zagrebu: Hrvatski narod pripada Europi



(Fotogalerija: Papa u posjetu Hrvatskoj)

Enis Zebić

Papa Benedikt XVI započeo je u subotu dvodnevni posjet Hrvatskoj. U prvom obraćanju nakon slijetanja u zagrebačkoj zračnoj luci založio se da Hrvatska kao skora članica Europske unije snagom svoje tradicije pridonese da Europska unija cjelovito vrednuje ljudske i kršćanske vrijednosti europske kulture.

Šest minuta prije najavljenog vremena, avion sa papom Benediktom XVI sletio je u Zagreb. Papu je dočekao cijeli državni vrh, a dobrodošlicu mu je u govoru poželio predsjednik Ivo Josipović, inače deklarirani agnostik.

“Hrvatska nije otok, Hrvatska živi u svijetu, Hrvatska živi sa svojim susjedima. Makar nisam vjernik, u dubini svojih uvjerenja dijelim s vjernicima iste vrijednosti. Stoga sam i u temelje svoje unutarnje politike postavio pravdu i pravednost, a u temelje svoje međunarodne politike oprost i pomirenje među narodima”, kazao je predsjednik Hrvatske.

Analitičari su odmah primijetili kako su Josipovićeve poruke bile na tragu poruka Ivana Pavla II prigodom njegove prve posjete Hrvatskoj 1994. godine, kada je vjernike u zemlji izloženoj ratu pozvao na prijateljstvo, ljubav i pomirbu.

Razgovori o regionu i BiH

Papa je svoj odgovor započeo i završio na hrvatskom, što nije bilo predviđeno protokolom, i što se razumije kao veliko uvažavanje zemlje domaćina.

“Hrvatski narod od početaka pripada Europi i na specifičan način daje joj doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima”, nastavio je na talijanskom papa, apelirajući da Hrvatska, na pragu ulaska u Europsku uniju, pridonese njegovanju moralnih vrijednosti ukorijenjenih u društvenom životu i identitetu Europe, nasuprot izazovima suvremene kulture prožete raslojavanjem, nestabilnošću i individualizmom bez obaveza.

“Neka tako ova draga nacija, snagom svoje bogate tradicije, pridonese da Europska unija cjelovito vrednuje to duhovno i kulturno blago”, kazao je papa.

Papa Benedikt XVI s premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor, 4. lipnja 2011
Papu je potom u svojoj rezidenciji primio predsjednik Ivo Josipović.

Oni su razgovarali u četiri oka, a kako se saznaje teme su bile skoro hrvatsko pristupanje Europskoj uniji i stanje na jugoistoku Europe, posebice u Bosni i Hercegovini.

Papi su bili predstavljeni i najbliži Josipovićevi suradnici, kao i supruga Tatjana i kćer Lana.

Uslijedio je susret sa premijerkom Jadrankom Kosor, s kojom su i sin Lovro i nekolicina najbližih suradnika, čime se zaključuje prvi dio subotnjeg programa.

Poslijepodne uslijedilo je druženje s istaknutim osobama iz javnog života i sa mladima, a u nedjelju će držati veliku misu na zagrebačkom Hipodromu, kao središnji događaj papine posjete Hrvatskoj.

Nasuprot prognozama, papu za sada služi dobro vrijeme, pa su ga u zagrebačkoj zračnoj luci i na ulicama Zagreba kuda je prolazio na susrete s političarima pozdravljali brojni građani.
XS
SM
MD
LG