Dostupni linkovi

Martijev izveštaj: Beograd spreman da sarađuje u istrazi


Zgrada Vlade Srbije, foto: Vesna Anđić
Zgrada Vlade Srbije, foto: Vesna Anđić
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić putuje u ponedeljak u Strazbur, gde će o izveštaju Dika Martija razgovarati sa zvaničnicima Saveta Evrope. U Beogradu kažu da su spremni na saradnju sa svim međunarodnim organima i da ne žele da prejudiciraju ishod istrage.

Ipak, pojedini zvaničnici Martijev izveštaj koriste za politička osporavanja nezavisnosti Kosova. Takve poruke, podržane senzacionalističkim izveštavanjem medija, neće doprineti konstuktivnom početku dijaloga Beograda i Prištine, slažu se analitičari.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju Hagom Rasim Ljajić razgovaraće sa zvaničnicima Savet Evrope u Strazburu daljim koracima koje to telo namerava da preduzme posle izveštaja Dika Martija.

„Mi ne prejudiciramo, niti želimo da prejudiciramo šta će se dalje događati, a posebno eventualni ishod postupka koji će biti pokrenut. Mi samo tražimo da se sve sumnje za ozbiljne optužbe koje su iznete provere”, kaže Ljajić.

U Beogradu ocenjuju da je sada najvažnije pokretanje istrage. Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen kaže za RSE i da su spremni na saradnju sa međunarodnim organima.

“Tužilaštvo za ratne zločine u potpunosti stoji na raspolaganju. Oni već duže vreme spremaju dokaze i mi ćemo u tome aktivno učestvovati”
, navodi Homen.

Nema mesta politizaciji


I dok se oni koji su najpozvaniji da komentarišu slučaj drže umereno dok istraga ne dokaže ili ospori navode o trgovini organima na Kosovu, pojedini zvaničnici, među kojima prednjači šef diplomatije Vuk Jeremić, Martijev izveštaj koriste za politička osporavanja nezavisnosti Kosova.

Tako je Jeremić na noge digao čitavu diplomatsku mrežu Srbije po svetu, koja je objasnio je, već instruirana da “spreči pokušaje da se izveštaj gurne pod tepih”. Još je, dok mu je iza leđa stajao ruski kolega Lavrov, dodao:

„Mislim da je zaista došlo vreme da ceo civilizovani svet prestane da okreće glavu od jedne strašne realnosti Kosova. Ovaj izveštaj na najbolji način oslikava šta je Kosovo danas.“

Osvrćući se na ovakve i izjave poput onih da je njegov izveštaj pobeda za Srbiju, sam Dik Marti izjavio je da je šokiran i da ih smatra neumesnim.

„Sav posao sada bi trebalo prepustiti Savetu Evrope i međunarodim organima na Kosovu”, kaže za naš program profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić i podvlači da mešanju diplomatije i politizaciji mesta nema.

Hašim Tači na konferenciji za novinare u Prištini, 16. decembar 2010
“Ovo je pre svega posao organa koji se bave istragom ratnih zločina. Što se Srbije tiče, takođe je posao na tim njenim organima. Ukoliko raspolažu podacima, treba da ih dostave, i treba zajedno sa drugima da rade. Ali, ne mislim da je to u ovom trenutku primarni posao za Srbiju, već je stvar na organima međunarodnog prisustva na Kosovu”, kaže Simić.

Slobodan Homen iz Ministarstva pravde slaže se da političke poruke, kada su u pitanju eventualni zločini i žrtve bilo koje strane, nikada nisu donele ništa dobro.

“Da li su u pitanju zločini nad Srbima ili nad predstavnicima drugih naroda, naše iskustvo pokazuje da kada je došlo do politizacije, bilo je teže voditi postupak. Mislim da ovaj postupak isključivo treba gledati kroz konkretne žrtve i konkretne dokaze, i ako postoji dovoljno dokaza da mora doći do suđenja”
, smatra Homen.

Mediji već osudili Tačija


Martijevim navodima o umešanosti Hašima Tačija u kriminalne radnje na Kosovu, otvoreno je i pitanje predstojećeg dijaloga Beograda i Prištine, odnosno adrese da kojom će se pregovarati.

Predsednik Srbije i članovi vladajuće koalicije bili su jasni – srpski pregovarači sedeće za istim stolom sa Hašimom Tačijem, jer je za Beograd prihvatljiv svaki legitimno izabrani predstavnik Albanaca. Dočekale su ih, međutim, oštre osude opozicije.

„Mislim da je gospodin Tadić, kao predsednik Srbije trebalo malo da razmisli da li može da primeni opšte, univerzalno ljudsko pravo na gospodina Tačija, pa da kaže niko nije kriv dok ne bude osuđen“
, rekao je lider Naprednjaka Tomislav Nikolić.

Istovremeno, iako je Priština negirala navode Dika Martija o Tačiju, pojedine srpske političke partije sa Kosova koje su učestvovale na izborima, već su najavile da sa njim u Vladu neće ulaziti.

Iako istraga tek predstoji, veliki broj medija u Srbiji Tačija je senzacionalističkim izveštavanjem već osudio.

„Imamo reciklažu političkog ponašanja s kraja devedesetih godina. Trebalo bi, na kraju krajeva, sačekati da se to istraži, da se utvrdi ta neka krivica, ako je neko kriv, pa i dok taj koji je kriv ne odgovara. Isto tako, ne mogu da prihvatim tezu sa druge strane kada se kaže da ako je optužena jedna osoba, time je optužen ceo narod i ceo UČK“
, navodi Publicista i dopisnik kosovske televizije iz Beograda Fahri Musliu.

Musliu je uveren da Martijev izvešaj neće imati posledice na predstojeće pregovore Beograda i Prištine.

„Kosovo će nastaviti svoj put kao i do sada. O budućim razgovorima odlučiće ipak Međunarodna zajednica, koja će terati i Beograd i Prištinu da sednu za sto i da reše svakodnevne probleme. I to je ključ, a druga je stvar što političari u Beogradu, pre svega ministar Jeremić, insistiraju na tome da status Kosova nije rešen. Sada se ovo koristi za napade kako je Kosovo tvorevina koja ne može da funkcioniše. To su kvalifikacije koje su nedopustive uoči početka dijaloga. Umesto toga treba da se spusti lopta i da se stvara atmosfera međusobnog poverenja jer bez njega ne možete pregovarati“
, smatra Musliu.

O Martijevom izveštaju, Parlamentarna skupština Saveta Evrope raspravljaće na plenarnom zasedanju 25. januara, a prema nekim saznanjima, vlasti u Beogradu sačekaće da vide kako će se međunarodna zajednica prema njemu odrediti, te će se postaviti u skladu s tim.
XS
SM
MD
LG