Dostupni linkovi

„Budućnost Posthistorije“ Brace Dimitrijevića




Zvjezdan Živković


U petak navečer u sarajevskoj Vijećnici otvorena je samostalna izložba „Budućnost Posthistorije“ bosanskohercegovačkog konceptualnog umjetnika Brace Dimitrijevića. Riječ je o projektu koji je uvršten u zvanični program Venecijanskog bijenala 2009. godine - mjesto koje okuplja najznačajnija ostvarenja savremene svjetske umjetnosti.

Nakon što je izložbu u Veneciji vidjelo više od 40.000 posjetilaca, ona je doplovila u Sarajevo da se u dane jubilarnog 50. festivala MESS predstavi i građanima Bosne i Hercegovine.

Postaviti izložbu u prostoru Vijećnice, kao zgrade od historijskog značaja, 'svakom predmetu pa i onom (ne)umjetničkom daje jedan poseban okvir', ističe Braco Dimitrijević:

„Ovdje je neka mini retrospektiva jer se radi o instalaciji iz Venecije koja je nazvana 'Jedriti u Posthistoriju' koja sumira moje radove sa prolaznicima i Posthistorijske triptihe. Historijske konotacije koje se u triptihu očitavaju preko remek-djela velikih majstora od Van Gogha, Picassa, Maljevića i drugih, ovdje se očitavaju preko ovih portreta historijskih ličnosti. Namjerno sam odabrao tri djelatnika iz različitih domena. Imamo Marinettia - likovnjaka iz futurističkog pokreta, Nikolu Teslu kao jednog od najvećih naučnika svih vremena, dok u trećoj barci imamo Kafku koji je utjelovljenje modernizma u literaturi. Tako da nas Kafka i ostali likovi sa fotografija povezuju sa mojim ciklusom Slučajnih prolaznika, a ova ostala dva elementa sa Posthistorijskim triptisima.“


Braco Dimitrijević na izložbi u Sarajevu, 15. oktobar 2010
Zahvaljujući prijateljskoj saradnji pobratimskih gradova - Venecije i Sarajeva, te saradnji sa UNESCO, Ars Aevi je u 2003. godini u program nacionalnih paviljona 50. Venecijanskog bijenala uveo i umjetnost BiH.

Ars Aevi na čekanju


Na šestomjesečnoj izložbi, postavljenoj u prostorijama venecijanske Palate Zorzi, svoja djela predstavili su umjetnici: Jusuf Hadžifejzović, Maja Bajević, Edin Numankadić i Nebojša Šerić Shoba.

Na prijedlog Ars Aevi u zvaničnu selekciju prošlogodišnjeg 53. Venecijanskog bijenala, uvrštena je i izložba Brace Dimitrijevića „Budućnost Posthistorije“.

„Ovaj događaj, od najvećeg značaja za svjetsku promociju projekta Ars Aevi i umjetnosti BiH, nadležna državna, entitetska i kantonalna ministarstva nagradili su sa neprimjernom ravnodušnošću. Uprkos takvom odnosu, barke i jedra su napravljena u Sarajevu, a građani tog grada su sa najvećim entuzijazmom darovali svoje cipele“, ističe direktor projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić.

Ars Aevi je muzej savremene umjetnosti u Sarajevu koji posjeduje respektabilnu zbirku umjetničkih djela a veoma značajnu u širem kontekstu.

Problem je taj što ovaj vizionarski poduhvat nisu prepoznale državne strukture u BiH. Projekat izgradnje muzeja, čije je idejno rješenje napravio svjetski priznati talijanski arhitekta Renzo Piano, je 'na čekanju' već nekoliko godina.

„Bh. sredina treba zvanično da prihvati projekat, osnuje instituciju Ars Aevi i obezbijedi sredstva za njeno redovno godišnje djelovanje. Dok god je Ars Aevi u maćehinskom odnosu u Sarajevu i BiH, niko nije lud da sa svjetskog nivoa ulaže u nešto što mi ovdje ne želimo“
, kazao je Hadžiomerspahić.

Izložba „Budućnost Posthistorije“ otvorena je do 31. oktobra tekuće godine. U Parizu će krajem ovog mjeseca Braco Dimitrijević postaviti svoju novu izložbu:

„Novu izložbu čine tri moja konceptualna rada iz ranije faze, na koje su desetak mlađih francuskih umjetnika odreagirali i oni, kao eho na te moje radove, će izložiti neke svoje radove novijih datuma.“
XS
SM
MD
LG