Dostupni linkovi

Svjedok: Bosanski Šamac bio strateški važan


Franko Simatović u haškoj sudnici, septembar 2010.
Franko Simatović u haškoj sudnici, septembar 2010.
Na haškom suđenju srbijanskim bivšim obavještajcima Jovici Stanišiću, šefu službe Državne bezbjednosti u ratno vrijeme, i njegovom pomoćniku Frenkiju Simatoviću, svjedočio je kao zaštićeni Svjedok bivši pripadnik Crvenih beretki.

Potvrdio je optužbe kako je komandant te paravojne jedinice koja je ratovala, prvo u Hrvatskoj, a kasnije u BiH, bio Simatović.

Zaštićeni Svjedok JF 47, koji je dao iskaz uz zamagljen lik i glas, u proljeće 1992. godine završio je specijalnu obuku u kampu "Pajzoš" u Iloku. Njegovom jedinicom su na terenu zapovijedali pripadnici Crvenih beretki pod nadimkom Debeli i Crni, dok je kao glavnog zapovjednika Svjedok označio optuženog Franka Simatovića iz Državne bezbjednosti. Dijalog Tužitelja i bivšeg srbijanskog specijalca.

Tužitelj: U pragarafu 32 dokaznog predmeta P1516 kažete sljedeće: „Nakon otprilke dva tjedna odluke o Pajzšu, Franko Simatović zvan Frenki došao je na mjesto gdje smo se obučavali i držao brifing.“ Da li je to bilo prvi puta da ste Frenkija vidjeli u Pajzošu?

Svjedok: Ne, nije, video sam ga najmanje dva puta.

U Iloku je, prema riječima Svjedoka, Simatović održao u travnju 1992.g godine brifing srpskim specijalcima i grupi momaka iz Bosne, te im rekao kako će ići u osvajanje Bosanskog Šamca u Bosnu i Hercegovinu.

Na pitanje tužitelja što je Franko Simatović rekao njegovoj jedinici o njezinoj akciji i cilju na tom brifingu, svjedok je odgovorio:

"Rečeno nam je da ostavimo sva svoja lična dokumenta, vojne knjižice ko ih je imao, lične karte. Dobili smo pločice - to smo dobilia par dana ranije - sa brojevima. I rečeno nam je da idemo za Bosanski Šamac, da ćemo biti prevezeni helikopterima i da će biti teško, jer ćemo za povratak da bi mogli da se vratimo moraćemo uspešno da obavimo zadatak zbog kojga smo poslati."


Prema svjedočenju, Bosanski Šamac je bio strateški važan u to vrijeme za povezanost Banje Luke sa Srbijom.

"Kompletna naša jedinica, momci koji su se obučavali na Pajzošu svi su oni učestvovali u akciji zauzimanja Bosanskog Šamca, s tim što smo bili podeljeni na grupe. Ja sam lično imao zadatak, moja grupa, pri tome mislim na moje odelenje ne na kompletnu jedinicu, je imala zadatak da uzme Dom kulture - i čekali smo dalja naređenja," rekao je svjedok.

MUP zaslužan za obuku i opremu

Nakon zauzimanja Bosanskog Šamca Svjedok je nekoliko puta vidio prebijanje stanovnika nesrpske nacionalnosti, među ostalim i od strane pripadnika Crvenih beretki. Potvrdio je tezu Tužiteljstva kako je srbijanski MUP bio zaslužan za obuku i opremanje specijalnih jedinica za borbu van države poput spomenute jedinice.

Tužitelj: U tom istom paragrafu, paragrafu 29, kažete da ste otišli u Ležimir na obuku tri do četiri dana. Kažete: „Šestorica instruktora koji su vodili obuku pripadali su policiji Srbije.“ Kako ste vi znali da su ti instruktori bili pripadnici policije Srbije?

"Po ponašanju. Jedan od mojih sugrađana je bio pripadnik te jedinice i navratio je jednom u posetu. Po ponašanju drugih instruktora prema njemu, po razgovoru zaključio sam da su oni pripadnici iste jedinice,"
kazao je svjedok.

Najveći dio iskaza zaštićenog Svjedok insajdera dat je na sudskoj sjednici zatvorenoj za javnost, a iz nekoliko minuta otvorenog dijela moglo se doznati kako je optuženog Simatovića vidio i 1993. godine u Bosanskom Šamcu prilikom godišnjice obilježavanja zauzimanja grada.

Tom prilikom optuženi je došao u pratnji pripadnika Crvenih beretki Zvezdana Jovanovića koji trenutno služi četrdesetogodišnju kaznu zatvora zbog ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Suđenje Stanišiću i Simatoviću nastavlja se idući tjedan izvođenjem novog Svjedoka haške optužbe.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Svjedok: Bosanski Šamac bio strateški važan
Otkriveno spomen obilježje ubijenim Srbima
Radović: Istrage za ratne zločine u Crnoj Gori dugo traju



*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju - svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u radijskom programu Radija Slobodna Evropa i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Marija Arnautović, Sabina Čabaravdić)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG