Dostupni linkovi

Sindikati nezadovoljni, premijer priznaje da građani žive teško


Mirko Cvetković
Mirko Cvetković
Srbija je uspela da izbegne najteže posledice krize, ali je svesna da građani žive teško, ocenio je premijer Mirko Cvetković, podnoseći izveštaj o njenom dvogodišnjem radu. Vlada je uspela da istraje na principima na kojima je formirana, a pitanje Kosova je najkrupniji problem, rekao je premijer Srbije na javnoj otvorenoj sednici Vlade.

Vlada Srbije je u protekle dve godine uspešno istrajala na ispunjenju ključnih ciljeva postavljenih na početku mandata, a to su: evropski put Srbije, diplomatska i pravna borba za Kosovo, jačanje ekonomije i socijalne odgovornosti i borba protiv kriminala i korupcije, rekao je na posebnoj sednici povodom dve godine rada Vlade Srbije premijer Mirko Cvetković.

Tačno na polovini mandata, osim o uspesima, premijer je priznao da u Vladi imaju jasna saznanja da građani žive teško:

“Objektivno veliki broj građana i dalje teško živi. Skoro 700.000 ljudi u Srbiji prima neku vrstu socijalne pomoći. Suma sumarum, mislim da treba reći da mi imamo saznanje o tome i da činimo sve”, kaže premijer Cvetković.

Vlada se trudi da bude socijalno odgovorna i da privuče investicije ali premijer neskriva podatak da je porasla stopa nezaposlenosti sa 16 na 19,2 odsto. Bilans Cvetkovićeve vlade je realativno skroman, ocenjuje Vladimir Gligorov iz Bečkog instituta za upoređivanje međunarodnih ekonomija.

Zašto je tako? Vlada je došla sa skupom ambicija koje su i tada bile nerealne a svetska ekonomska kriza je dodatno učinila svoje:

„Ako se ceni kako su se snašli u vreme krize može se reći da je po mom mišljenju u svakom slučaju bila ta odluka da se praktično da tako kažem prenese odgovornost za stabilizaciju na MMF, a što se tiče svega ostalog oni se praktično nisu smatrali sposobnim da nešto ozbiljnije urade u smislu treformi koje bi eventualno pokrenule privredu i obezbedili neki rast na srednji i duži rok“, kaže u analizi Vladimir Gligorov.

Da li je Vlada radila u interesu građana? Ako je suditi prema našoj anketi onda postoji nezadovoljstvo radom aktuelnog kabineta Mirka Cvetkovića:



Srbija stoji u mestu

U protekle dve godine 200.000 radnika ostalo je bez posla, dok su plate za u istom periodu realno smanjene sa 420 na 330 evra. Za Dragana Zarubicu, predsednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, najveće unije od ukupno 29 u Samostalnom sindikatu Srbije, rezultati rada Vlade Srbije u prve dve godine mandata su nezadovoljavajući:

„Pre dve godine oni su obećali da će povećati broj zaposlenih da će privreda oživeti, da će biti ekonomski razvoj i
Pre dve godine oni su obećali da će povećati broj zaposlenih da će privreda oživeti, da će biti ekonomski razvoj i tako dalje. Međutim, od toga nema ništa, kaže predsednik Sinidkata zaposlenih u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Dragan Zarubica.
tako dalje. Međutim, od toga nema ništa. Zaposlenost je smanjena, zarade nikada nisu bile niže, čak su možda najniže u Evropi, od kojih čovek može jednostavno da preživi. Potrošačka korpa je skupa, posao se teško nalazi, znači plate nam svaki dan idu sve niže i niže, poskupljenja su ogromna“,
kaže sindikalac Zarubica.

Srbija je uspela da izbegne najteže posledice svetske ekonomske krize, uverava javnost premijer, ali ne želi da oceni rad svog kabineta i ministara:

„Ja sam naučio lekciju sa prve godine Vlade tako da nemam nameru da dajem ocenu. Dajte je vi. A ja zaista mislim da su svi učinili maksimalne napore u svojim domenima“, kaže premijer Cvetković

Najkrupniji državni problem sa kojim se Vlada Srbije suočila u protekle dve godine pitanje Kosova, naveo je srpski premijer. Snažna borba protiv kriminala je ono čime se pohvalio.

Međutim nije mali broj onih koji misle da je u protekle dve godine Vlada Srbije malo toga uradila i da suštinski Srbija stoji u mestu.

Vladimir Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka, na skali od 1 do 5, Vladu bi ovako ocenio:

„To bi mogla da bude jedna dvojka. Meni se čini da je nakon ove dve godine malo toga jeste učinjeno i da suštinski mi zapravo stojimo u mestu. Pre svaga možemo da dovedemo u pitanje ja mislim reformski karakter ove vlade. Ekonomska situacija u Srbiji, računajući naravno i sa efektima svetske ekonomske krize, je katastrofalna danas, tu nema nekih velikih pomaka, a naročito ne reformskih zahvata“, podvlači u svojoj analizi dvogodišnjeg rada Vlade Srbije Vladimir Pavićević.

U protekle dve godine je politički je stabilizovan jug Srbije, suštinski reformisana Vojska Srbije, reformisane su i bezbednosne službe, izvršena reforma pravosuđa, naveo je premijer Cvetković sumirajući prvu polovini mandata za koji i ministar Mlađan Dinkić veruje da će trajati pune četri godine:

„Dužina trajanje neke vlade zavisi od toga kako uspešno realizuje svoje ciljeve u interesu građana, dali rade nešto korisno za građane ili ne“, kaže Dinkić.

Opozicija smatra da su rezultati rada aktuelne vlade u prvoj polovini njenog mandata "veoma loši" i da je Srbiji potrebna nova vlast.
XS
SM
MD
LG