Dostupni linkovi

Britanski sud započeo postupak o izručenju Ganića


Ejup Ganić nakon puštanja iz pritvora 12. marta 2010. godine.
Ejup Ganić nakon puštanja iz pritvora 12. marta 2010. godine.
Na sudu u Westminsteru u Londonu održano je prvo ročište u slučaju Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, čije izručenje traži Srbija zbog navodnog ratnog zločina.

Predstavnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, koje sumnjiči Ganića za ratni zločin zbog incidenta u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. kada je poginulo nekoliko vojnika i oficira JNA koji se se povlačili iz Sarajeva, danas su dostavili dokumente kojima bi trebali potkrijepiti zahtjev za izručenje.

U tim dokumentima koje je dobila i Ganićeva odbrana, nema ništa što Haško tužilaštvo već ranije nije odbacilo kao dokaz protiv Ganića, kaže za program RFE član Ganićevog pravnog tima Damir Arnaut.

„Mi smo uvjereni u našu konačnu pobjedu jer Srbija ne samo da nije dostavila ništa što mi već nismo vidjeli u procesu za određivanje kaucije već što je najvažnije, nije dostavila ništa što Haški tribunal već nije odbacio,“ rekao je Arnaut.

Naredno ročište zakazano je za 20. april i, kako se očekuje, Ganićeva odbrana nastaviće sa osporavanjem srbijanskog zahtjeva za izručenje a glavni dokazi biće činjenice iz Haškog tribunala, dodaje Arnaut.

Haško tužilaštvo 2003. godine je odbacilo kao neosnovan zahtjev za podizanje optužnice protiv Ganića, koji su podnijele vlasti Republike Srpske.

„Iznijećemo sve dokaze iz Haškog tribunala i iznijećemo činjenicu da je međunarodni tužilac u Sudu BiH već proveo istragu u ovom slučaju i da tu ništa nije nađeno,“ rekao je Arnaut.

BiH je također tražila Ganićevo izručenje na osnovu istrage Suda BiH.

Ročištu je prisustvovao i tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević.

Poslije hapšenja na londonskom aerodromu 1. marta, Ganić se nalazio u pritvoru deset dana. Pušten je uz novčanu kauciju od 200.000 funti i nalog suda da ne napušta London i da se redovno javlja britanskim vlastima.

****
Pročitajte i ovo:
Za slučaj 'Dobrovoljačka' je nadležan Sud BiH
Ganić pušten iz pritvora
Hag je slučaj Dobrovoljačka predao Sarajevu
Slučajevi Jurišić i Ganić: Različiti aršini bh. vlasti
Slučaj na kojem se prelamaju ukupni odnosi na Balkanu
Beograd ćuti o detaljima slučaja Ganić
Utrka BiH i Srbije oko izručenja Ganića
Šta se desilo u "Dobrovoljačkoj" 1992.?
Nastavak politike devedesetih?
Hapšenje produbilo jaz na bh. političkoj sceni
Robin Haris: Nadamo se da zahtjev Srbije neće biti odobren
Obustavljene "crvene potjernice" za slučaj "Dobrovoljačka"

O onome što se zaista dogodilo u Dobrovoljačkoj 3. maja 1992. godine, pročitajte u specijalnom prilogu Omera Karabega "Svjedoci rata" - Divjak za RSE o Dobrovoljačkoj, u kojem je Omer Karabeg razgovarao sa penzionisanim generalom Armije BiH Jovan Divjakom, koji je bio učesnik dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici.
XS
SM
MD
LG