Dostupni linkovi

Tadić osudio Mesićevo pomilovanje Rimca



Predsjednik Boris Tadić ocenio je da je potez predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, da pomiluje ratnog zločinca Sinišu Rimca anticivilizacijski gest koji se ne može pravdati.

"Kada odlazeći predsjednik Hrvatske pomiluje zlikovca koji je ubijao srpsku djecu samo zato što su druge nacionalnosti, onda je to čin za svaku osudu i duboko antievropska i anticivilizacijska odluka s onu stranu razuma", rekao je predsjednik Srbije.

Tadić smatra da je odluka odlazećeg hrvatskog predsednika za svaku osudu i žaljenje i ukazuje da je "ta odluka je još jedna u nizu, u koje spada i današnja poseta Prištini, kojima Mesić na veoma efikasan način kvari odnose sa Srbijom ostavljajući ozbiljan i nepotreban teret svom nasledniku".

Tadić da je zadatak svih zemalja regiona da potpuno sarađuju sa Haškim tribunalom, a to podrazumeva i da ratni zločinci koji su procesuirani pred domaćim sudovima dobiju zasluženu kaznu.

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić je pomilovao Sinišu Rimca (36), bivšeg pripadnika rezervnog sastava MUP, koji je bio osuđen na osam godina zatvora za ubistva u Pakračkoj poljani i koji je, kako je to nedvosmisleno ustanovio Vrhovni sud, lično učestvovao u likvidacijama srpskih civila krajem 1991. godine, prenose hrvatski online mediji.

Kazna mu je smanjena godinu dana.

Rimac je puno poznatiji i kao egzekutor 12-godišnje Aleksandre Zec u decembru1991. godine. Nju su, kao i njenu majku Mariju, ubili Rimac i njegovi saborci, poznati pod nadimkom 'merčepovci', jer im je pretpostavljeni bio Tomislav Merčep, savjetnik ministra unutarnjih poslova.

Iako im se sudilo za to ubistvo, njihovi iskazi u kojem su priznali zločin nijesu korišteni zbog proceduralne pogreške.
XS
SM
MD
LG