Dostupni linkovi

Gluhi telefon na liniji Silajdžić - OHR


Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu

Uz početak javne rasprave o prijedlogu amandmana na Ustav BiH kojim se reguliše status Brčkog kao jedinice lokalne samouprave pod suverenitetom BiH, zabilježene su i prve tenzije, i to na relaciji Kabinet Harisa Silajdžića - vršilac dužnosti visokog predstavnika Rafi Gregorian. Sukob je nastao oko interpretacije izjave predsjednika Arbitražnog tribunala Roberta Ovena.

Oven je, navodno, Damiru Arnautu iz Silajdžićevog kabineta izjavio da se protivi usvajanju amandmana na Ustav o Brčkom. "Nastavak neistina koje proizvode član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i njegovi savjetnici odražava njihovo nerazumijevanje uloge supervizora i Arbitražnog tribunala i predstavlja pokušavaj da unište nešto pozitivno za Brčko i ovu zemlju", odgovorio je danas Ured visokog predstavnika.

Predloženi amandman za rješenje statusa Brčko Distrikta izazvao je sukob na liniji Kabinet člana predsjedništva Harisa Silajdžića - Ured visokog predstavnika. Dok je ovaj amandman usvojen u prvom čitanju u oba doma državnog Parlamenta, iz Silajdžićevog kabineta saopšteno je da takve izmjene Ustava BiH nemaju podršku Arbitražnog tribunala. Na ovu tvrdnju reagovao je supervizor za Brčko Rafi Gregorian i rekao da Silajdžićev pravni savjetnik Damir Arnaut „laže“.

Kraj medijskom prepucavanju se ne vidi jer je odmah stigao i odgovor. Damir Arnaut je, uz saopštenje, priložio i listing telefonskih razgovora kako bi potvrdio da je razgovarao sa predsjednikom Arbitražnog tribunala Robertom Ovenom:

„Ja sam kontaktirao sa gospodinom Ovenom, i to nije bilo prvi puta, ali u ovom slučaju sam ga pitao da li je tačno da je on to podržava, i on mi je rekao da ta tvrdnja ne odražava njegovo mišljenje o tom nacrtu. Ono što je jako bitno je da je gospodin Gregorian onda izašao u javnost i rekao neke stvari koje ne samo da nisu utemljene nego inače nisu dio diskursa koji je moguć u političkom odnosu.“

Iz Ureda visokog predstavnika navode da se iz Kabineta Harisa Silajdžića i dalje nastavljaju izricati neistine, što, kako kaže glasnogovornica Dragana Knežević-Mišković, reflektuje nedostatak razumijevanja uloge supervizora i Arbitražnog tribunala:

„Oni pokušavaju da unište nešto pozitivno za Brčko i za ovu zemlju. Iako je prije godinu dana, u pismu koje je uputio supervizoru, gospodin Silajdžić odbio bilo kakav ustavni amandman, ona sada podržava taj isti ustavni amandman za Brčko. OHR pozdravlja tu činjenicu. Ako je zaista posvećen rješenju ovog pitanja, gospodin Silajdžić bi trebalo da radi na konstruktivan, a ne destruktivan način.“

Profesor Hidajet Repovac smatra da ovako neozbiljan način komunikacije usporava tek započete ustavne promjene u BiH:


„Jedan, može se reći, provincijalni, dosta primitivan jezik komunikacije i sa jedne i sa druge strane koji devalvira ugled BiH kao međunarodno priznate zemlje - jer to kada čuju stranci, a i stranci se na neki način prilagođavaju tom riječniku, onda nas neozbiljno shvataju, i oni, čini mi se, neozbiljno reaguju i dovode nas u jednu pat poziciju. Mislim da su ljudi koji ozbiljnije razmišljaju o tome svjesni da se BiH nalazi u ćorsokaku i da u svakom pitanju, počev od ustavnih promjena, pa do statusa Brčkog, do eventualnih promjena u ustavnom ustrojstvu, sve više pokazuju nezrelost i nepostojanje ozbiljne namjere da se u BiH išta u pozitivnom smislu promijeni.“

Stranka za BiH smatra da se pitanje Brčko Distrikta mora riješiti ustavnim izmjenama, no traže da se predloženi amandman dopuni. Kako - objašnjava Damir Arnaut:

„S obzirom na određene praktične okolnosti da je jedino sigurno rješenje ustavni amandman u ovom slučaju i zbog toga je neshvatljivo zbog čega gospodin Gregorian ne podržava dopunu od dvije rečenice koje nudimo, koja ide isključivo u cilju otklanjanja blokada. Ukoliko dođe do blokade pri upućivanju zahtjeva Ustavnom sudu BiH ovo je jedan mehanizam deblokade. Ako gospodin Gregorian misli da ova dopuna ne može proći zbog protivljenja Dodika, onda je puno bolje da se zapita zbog čega gospodin Dodik ustvari odbija prihvatiti dopunu koja ide samo u cilju deblokade.“

Ovakav način komunikacije visokih zvaničnika u BiH potpuno je neprimjeren, kaže Žarko Papić, predsjednik Nezavisnog biroa za humanitarna pitanja:


„Mi vrlo često kažemo da BiH nije normalna zemlja, ali ova vrsta reakcija, sad mislim na reakciju Kabineta gospodina Silajdžića, pokazuje da postajemo luda zemlja u pravom smislu riječi. Ozbiljan je korak napred napravljen s tim amandmanom, otvara se Pandorina kutija promjena Ustava i sad se ta stvar na ovaj ili onaj način blokira. S druge strane, BiH se suočava sa stravičnom ekonomskom krizom. To što je ona svjetska, ništa nam ne znači previše, i počinjemo se i dalje se bavimo stvarima koje za mjesec ili dva dana niko više neće ni pamtiti s obzirom na socijalne i ekonomske probleme s kojima ćemo se sudariti.“

Dok građani BiH čekaju da se kriza u zemlji makar počne rješavati, političari i od onih malih pozitivnih koraka stvaraju uzroke sukobljavanja. Razmjenjuju se saopštenja i izjave, uvrede pljušte na sve strane, a član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić odabrao je da otputuje u glavni grad Mauritanije, na proslavu obilježavanja rođendana Poslanika Muhameda.

XS
SM
MD
LG