Dostupni linkovi

Savjet za implementaciju mira uskoro o novom visokom predstavniku


Sarajevo, zgrada OHR-a
Sarajevo, zgrada OHR-a

U toku su konsultacije zemalja članica Savjeta za implementaciju mira (PIK) o datumu zakazivanja sjednice Savjeta na kojoj bi bilo razmatrano imenovanje novog visokog predstavnika u BiH, nakon odlaska Miroslava Lajčaka sa te funkcije.

Portparol OHR-a Eldar Subašić agenciji Srva je rekao da su navodi iz medija da bi iduće sedmice mogao da bude imenovan novi visoki predstavnik u BiH spekulacije.

"Još je rano govoriti o konkretnom datumu sjednice PIK-a, jer sve zavisi od rezultata konsulatacija", naglasio je Subašić.

Ambasadori država članica EU u BiH razgovarali su juče u Sarajevu o novonastaloj situaciji i zaključili da je potrebno što je prije moguće organizovati sastanak PIK-a.

Šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas izjavio je da nema precizne procedure kako se imenuje novi visoki predstavnik, već odluku o tome donosi PIK, a prijedloge mogu iznijeti sve članice.

Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Havijera Solane, izjavila je da će EU i međunarodna zajednica zajedno donijeti odluku o novom visokom predstavniku u BiH kako ne bi došlo do vakuma na toj dužnosti u BiH.

Galjakova je izrazila nadu da će odluka o tome uskoro biti donesena i dodala da su u ovom trenutku imena potpuna nagađanja.

Ona je ocijenila da je vrijeme da domaći političari u BiH preuzmu odgovornost, što je jedan od ciljeva međunarodne zajednice.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak potvrdio je juče da je prihvatio ponudu slovačkog premijera Roberta Fica da preuzme dužnost ministra inostranih poslova te zemlje pod uslovom da to ne načini politički, pravni i institucionalni vakuum u funkciji koju obavlja u BiH.

Lajčak je dužnost visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH preuzeo 1. jula 2007. godine, a prije toga obavljao je funkciji ličnog izaslanika visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Havijera Solane za referendum u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG