Dostupni linkovi

Visoko obrazovanje - za biro ili za posao? OTVORENI PARLAMENT


Bosnia and Herzegovina - Sarajevo, Open Parliament, Show 26Dec2008
Bosnia and Herzegovina - Sarajevo, Open Parliament, Show 26Dec2008

Sve je veći broj fakulteta u BiH koji se osnivaju bez ikakvih konsultacija sa tržištem o njihovoj potrebi. Sve je veći i broj mladih koji nakon završetka tih fakulteta nema posao, pa radni staž počinju u profesijama koje nemaju nikakve veze sa fakultetskom diplomom. S druge strane, na pojedinim fakultetima, poput ekonomije i prava, svake godine upisuje se veliki broj studenata, pa se na biroima najčešće mogu naći upravo ova zanimanja. Stoga se s pravom postavlja pitanje - da li se mladi školuju za biro ili posao i kakav je ambijent zapošljavanja i rada?

U emisiju učestvuju: Drago Ljubičić i Jerko Ivanković Lijanović, poslanici Parlamentarne skupštine BiH, Asim Ibrahimagić – Agencija za rad i zapošljavanje BiH, prof.dr. Fata Ibralić - Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Tuzli, Edin Mehić – direktor portala „Posao.ba“, Goran Tinjić – Svjetska banka

Pitanja su postavljali studenti iz Bjeljine i Sarajeva


Visoko obrazovanje - za biro ili za posao - 1
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:41 0:00


Visoko obrazovanje - za biro ili za posao - 2
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:31:06 0:00

* * *

“Otvoreni parlament”, TV emisija koju zajednički realizuju Radio Slobodna Evropa (redakcija za BiH), Televizija Bosne i Hercegovine - BHT 1, Misija OSCE-a u BiH, Omladinska informativna agencija (OIA) i Parlamentarna skupština BiH, a emituje se od maja 2005. godine, s ciljem promovisanja dijaloga između mladih i predstavnika bh. vlasti. Otvoreni parlament, osim na našoj web stranici, možete gledati na BHT1, nedjeljom u 12:10, u toku proljetnog i jesenjeg ciklusa emisija. Urednici i voditelji “Otvorenog parlamenta” su novinari Radija Slobodna Evropa: Dženana Karabegović i Rinko Golubović.

XS
SM
MD
LG