Dostupni linkovi

Sa OHR-om preko advokata


Zgrada Vlade RS, Foto: Maja Bjelajac
Zgrada Vlade RS, Foto: Maja Bjelajac

Vlada Republike Srpske angažovala je američku advokatsku firmu Dewey & Leboeuf kako bi je savjetovala u pregovorima sa međunarodnom zajednicom i zastupala interes RS u svim drugim pravnim pitanjima. Vlada RS namjerava da šalje advokate čak i na razgovore u Ured visokog predstavnika.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je najavio da će sporna pitanja sa međunarodnom zajednicom iz političkog prebaciti na pravni teren:


„Jer se ovdje radi o poštivanju sporazuma koji se zove Dejtonski sporazum. Mi smo bili zamorče politike koja je promovisala duh Dejtona i rješenja na bazi duha Dejtona. Kada se na ovim prostorima igrate duhova, onda je to veoma opasna priča. Ja mislim da sadašnji problemi u BiH upravo leže u činjenici što je neko promovisao duh Dejtona i time na neki način redukovao Dejtonski sporazum. Jedina ispravna politika je bila: imamo dejtonsku strukturu, dajte pustite da se ona razvije da zaživi i danas bismo imali jednu stabilnu zemlju u koj se zna šta ko radi. Ovako smo kroz priču o duhu Dejtona raspalili sve moguće aspiracije u BiH i zato je ova zemlja nestabilna. A to su oni koji su za duhove. Ja nisam za duhove, ja sam za slovo Dejtona i to ću poštovati.“


Da se ne radi o praznoj priči potvrđuje i potpisivanje ugovora s američkom advokatskom firmom Dewey & Leboeuf, jednoj od vodećih u oblasti međunarodnog prava, koja će, prema riječima Dodika, zastupati interese RS u oblasti državne imovine, pitanja Brčko Distrikta, rada Tužilaštva BiH i tumačenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.


Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić smatra da se radi o neuobičnoj praksi jer se u ovom slučaju ne radi o pravnim nego o političkim pitanjima:


„Očito da je on neke stvari pobrkao. BiH nije sudnica da bi za rješavanje određenih pitanja bili potrebni advokati. Sudnica je tamo u Hagu gdje se sudi ratnim zločincima, i tu trebaju advokati, a ovdje je stvar političke volje. I kroz političku volju onda je lagano napraviti normu. Normu mogu naparaviti i domći advokati ako postoji politička volja. Ako ne postoji, onda to ne mogu uraditi ni domaći ni strani advokati.“


Srpska radikalna stranka RS nema ništa protiv da Republika Srpska, kao i drugi, koristi razne lobističke grupe za zaštitu svojih interesa, međutim smatraju da je prije toga stav oko ovog pitanja trebao dati entitetski parlament. Predsjednik stranke Milanko Mihailica:


„Mislim da je ovdje redoslijed koraka pogrešan. Nepoznanica je koliko sve to košta, kakvi se efekti tog dobro plaćenog lobiranja za RS - i to je ono što mi želimo da znamo ne protiveći se tome da RS na razne načine treba da štiti svoje interese. Ono što je isto tako vidljivo je da premijer zasigurno, s obzirom na pritiske koji su evidentni od strane pojedinih aktera iz međunarodne zajednice prema RS, pokušava da na neki način zaštiti i svoju poziciju i poziciju svoje partije i vlade na čijem je čelu.“


Potpredsjednik SDP-a BiH Slobodan Popović smatra da je potez Dodika, odnosno Vlade pokušaj da se teret odgovornosti za eventualni neuspjeh u važnim političkim pitanjima u BiH svali na nekog drugog:


„Sad je ovo pokušaj da se uvođenjem tih profesionalaca tipa eksperata, agencija stvar malo relativizira, pa da on kaže: ’ Pa nisam ja, mene savjetovali ovi pravnici, oni su poznata međunarodna agencija koja se bavi problematikom prava.’ Očito je da on pokušava da podijeli taj teret odgovornosti koji je sam sebi metnuo na leđa.“


Prema pisanju sarajevskog „Oslobođenja“ dvojica predstavnika američke advokatske firme već su posjetili visokog predstavnika Miroslava Lajčaka kako bi ga izvjestili da ih je Vlada RS angažirala u svim budućim kontaktima sa OHR-om.


U OHR-u nisu htjeli ni potvrditi ni demantovati da je do ovog sastanka došlo, ali su poručili da će Kancelarija visokog predstavnika u BiH nastaviti da komunicira direktno sa strankama. Potparol OHR-a Ljiljana Radetić:


„Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu strane u BiH imaju obavezu da sarađuju sa visokim predstavnikom i njegovim osobljem. Kancelarija visokog predstavnika će nastaviti komunicirati direktno sa stranama u BiH.“


Koliko će savjetodavne ili zastupničke usluge američke advokatske firme koštati Vladu, ne zna se. Vlada u budžetu za lobiranje ima odobrenih 5 miliona konvertibilnih maraka.
XS
SM
MD
LG