Dostupni linkovi

Državna imovina entitetima?


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Republika Srpska neće prepustiti Bosni i Hercegovini nekadašnju državnu imovinu koja se nakon rata našla na teritoriji ovog bh. entiteta. U Federaciji BiH, međutim, i dalje smatraju da državna imovina pripada državi, a ne entitetima. Ipak, predsjedavajući Komisije za državnu imovinu BiH Zvonimir Kutleša tvrdi kako će rješenje o raspodjeli imovine uskoro biti postignuto.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da RS neće prepisati u vlasništvo BiH državnu imovinu koja se našla na njenoj teritoriji, jer to ne bi bilo u skladu sa Ustavom BiH.
"U Ustavu BiH jasno je napisano da imovima koja se našla na prostoru entiteta njemu i pripada, a da BiH nije ni predviđena kao titular imovine", napomenuo je Dodik i istakao da RS nema pravo da se ponaša mimo Ustava BiH.
Komentarišući stav Savjeta za provođenje mira o načinu rješavanja raspodjele državne imovine, Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da RS nema ništa protiv da Federacija BiH svu svoju imovinu prepiše u vlasništvo BiH, ali da to RS eće uraditi.
"RS nema pravo, niti političku volju da to uradi. Nećemo to učiniti i neka to svima bude jasno", poručio je Dodik.
Dodik kaže da će RS tražiti mogućnost da dogovorom bude riješen problem raspodjele imovine, a ukoliko do toga ne dođe, Vlada RS će predložiti zakone koji će staviti u funkciju imovinu, a sve ostalo biće prebačeno na pravni teren.
Premijer RS rekao je danas da Savjet za provođenje mira nema ništa sa popisom imovine na nivou BiH i entiteta i da je to zloupotreba pozicije koju je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.
"Četiri godine OHR produžava zabranu raspolaganja imovine i time bitno utiče na ekonomski i svaki drugi razvoj, jer zamrznuta imovina ne može da se upotrijebi za novi privredni i infrastrukturni razvoj", kaže Dodik.
Prema njegovim riječima, imovina dobijena sukcesijom bivše Jugoslavije, a koja se nalazi izvan BiH i služi za potrebe političkih i državnih organa, kao što su ambasade i konzulati, treba da budu u vlasništvu BiH.
"Ali imovina koja ne služi potrebama organa za njihovo funkcionisanje, kao što su tri vile u Dubrovniku, treba da budu podijeljene entitetima", smatra Dodik.
On je podsjetio da je pitanje vojne imovine riješeno sporazumom koji je potpisan prije godinu dana i da je za pokretnu vojnu imovnu dogovoreno da će se integrisati u okviru organa BiH, a da nepokretna vojna imovina pripada entitetima.
"Mislimo da je i vojska previše uzela, te da i to treba redukovati. Naš stav je da vojsku treba smanjivati sve do njenog ukidanja i demilitarizacije", rekao je Dodik.
Upravni odbor Savjeta za provođenje mira u BiH dao je visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku punu podršku za rješavanje raspodjele državne imovine sa stranačkim liderima u skladu sa "funkcionalnim i teritorijalnim" kompromisom u pogledu kriterijuma podjele.
Imovina nije još ni popisana
Predsjedavajući Komisije za državnu imovinu BiH Zvonimir Kutleša ocijenio je da se nakon podrške koju su Komisiji iskazali članovi Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira nazire rješenje za pitanje raspodjele državne imovine.
Kutleša je izjavio Srni da će Komisija nastaviti da radi na izradi nacrta zakona o raspodjeli državne imovine, a da podrška koju su joj iskazali ambasadori Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira dosta znači i da je signal da je Komisija na dobrom putu.
On je naveo da stav ambasadora UO PIK-a prema kome početna pozicija za rješavanje raspodjele državne imovine BiH treba da bude kompromis koji je postigla Komisija nagovještava izlaz iz ćorsokaka u kojem se sada nalazi rad Komisije.
Kutleša je najavio da će u narednih 15 dana biti održana sjednica Komisije i izrazio očekivanja da bi tada mogao biti usvojen nacrt zakona o raspodjeli državne imovine koji bi bio upućen Savjetu ministara BiH.
Kutleša je podsjetio da na sjednici Komisije održanoj prije četiri-pet mjeseci nije prošao nijedan od tri prijedloga za raspodjelu državne imovine BiH.
"Jedan od prijedloga, koji je došao iz Republike Srpske, predviđao je raspodjelu imovine po entitetima, a drugi, koji su iznijela dva člana Komisije sa nivoa BiH, da imovina pripadne samo BiH, dok bi entiteti, kantoni i opštine imali samo pravo njenog korištenja", naveo je Kutleša.
Kutleša je rekao da je njegov prijedlog, koji je kako kaže na tragu kriterijuma koje su podržali ambasadori zemalja članica UO PIK-a, imao najveću podršku, ali ne i dovoljnu da bi ga mogli uputiti u Savjet ministara BiH, odnosno nije imao dovoljan broj glasova iz RS.
Njegov prijedlog predviđa podjelu državne imovine po funkcionalno-teritorijalnom principu, to jeste da država BiH, odnosno Savjet ministara, odluče koja je to nepokretna imovina koja je potrebna institucijama BiH da bi mogle funkcionisati, a da preostali dio pripadne entitetima i Brčko distriktu, u zavisnosti gdje se imovina nalazi.
"Za pokretnu imovinu - novac, vrijednosne papire, zlato i drugo predviđeno je da bude podijeljena po istom principu kao što se dijeli porez na dodatnu vrijednost - BiH tri odsto, Federaciji BiH 62, RS 33 i Brčko distriktu dva odsto" - objasnio je Kutleša.
Kada je riječ o imovini koja se nalazi izvan granica BiH, Kutleša predviđa da ona pripada BiH, odnosno da se ne dijeli.
On je naveo da je predviđeno i formiranje kancelarije za državnu imovinu, koju bi osnovao Savjet ministara BiH i koja bi izvršila popis i utvrdila status te imovine.
Predmet raspodjele je državna imovina koja je Sporazumom o pitanjima sukceciji bivše SFRJ pripala BiH, te ostala pokretna i nepokretna imovina čiji je vlasnik bila bivša SR BiH prije 31. decembra 1991. godine.
"Još se ne zna ni kolika je ta imovina, a kamoli da bude izvršena procjena njene vrijednosti. Prošle godine bila je formirana radna grupa čije je zadatak bio da obavi popis imovine i ona je podnijela izvještaj Savjetu ministara BiH, ali taj izvještaj još nije razmatran", rekao je Kutleša i dodao da je ta komisija koristila podatke MIP-a, Pravobranilaštva BiH, Službe za zajedničke poslove.
Prema njegovom mišljenju, nije popisana sva imovina, jer je i u izvještaju navedeno da postoje indicije da u Srbiji i Hrvatskoj postoje stanovi i garaže za koje se pretpostavlja da pripadaju BiH.
XS
SM
MD
LG