Dostupni linkovi

Tri televizije ujedinjene oko fudbala


Milenko Voćkić
Milenko Voćkić

Sljedećeg vikenda počinje prvi od dva velika, ovogodišnja sportska hepeninga – Evropsko prvenstvo u fudbalu. Čak tri sedmice, većinski dio muške populacije biće naprosto vezan za male ekrane. Po prvi put, tri emitera bosanskohercegovačkog javnog radio-televizijskog sistema, dogovorili su se da ujedine svoje potencijale i to vrijeme učine što zanimljivijim za gledaoce i jeftinijim za vlastite budžete. Da li se radi o dobrom znaku, razgovarali smo sa direktorom BH televizije 1 (BHT 1) Milenkom Voćkićem.

RSE: Idemo u susret velikom, višednevnom uzbuđenju, a čini se da ni vi u javnom sistemu niste ostali bez dogovora.

Voćkić: BH televizija, Televizija Republike Srpske (TVRS) i Federalna televizija, ove godine su napravile dogovor i zajedno ušle u otkup prava i programsku šemu po kojoj će na BHT 1 gledati pola utakmica, a drugu polovinu utakmica na druga dva entitetska emitera. S tim što ćemo finale i najzanimljivije utakmice pred sam kraj prvenstva prenositi zajedno.

RSE: Da li to znači da će funkcionisati jedinstveni pool, koji će servisirati potrebe recimo informativnih emisija?

Voćkić: Funkcionirat ćemo kao pool, imat ćemo timove na terenu i specijalne programe. Sva tri emitera će podjednako učestvovati, kako u informisanju naše javnosti, prenosima utakmica, tako i u pravljenju specijalnih emisija. Napravljeni su timovi, ne samo sportskih novinara, već i drugih, sa sve tri televizije, koji će ovom značajnom događaju dati još veću programsku dimenziju i zadovoljiti interes gledalaca na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine za ovim događajem. Ovo jeste novo, ali je isto tako sasvim normalno, tako da je primjerenije govoriti o tome kako smo uradili dobar potez nego kako je napravljen nekakav novi korak. Naravno, više nas je nužda na ovo natjerala, nego neko promišljeno pristupanje. Naime, dosta mehanički se smatralo da Bosanskohercegovačka televizija ima obavezu da prenosi velike sportske događaje, međutim BHT 1, kao najmlađi emiter u BiH, pa tako i finansijski i kadrovski najnemoćniji, teško da može tu obavezu sam ispuniti. Cijene prava na svjetskom tržištu vrtoglavo rastu kada je riječ o ovim događajima i jedan emiter, bio javni ili komercijalni, veoma teško sam može osigurati tolika finansijska sredstva. U našem susjedstvu – u Hrvatskoj – Hrvatska televizija (HRT) nije uspjela da otkupi prava za rukomet. Jedino čvršćim dogovaranjem i projekcijama se gledateljstvu može osigurati da prati takve događaje na svojim malim ekranima.

RSE: Kad god su ove muške fešte na ekranima, zaboravljamo na ljepši dio svijeta. Spremaju li se neki projekti koji bi onima što ne ljube nogomet uljepšali ljetne večeri?

Voćkić: Kod nas će praktično ljetna šema krenuti sa Evropskim nogometnim šampionatom, što znači da veliki broj emisija neće biti u šemi. Međutim, misleći na ženski dio populacije, izbacili smo uglavnom ,muške‘ emisije. Nismo izbacili nijednu za koju je zainteresovan ženski dio populacije. Dakle, ljetna šema je krenula s tim da što je moguće više smanji sadržaje koje gleda uglavnom muška populacija, a ostavili smo one koji su bliži ženskoj populaciji. Također, u programima koji su specijalno pripremljeni uz Evropski šampionat, bit će dosta tema koje će sigurno zanimati i ljepši dio naše publike.

RSE: Postavio bih i jedno trajno i bolno pitanje saradnje triju emitera na pravljenju šema koje bi na najbolji način odgovorile potrebama cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti.

Voćkić: To je neminovan zadatak koji stoji pred sva tri emitera. Ali, nažalost, tu su rezultati veoma mali. Mi smo obavezni, a i da nismo obavezni, logično bi bilo da uvažavamo po principu komplementarnosti programa. To će se opet svesti na onu famoznu rečenicu – kad bude korporacije, bit će i toga. Znamo da korporacija još nije uspostavljenja. Znamo da je razlog to što u Federalnom parlamentu taj zakon još nije zaokružen i niz drugih, ali da u to ne ulazim. I bez toga možemo dosta toga dogovoriti, ali tu stvar ne možemo riješiti suštinski. Trenutno su stvari postavljene tako da se radi o tri kanala koji jedan na drugog gledaju kao na konkurenciju.

RSE: Ja imam dojam da postoje sukobi i podmetanja.

Voćkić: Da, nažalost. I mi smo toga svjesni. Ne radi se samo o konkurenciji, već čak i o antagonizmu. Mi imamo jako mali marketing u odnosu na Federalnu televiziju i TVRS. Svaki od tri emitera se bori da dođe do prihoda jer marketing još nije na nivou korporacije. Kad bude na nivou korporacije, bit će nam potpuno svejedno koji od emitera se u tom trenutku najviše gleda, jer će se pare slijevati na jedno mjesto i s tog jednog mjesta raspoređivati. Međutim, čini mi se da je do toga dugačak put. Zahtjeva se čak da se ovaj državni emiter likvidira. To sigurno otežava taj put i nije dobro za razvoj ukupne radiodifuzije u BiH. Nadam se da će se to što je prije moguće prevladati, ali u ovom trenutku je veoma teško govoriti o komplementarnosti, jer postoji konkurencija, antagonizam, pa i različiti politički uticaji. Pod pritiskom je svako, ali politički uticaji čine to da ima manje volje nego što bi moglo biti da u ovom trenutku nešto
uradimo.

RSE: Da, a s druge strane postoji potreba prosječnog čovjeka da za svoj novac dobije adekvatnu protuuslugu.

Voćkić: Sigurno. Ova tri emitera imaju takve sadržaje koji vjerovatno mogu zadovoljiti gledatelje. Međutim, ti sadržaji nisu dobro raspoređeni. Oni konkurišu jedan drugom. Gledalac nije u prilici da istovremeno gleda na dva kanala dvije emisije istog profila, koje imaju gotovo identične sadžaje. Kad bismo to bolje rasporedili, sigurno da bismo imali bogatiju ponudu, koju bi publika bila u mogućnosti da prati. Ovako konkurišemo jedni drugima i – nažalost – nema previše rezultata, ni programskih, pa ni finansijskih.

RSE: Ovo ujedinjenje oko Evropskog šampionata može da posluži kao mustra za budući rad.

Voćkić: Iz ugla BHT, za nas je sport «zlatna karta». Javni radio-televizijski sistem je krenuo sa prenosom Olimpijskih igara. Do tada se ovaj program emitirao na etnitetskim emiterima. Dakle, i ovaj veliki sportski događaj može biti nekakav početak djelotvornije priče o komplementarnosti i pravljenja programa zajedničkim snagama, i to na bazi kvalitetne ponude gledateljstvu, a ne međusobne konkurencije.

XS
SM
MD
LG