Dostupni linkovi

Mišel u Tirani: Albanija ispunila uslove za početak pregovora o članstvu u EU


Albanski premijer Edi Rama i predsednik Evropskog Saveta Šarl Mišel (Charles Michel) tokom susreta u Briselu u februaru 2020.
Albanski premijer Edi Rama i predsednik Evropskog Saveta Šarl Mišel (Charles Michel) tokom susreta u Briselu u februaru 2020.

Albanija je ispunila sve uslove za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji i oni bi trebali da otpočnu što pre, izjavio je u Tirani 20. maja predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel).

Ocenio je da razvoj situacije, usled rata u Ukrajini, zahteva da se taj proces ubrza.

"Moramo da pružimo novu energiju procesu integracije, kako bismo stvorili nove podsticaje za reforme i ubrzali proces integracije. Radimo na tome da pružimo konkretne rezultate. Ubrzavamo (evropske) integracije," rekao Mišel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Predsednik Evropskog saveta je, govoreći o predlogu francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), rekao da on ima za cilj da pruži novu energiju u procesu integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Makornov predlog, koji podržava Mišel, predviđa ujedinjenje zemalja, koje nisu članice Evropske unije, u novu političku organizaciju.

"Dobro je da o toj ideji razgovaramo sa našim prijateljima, ne kako bismo pronašli izgovor, već kako bi pružili veći podsticaj," rekao je Mišel.

Premijer Albanije Edi Rama je pružio podršku tom predlogu i ocenio da bi to bilo "fantastično”, napominjući da ta ideja dobija sve veću podršku.

"Ne znamo kako i kada će se to ostvariti, ali ja sam pratio i u potpunosti podržavam viziju predsednika Francuske," rekao je Rama.

Ponovio je da će Albanija zatražiti razdvajanje od Severne Makedonije na putu ka EU, ukoliko pregovori o članstvu ne počnu u junu.

Na to je predsednik Evropskog saveta Mišel rekao da razume poziciju Albanije.

Mišel i Rama su razgovarali i o regionalnoj inicijativi, koju su 2019. pokrenuli Albanija, Srbija i Severna Makedonija u cilju bolje saradnje.

Mišel je naveo da podržava tu inicijativu uz ocenu da će ona približiti zemlje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Mišelova poseta Tirani dolazi dan nakon što je Evropski parlament odobrio dva izveštaja o procesu pristupanja Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji.

Albanija je članica NATO-a od 2009. godine. Status kandidata za pristup EU je dobila 2014. godine, a trenutno čeka odluku za početak pregovora o članstvu.

XS
SM
MD
LG