Slušajte uživo
Vaš izbor
Posljednje vijesti

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

EDHEM BIČAKČIĆ ONLINE

Lejla SARIĆ
23.7.2007

Nakon političke rehabilitacije, bivši federalni premijer Edhem Bičakčić vratio se na javnu scenu, ali ne kao političar, već kao intelektualac na čelu Sabora Islamske zajednice BiH. Bičakčića, jednog od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) i prvog do Alije Izetbegovića još iz vremena „Mladih muslimana“ i danas mnogi vide kao nesuđenog nasljednika rahmetli Izetbegovića. Bičakčić je još uvijek član SDA, iako mu je vlastita stranka okrenula leđa nakon što je 2001., a zatim i 2003. godine odlukama visokog predstavnika uklonjen sa političke scene i mjesta direktora Elektroprivrede BiH. Iako su ove odluke ukinute još prije godinu dana, Bičakićeva stranka nije se tim povodom gotovo ni oglasila, niti podržala političku rehabilitaciju jednog od svojih osnivača, kojeg se u političkim krugovima uvijek smatralo političarem sa autoritetom i jasnim političkim stavovima, uvijek otvorenog prema medijima. Ovaj put gospodina Bičakčića ugostili smo na našoj stranici kao predsjednika Sabora Islamske zajednice BiH i jednog od vodećih bošnjačkih intelektualaca.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 1-10 (z 67)

Ime: ihalilovic@yahoo.de
04.08.2007 13:46

Redakciji: Molim urednicu Lejlu Saric da se u moje ime zahvali g. Bicakcicu sto je odgovorio na pitanja koja sam mu postavio, mada se ne slazem sa argumantacijom koju je iznio u mnogim odgovorima, koji su cesto zvucali vise diplomatski, nego uvjerljivo. Nije u redu da g. Bicakcic se odrice odgovornosti kao viski duznosnik SDA od podjele Bosne u Daytonu, na sto niko nije imao pravo, a niti jedan od bosanskih pregovaraca se nije poozvao na Ustav RBiH koji takvo sto zabranjuje. Izetbegovic je dijelio Bosnu i prije rata. ne moz e sve svaljivati na medjunarodnu zajednicu. USA je kroz usta Clnitona ponavljala da "ne'e ni[ta uraditi cemu se protive bosanski Muslimani". Umjeto oruzja, Izetbegovic je prihvatio necasni Dayton, koji se ne moze braniti nicim. Drago mi je posebno da ce se Sabor IZ pozabaviti pitanjem hapsenja barbara i KOMPLETNE nadoknade stete za porusene dzamije u Bosni (muslimani tebaju napraviti ono sto su oni srusili). Posebno mi je drago cuti da ce IZ provesti lustraciju u svojim redovima, ne cekajuci sveobuhvatnu lustraciju u cjelokupnom drustvu. Drzim g. Bicakcica za rijec. Hvala uz srdacan pozdrav, Ibrahim Halilovic

Ime: REDAKCIJA
30.07.2007 13:46

Odgovori na pitanja su postavljeni na stranicu. Hvala svima.

Ime: Mujezin s bijele džamije
30.07.2007 09:28

Selam g. Bicakcic, U toku srpsko-hrvatske agresije na BiH sruseno je 1300 islamskih vjerskih objekata (dzamija, mesdzida, mekteba, tekija itd.). Cak je ovo sistematsko rusenje razmatrano i pred Medjunarodnim sudom pravde, receno je da je to kulturocid, zlocin protiv covjecnosti itd. Kada je rijec o rusenju dzamija (mimo ostalih vjerskih objekata) srpska vlast je srusila 534 dzamije, a hrvatska vlast 80 dzamija. To je najveci teroristicki cin na kraju 20. vijeka. Mene zanima konkretno, sta islamska zajednica radi da se rusenje dzamija dokumentuje do nasitnijih detalja. Ko je naredio rusenje, ko su bili ljudi koji su minirali dzamije, ko je naredio dovlacenje bagera, koji ljudi su bili u bagerima, ko je naredio da se na mjestima dzamija naprave deponije, ili napravi krst kako su npr. uradili Hrvati u Ahmicima nakon pokolja muslimana itd. Ako uzmemo jednostavnu racunicu da je za jedan objekat bio zaduzen samo jedan zlocinac to znaci da sada ima barem 1300 ratnih zlocinaca koji mirno setaju. A ne radi se o po jednom zlocincu nego citavoj masineriji, dakle na hiljade i hiljade zlocinaca. Islamska zajednica je samo prebrojala koliko je objekata sruseno, a nije finansirala detaljno istrazivanje iako sada postoje medjunarodni dokumenti koji im u tome mogu pomoci. Ako mislite da ce to uraditi drzavni organi, varate se. Evo masakri Bosnjaka u Bugojno jos nisu dosli ni na dnevni red, a i kako bi kada Branka Raguž koja mora biti među prvo osumnjičenim radi kao ombdusman za ljudska prava (koje li ironije), a prije hrvatske agresije na Bugojno je postrojavala 104. hrvatsku brigadu Eugen Kvaternik inače poznatu po nacističkim simbolima, svastikama i nacističkim pozdravom?! Da li se na Saboru ikada raspravljalo o tome da se konačno aktivira IZ kada je ovaj kulturocid u pitanju?

30.7.2007

Islamska zajednica je, koliko je to bila u stanju, dokumentirala sve te objekte, zaštitila njihove lokacije i bori se za to da se obnovi svaka džamija na ovim prostorima. Osigurala je i značajnija materijalna sredstva i našla donatore za financiranje obnove džamija. Iako mislim da oni koji su rušili imaju obavezu i da to ponovo izgrade. Što znači da treba povesti konkretne sudske procese protiv današnje vlasti Republike Srpske, koja je pravni nasljednik vlasti koja je na tom području dozvolila i organizirala to što se desilo. Što se tiče prostora gdje su Hrvati rušili džamije, to se dešavalo u manjem obimu, ali dešavalo se. Posebno u Mostaru. Hrvati su prostor Mostara smatrali prostorom svog stolnog grada, odnosno Stoca. I tu bi metoda trebala da bude identična – da oni koji su rušili imaju obavezu da nadoknade štetu, to je minimum, a da oni koji su neposredno izvršavali takve naredbe odgovaraju na sudu zbog uništavanja materijalnih dobara Islamske zajednice. Upravljanje materijalnim dobrima Islamske zajednice treba značajno pospješiti. Mnoga dobra i danas ostaju nezaštićena, i danas su izložena otuđivanju i devastiranju. S ove funkcije ću učiniti dodatne napore na tom planu da se to razmotri. Nije mi poznato da je Sabor do sada o tome raspravljao, osim kroz izvještaje o poslovanju Islamske zajednice. I ovo ćemo pitanje sigurno ozbiljnije tretirati u narednom periodu. Ipak, danas bilježimo neke pomake – u obnovi džamija bar simbolički učestvuju vlasti sa područja Republike Srpske, od općinskog do entitetskog nivoa. Ali to ne može biti samo participacija, to mora biti i sudski presuđeno kao nadoknada štete.

Ime: DONNA DUB4779Z@YAHOO.COM
30.07.2007 02:03

ZASTO TOLIKO PUNO MRZNJE PREMA HRVATIMA U SVIM VASIM PORUKAMA

30.7.2007

Nisam imao nikad nikakvu mržnju prema Hrvatima. Čak sam s njima imao jako dobru suradnju. Ako sam u nekoj poruci osudio neki konkretan čin, onda je to bila osuda tog konkretnog čina.

Ime: hajrojasmina@hotmail.com
28.07.2007 23:33

Edheme Legendo Bosnjacka hoces li osnovat SDA 1990 Alija Izetbegovic,ako je istina da ce ta stranka biti osnovana ja i mojih 13 clanova porodice smo uz tebe jer SDA sa Tihicem je izgubljena.Selam Iz Sanice

28.7.2007

Ove godine je bilo dosta rasprava oko toga da li osnovati novu političku stranku u Bosni i Hercegovini. Ni u kom slučaju to ne bi bila SDA iz devedesetih. Ja sam rekao da SDA ne treba prepisivati HDZ. Lično smatram da to moraju biti neke nove stranke, a ne snage koje su već jednom svoj entuzijazam istrošile u izgradnji same te stranke. Rado bih podržao takav jedan projekt. Mislim da je na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini potrebna nova snaga, koja će biti dobro svezana s narodom. Današnje političke stranke to zaista nisu, tu postoji jedan ozbiljan raskorak.

Ime: sarajlija
28.07.2007 07:32

Gospodine Bicakcicu, najprije,zelim Vam izraziti svoje istinsko postovanje za vasa dosadasnja nastojanja i rad. Citam ova postavljena pitanja - Bogami,nece Vam biti lahko sa svim tim konglomeratom sto tema, sto pitanja, sto komentara...:))) Iskreno (i dobronamjerno) mislim da ste napravili vise kardinalnih greski dok ste bili na mjestima odlucivanja.Cijeneci Vasu iskrenost i postenje vjerujem da ste i vi sada svjesni vecine njih - ne napadam Vas jer lahko je biti naknadno pametan, svakom od nas !. Molim Vas da kazete sta Vi smatrate svojim najvecim propustom koji se odrazio na ukupne nase Bosanskohercegovacke prilike ? Iskreno Vam zelim sve najbolje i zaista vjerujem da biste i u politici mogli jos dosta toga dobroga uciniti.

28.7.2007

Svaki čovjek je samo čovjek i sigurno da u poslu pravi greške, iz jednostavnog razloga što nikad ne raspolaže svim činjenicama koje su potrebne da se donese odluka. Prema tome i premijer Bičakčić je u svom radu pravio greške. Uvijek sam cijenio da je važno donijeti odluku, da ne biste vi bili kočnica nekog razvoja i napretka, a poslije biti spreman popravljati tu odluku ako je u tom momentu bila pogrešna. Jer, naslijeđe ovdje govori da je važno ne praviti greške. A najmanje grešaka ćete napraviti ako ništa ne radite. Ja taj moto nisam nikada podržavao. Smatrao sam da čovjek mora preuzimati dogovornost u odlučivanju. Neke stvari bi danas zaista drugačije radio. Bilo je određenih propusta i kod vladinih odluka. Mnoge su trebale izgledati drugačije. Ne znam što je bilo najteže, o tome neka sude kritičari, ali sam spreman preuzeti odgovornost za sve poteze koje sam vukao i svjestan sam da bih neke od njih danas drugačije povukao.

Ime: Mustaf iz Portlanda
28.07.2007 04:47

Zasto se niko ne oglasava da se po hitno oslobodi gospodin Ilija Jurisic istinski i dokazani patriota Republike Bosne i Hercegovine. Sram vas bilo svih koji ste na bilo kakvim polozajima i uzivate na onom na cemu su casni patrioti dali svoje zivote i prolili krv. Gospodin Ilija Jurisic je jedan od dokazanih patriota. Zasto se istorija uvjek ponavalja da svaka revolucija jede svoje najbolje sinove. Mi istinski patrioti to necemo nikad dozvoliti, ma ko bio Ilija Jurisic: Srbin, Hrvat, Bosnjak ili bilo koje nacije da je on je dokazani PATRIOTA.

28.7.2007

Zaista je sramotno za Bosnu i Hercegovinu da ne brine o svojim građanima. Ilija Jurišić je uhapšen na teritoriji susjedne države, a da mi još nismo našli načina da zaštitimo našeg građanina vani. Tu greška pada prije svega na Ministarstvo inostranih poslova i na Vijeće ministara, koji ovu stvar treba da dignu na najvišu državnu razinu i da u razgovorima, posjetima i kontaktima sa predstavnicima Republike Srbije ova stvar bude prioritet, u smislu da se bez rješavanja tog pitanja ne mogu rješavati ni druga pitanja.

Ime: Seattle
27.07.2007 17:37

Gospodine Bicakcic, zasto niko u BiH neradi na zahtvju da se Ilije Jurisica pusti iz pritvora u Bogradu? SDA i Stranka za BiH absolutno nista nisu ucinili oko ovog problema. Izgleda da to gospodi u Sarajevu odgovara jer napokon imaju priliku da zavladaju Tuzlom kao sto su to htjeli i za vrijeme rata. Tuzla je jedini grad u BiH koji nije podjeljen i to mnogima smeta. Sramota velika da gradjani BiH nemaju se kome obratiti u svojoj zemlji. Aldina Suljic

27.7.2007

SDA i Stranka za BiH su na neki način vladajuće stranke, te i one tu itekako imaju svoj dio odgovornosti. Ne mislim da su ikada postojale ambicije da se zavlada Tuzlom. Što to uopće znači «zavladati Tuzlom»? Tuzla ima svoju legalnu vlast, koja je funkcionirala cijelo vrijeme i funkcionira i danas. Ako je u pitanju neka politička borba za prestiž, onda se treba natjecati u tome tko može bolje i više uraditi, a ne tko treba gdje zavladati. Ovo za Tuzlu bi se moglo reći i za Zenicu i za Bihać i za druge gradove u BiH. To je jednostavno tako.

Ime: Clanovi IZ?
27.07.2007 16:39

Molim vas da mi odgovorite na ova dva pitanja. Da li IZ ima veze sa medunarodnim organizacijama i fondacijama iz arapskih zemalja koje se nalaze na "crnoj listi" SAD-a kao sto su Al bir al-davalia, Al- Furkan, Sivat i druge? Da li su osobe (koji imaju bh pasose) iz arapskih zemalja ( Tunizanin Abu Tale, Safet Draguti, Khalil Ben, Ahmed Ben, Muhamed Jaraja clanovi IZ?

27.7.2007

Islamska zajednica nema nikakvih veza sa ljudima ili organizacijama koji se nalaze na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Islamska zajednica nije izdavala pasoše nikome, već su pasoše izdavali državni organi Bosne i Hercegovine, po određenim procedurama, u toku ratnog perioda, kada su ti ljudi dolazili u Bosnu i Hercegovinu, uz neku prešutnu suglasnost međunarodne zajednice i Republike Hrvatske, preko čije teritorije su došli.

Ime: Long live Rock
27.07.2007 15:33

Pozdrav, Kako gledate na rasisticki motivisanu hajku na nepostojece vehabije koje su organizovali par medija radi dizanja vlastitog tiraza (Dani, SB, FTV). Citavo vrijeme sam u Bosni, a ja jos uvijek ne upoznah ni jednog vehabiju, a covjek bi rekao da ih ima ko Kineza? Dajte mi molim vas adresu tih vehabija, gdje zive koliko hiljada ih ima? Ko im je vodja? Gdje su im bogomolje? Zasto taj rasisticki antisemitski pokusaj lova na vjestice toliko forsiraju ovi nazovi nezavisni mediji, pa posto ih ne mogu naci u gradovima onda se pentraju po nekim selima i gudurama ne bil naletili na par ljudi sa deda-mraz bradom? Postalo je odista smjesno sve ovo oko vehabija, i jedino sluzi za lijecenje frustracija pojedinaca. Kad se sjetim samo "vehabijskog napada na papu" ili "vehabijskog napada na gospu" ili "vehabijskog trovanja vodovoda zivom u italiji" ili "vehabijskog podmetanja bombe u slasticarni palma", onda mi sve ove diskusije postanu besmislene?! Cak je bas na slobodnoj evropi, fratar iz gornje maoce molio medije, vecernji list i sl. da ne izmisljaju te price jer samo stete povratku hrvata u posavinu istakavsi da nikada nisu imali nikakvih problema sa nekoliko ljudi koji nose duzu bradu (mislim da ih je bilo manje od deset). Vase vidjenje?

27.7.2007

Pod terminom vehabije se podrazumijevaju različite pojave unutar Islamske zajednice. Pa i oni koji redovno prakticiraju islam vrlo često dobivaju epitet vehabija, pogotovo ako se oblače na određen način, nose brade i slično. Vehabijski pokret u BiH je zaista marginalan, ako je to uopšte vehabijski pokret. Ako pod vehabijskim pokretom podrazumijevamo ljude koji bi željeli da tretiraju islam na način koji je različit od tradicija islama u BiH, onda je on zaista marginalan. On ima neke svoje strane izvore financiranja. Na taj način oni pokušavaju da djeluju unutar određenih džamija, škola i slično. U svakom slučaju, država i Islamska zajednica o tome treba da povedu računa, da ove stvari ne bi dovele do podjele među muslimanima odnosno Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, jer nam takve podijele neće donijeti ništa dobro. Islamska zajednica nema nikakve svoje zaštitne službe, niti organe. To ima država. Islamska zajednica ima svoje imame, koji su obrazovani, educirani i imaju dozvolu da rade u džematima i sa džematom, i oni na taj način rade i djeluju. Dakle, Islamska zajednica nema nikakve institucije koje bi predstavljale nekakvu zaštitu od nečeg što iskače iz onoga što je tradicionalno u BiH. Mislim da je Islamska zajednica dobro postupila što to smatra pitanjem državnih organa.

Komentari 1-10 (z 67)