Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

NATAŠA KANDIĆ ONLINE

Radovan BOROVIĆ
12.7.2007

Nataša Kandić je poznati borac za ljudska prava u Srbiji i izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo, organizacije koja istražuje ubistva, mučenja, logore i nestanke ljudi tokom sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije. Nije bila popularna među pripadnicima i simpatizerima režima Slobodana Miloševića, a nije miljenik ni aktuelnih vlasti u Srbiji. Većina desničarskih politickih organizacija u njenoj zemlji je optužuje za antisrpsku politiku. Branila se šamarom, kada je na Trgu Republike u Beogradu napadnuta i sud je presudio u njenu korist. Dobila je mnoga međunarodna priznanja. Počasni je građanin Sarajeva, a hrvatski predsednik Stjepan Mesić odlikovao je Redom Danice Hrvatske. U Time magazinu je 2003. godine proglašena jednom od 36 najhrabrijih žena u Evropi i ponovo se našla na listi heroja u istom listu 2006. godine. I bh. list Slobodna Bosna proglasio je Natašu Kandić za ličnost godine 2005.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 1-10 (z 67)

Ime: REDAKCIJA
30.07.2007 13:32

Odgovori gospodje Kandic su postavljeni na stranicu. Hvala svima vama i ovaj put na interesovanju za rubriku i gosta.

Ime: NATASA KANDIC
23.07.2007 15:27

Iako nije meni lično upućena pouka o osnivanju fondacije za lov na ratne huškače, podržavam, pre svega, jer je počinioce, naredbodavce I ratne huškače treba izneti pred lice javnosti I sprečiti njihovo utapanje u “građane” koji falisfijuju svoju prošlost.Fond za humanitarno pravo upravo je započeo da prikuplja podatke koji su izneti pred Haškim tribunlaom I domaćim sudovoma o mogućim počiniocima I naredbodavcima ratnih zločina. Namera nam je da na web site odbjavljujemo te podatke, sa navođenjem izvora, ko I na kom suđenju je iuneo te podatke. Biće proverljivo.

Ime: Fondacija za lov na rasiste u osnivanju
23.07.2007 15:24

Kostiću, Ja ću radit sa svojim parama šta hoću, a nadam se da će se mnogi moji zemljaci probuditi i krenuti u osnivanje sličnih fondacija, jer su ratni huškači mnogo ubojitiji od samih egzekutora. Ovom prilikom pozivam sve Bosance iz dijaspore da iskoriste svoje pare u slične projekte (a ima ih u dijaspori milion i 300 hiljada), počevši od fondacija za istraživanje zločina pa do fondacija za lov na ratne huškače (po uzoru na ono što je radio Vizental). Ko zna možda si i ti jedan od onih koji su imali ružnu ulogu u ratu. Ima vremena za istrage. Svako će doći na red. Npr. u Prijedoru je Radio Prijedor zajedno s "Kozarskim Vjesnikom" pripremio Srbe da pokolju Bošnjake, svaki dan emitujući naredbu da "balije moraju staviti bijelu traku oko ruke" da su "balije pogan" itd. To se dešavalo još 1991. U Gornjem Vakufu-Uskoplju, Radio Uskoplje i Skopaljski Vjesnik su 1992. pripremali Hrvate da pokolju Bošnjake mnogo prije samog napada i opsade grada, emitujući kako su Muslimani islamski fundamentalisti, fanatici, s kojima ne treba živjeti. U Stocu je Radio Herceg-Bosne 1993. identično govorio o Bošnjacima nazivajući ih balije itd. U Banja Luci su srpske novine (sve odreda) i SRT javljale kako "srpsku nejač u Sarajevu Alijini krvoloci bacaju lavovima". Foča je naredni primjer itd. Postoji bezbroj primjera u kojima su srpski i veliki broj hrvatskih medija (Večernji list, Slobodna Dalmacija) pripremali teren za zločine. Ako ja ne uspijem da realizujem fondaciju koja će istražiti i historiji ostaviti zapis o ratnim huškačima, uradit će to moj sin, ili neko drugi, moj prijatelj ili neki Bosanac koji je protjeran iz Foče, Trebinja, Bijeljine, ali to je fizika, Treći Njutnov zakon, akcija izaziva rekaciju, to je neminovno, a ti što se mene tiče slobodno opleti po "Ljiljanu", nemam ništa protiv.

Ime: SIGP2101@yahoo.com
23.07.2007 13:28

Preplemenito je to sto radite gospodjo Natasa, ali zar nije malo porazno da savjest cijele Srbije lezi na jednoj i jedinoj Natasi Kandic?

23.7.2007

Ima osim mene jos ljudi u Srbiji koji su veoma svesni prošlsoti. Problem je što ne psotoji kritička svest društva.

Ime: Ratni izbjeglica
23.07.2007 11:50

Da li ce Amerika, Evropa i Rusija rijesiti pitanje Kosova preko prikljucenja Republike Srpske "matici" Srbiji? Brinu me "dusebriznici" iz Evrope, BiH i Srbije kojima je u interesu brisanje BiH kao drzave... Zivi bili, pa vidjeli...

23.7.2007

Bojim se da san Miloševića I Tuđmana o podeli Bosne nije mrtav. U Srbiji se jasno vide političari koji sanjanju I delaju da ostvare Miloševićevu I svoju “viziju”. U Hrvatskoj, čini mi se, sreća je da je predsdnik Mesić veliki protivnik te ideje ali u BiH, u hrvatskoj zajednici, još uvek živi ta slika. Nažalost u Srbiji nema poltičara koji će da prekine srpsku agoniju I pusti Kosovo, bar zbog zločina koji je Srbija napravila tamo, I to bi bio dokaz da je to drugačija Srbija. Ovako, sa omčom na Kosovu, Srbija ostaje u prošlosti.

Ime: kostic.svetislav@web.de
22.07.2007 16:34

Potencijalnom osnivacu "Fondacije za lov na rasiste" (19. juli 07). Dragi zemljace, cuvaj ti pare, za svoje mlade i stare dane. Natasa Kandic je izvrsno dotirana od Zapadnih zemalja. A posto smo mi svi Slaveni, pa cak istim jezikom govorimo, moze u najgorem slucaju da se govori o ideoloskoj, vjerskoj ili nacionalnoj mrznji. I Spusti malo loptu. Kod mene su pohranjeni svi primjerci sarajevskog "Ljiljana", puni zapjnusave mrznje na Srne uopsteno. Necu da ovdje citiram i naljivam ulje na vatru. A ni ti to, zemljace, ne cini.

Ime: kostic.svetislav@web.de
22.07.2007 16:07

Die Nestbeschmutzer nisu nikada hvaljeni u zemlji koju oni kod njenih neprijatelja zagadjuju. Ta sudbina ne moze ni Natasu Kandic da mimoidje. Doduse, Natasa Kandic uziva izvjestan ugled upravo kod ekstremno desno orijentisane LDP Cede Jovanovica, a donekle i kod desno opredeljenih konzervativaca Demokratske stranke predsjednika Srbije Tadica. Srpski Radikali, naravno da ne vole Kandicku. Medjutim, SRS ubraja se zajedno sa Socijalistima, u lijevo opredeljene stranke. Tu je neko ideoloske pravce pobrkao.

22.7.2007

Da li Vi stvarno mislite da neko dotira Fond za humanitarno pravo iz nekih posebnih, vama poznatih razloga. Kao I sve države bivše Jugoslavije, Fonda za humanitarno pravo I druge nevladine organizacije za ljudska prava konkurišu za određene projekte, I na taj način dolaze do sredstva za projekat koji ej podložan javnoj kontroli, kao I trošenje sredstva. Fond za humanitarno pravo je mnogo puta bio kontrolisan od strane finansijskih službi države, ali nikada nsiam čula da je neko izvršio kontrolu troškova ministara I njihovih službenika, a oni troše novac poreznika, u koje spadam I ja Vi, dragi g.dine Kostću.

Ime: svajcarska 2007
21.07.2007 20:44

mnogo pozdrava i zelim vam sve najbolje u zivotu.divim se vasoj hrabrosti.boriti se za istinu mnogo je tesko ,pogotovo u balkanskim zemljama.tamo gde ljudi nisu jos svesni da mi se nalazimo u 21 veku.iskreno receno ja bih bio mnogo sercan da od svih nacionalnosti u prostorijama ex-yu ima ljudi kao vi.

Ime: Prognanik
21.07.2007 10:21

Kroz poruke koje su upucene Vama razvrstali su se Bosnjaci, Srbi, Hrvati i poneki iz ostalih nacionalnih manjina, koji BiH smatraju svojom domovinom. Kroz iste poruke i neka prepucavanja ucesnika razotkrili su se kliconose zla i mrznje prema "drugima" koji pripadaju drugoj naciji i vjeroispovjesti. Oni jos nisu shvatili da nacionalno ludilo vodi do medusobnih konflikata, rata, razaranja, pljacki silovanja - do medusobnog ubijanja. Nije tesko nacionalistima - eksremistima svih boja da zavade nase narode. Vise nacionalne drzave su pogodno tlo za sijanje mrznje. Pod parolom: "Mi smo ugrozeni od... sije se sjeme nacionalnog ludila kako bi niknuo rat. Medutim, ohrabrujuce je da su se javili i cestiti Ljudi cije poruke grade mostove suzivota bez obzira na naciju i vjeroispovijest. To ohrabruje. Ljudi se bude jer svice novo vrijeme zahvaljujuci mirotvorcima poput Vas. S postivanjem isrdacnim pozdravima, Prognanik

21.7.2007

Ako verujete da sviće novo vreme to je ddobar znak. U poslednje vreme često se uplašim od slike o Srbiji da je gore nego juče. Danas su jaki oni koji bi Zorana Đinđića hteli da proglase mafijašem I koji u Rtaku Mladiću I Karadćiću vide heroje.

Ime: Sonja iz Filadelfije
20.07.2007 13:41

vesmilk@ptt.yu: Trenutno je u pitanju sagovornik Natasa Kandic, kao i cinjenica da Srbi treba da se suoce sa svojim zlocinima - a ne tudjim, sa kojima se iskljucivo ‘suocavaju’ celo vreme (kao da nasih i nije bilo). To naravno ne znaci da i drugi ne treba da preispitaju svoju savest, mada medju nama Srbima postoji daleko manje spremnosti za tako nesto – i to je vaznost jedne Natase Kandic. Inace, Fond za HUMANITARNO pravo koji vodi gospodja Kandic zastupa sve zrtve zlocina, a ne Srbe, Hrvate ili Muslimane (po narodnoj pripadnosti...) U svakom slucaju, Srbi nisu jedini u Hagu, prema tome nije istina da drugi nisu prozvani za svoje zlocine. A cinjenica je da Mladic i Karadzic, dvojica najvecih koljaca u Bosni, jos nisu isporuceni istom sudu. Ja sam svesna da su i drugi ubijali, ali oni to nisu radili u moje ime (izmedju ostalog), dok Srbi (kao i Bosanski Srbi) jesu. Sonja

20.7.2007

Slažem se sa Vama. Suočimo se sa zločinima koje su počinile srpska vojska i policija, Crvene beretke, Arkanovci, Šešeljevci, Beli orlovi, Dušan Silni I razne druge formacije koje je vlast formirala da bi “odbranila srpstvo”. Ako mi iz Srbije glasnije zahtevamo da današnje vlasti prihvate odgovornost za nasleđe S.Miloševića to samo znači da smo svesni zla koje je u ime Srbije počinjeno. Intervju sa Josipom Boljkovac u Feralu upravo govori da se I u Hrvastkoj postavlja pitanje dosadašnje istine o ubistvu Josipa Kira I događajima na Plitvičkim jezerima 1991.

Komentari 1-10 (z 67)