Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

VESNA PEŠIĆ ONLINE

Radovan BOROVIĆ
11.3.2007

Dr. Vesna Pešić, socilog, politički disident osamdesetih godina čiji se uticaj ne može zanemariti već 17 godina na političkoj pozornici Srbije. Uz Zorana Ðinđića i Vuka Draškovića, predvodnik velikih građanskih protesta u zimu 1996/97. Nakon demokratskih promena bila je ambasador SCG u Meksiku. Ponovo se politički aktivirala kao poslanik na listi stranaka okupljenih oko Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića. Nedavno bačena kamenica u njen prozor je posledica drugačijeg mišljenja. "Ovo se nije dešavalo ni za vreme Miloševića, ni za vreme ratova, ja sam bila antiratni aktivista, nikada me niko nije dirao". "Svi govore kako u Ahtisarijevom planu nema kompromisa, a bolje pitanje je na kakav smo kompromis mi spremni, kada tražimo nešto što je nemoguće da dobijemo. Dobrovoljno je krajem devedesetih napustila mesto šefa partije čiji je osnivač-Građanskog saveza Srbije. Osnivač više organizacija za mir i ljudska prava. 1997 godine je bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Njen životni i politički kredo našao se u naslovu njene knjige «Možeš ti Vesna, možeš».

Ovaj forum je zaključen

Komentari 1-10 (z 77)

Ime: Redakcija
28.03.2007 09:43

Zaključili smo postavljanje pitanja Vesni Pešić. Odgovori su postavljeni na stranicu. Hvala svima puno i ovaj put.

Ime: Redakcija
24.03.2007 17:42

Molimo sve da pokusaju u ovoj rubrici samo postavljati pitanja gostu, jer je to svrha rubrike. Sve komentare koji se ne ticu gosta ubuduce u ovoj rubrici necemo pustati. Za tu svrhu postoji rubrika "komentari posjetilaca", koja se nalazi pri dnu web stranice.

Ime: Milosav Jevremovic- Orasac
24.03.2007 12:49

Ovo se nije dešavalo ni za vreme Miloševića, ni za vreme ratova, ja sam bila antiratni aktivista, nikada me niko nije dira- pa zasto ste onda Milosevica nazivali diktatorom? kako bi ste prosli kod Saljina ili Tita?

Ime: kud svi tu i mi
24.03.2007 04:02

Postovana Dr.Vesna Pesic, da li mozete kao strucnjak, objasniti kod stanovnika Srbije vec vekovnu uzrecicu " ceo svet protiv nas ", sta ona stvarno odslikava. S postovanjem

Ime: Petronije Djokovic-Djoka
23.03.2007 20:42

Drugarice Pesic, Za ne vidite da je nacionalisticko sovinisticka druzina kojoj nikada dosta izivljavanja. Sta mislite o Darkovoj konstataciji da ovo lici na dnevni avaz ili na glas koncila??? Ni Dr Pavelic se ne bi postideo ovog medija. komentar? Slazete li se sa konstatacijom da su ovde samo anti srpske parole dobrodosle???

Ime: i tebe sam sit - europo!
23.03.2007 16:13

"Mi želimo vidjeti zemlje zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU) i želimo pomoći da se ubrza proces pridruživanja kako bi se pomoglo i Srebrenici, koju želimo osnažiti kako bi se i ona našla u EU, kao sastavni dio BiH i Republike Srpske (RS)", rekao je vođa delegacije Evropskog parlamenta Jelko Kacin pri posjeti EU-parlamentaraca Srebrenici,prenosi RFE. Molim Vas, gospodjo Pesic, prokomentirajte dio ove neprihvateljive izjave Jelka Kacina, da SArebrenica mora ostati u RS,to jste genocoidna RS moze u Europu kao takva! Kacin bi morao znati da je osvajanje Srebrenice(kao i ostalih dijelova RBiH) ubijanje tolikog broja ljudi, nasilno raseljavanje, progon, razaranje..., bi dio smisljenog zruzenog drzavnog zlocinackog plana i genocida RS, pa Srebrenica nikako ne moze biti dio RS, a ni RS dio RBiH ustavno-pravnog poretka. Drugim rijecima, Kacin kao i toliki drugi iz EU i svijeta porice genocid ciji rezultati su neupitni, pa i Srebrenica i BiH mora ruku pod ruku sa genocidnom RS u EU! Aferim Kacinu za bescasce! Da drzava BiH nije daytonska, da njeni politicari ne misle isto kao i Kacin, na celu sa Reisom Cericem, ona bi morala tuziti i ovoga skota. Sramota sta sve dozvljavaju zrtve genocida, pri posjeti parlametaraca EU - bas na mjestu (i vastitog EU) zlocina!

Ime: Koliko vrijedi zivot bosanskog muslimana?
22.03.2007 17:09

Postovana gospodjo Pesic, vjerujem da ste procitali i ovu vijest(RFE, 22.marta /ozujka)"WASHINGTON Američki vojnik Bryan Howard, koji je priznao da je sudjelovao u zločinu počinjenom u Iraku, osuđen je na pet godina zatvorske kazne. Howardu i četverici njegovih kolega sudilo se zbog silovanja i ubiojstva 14-godišnjakinje, te ubojstva članova njene obitelji. Dvojica vojnika u ovom slučaju već su ranije osuđeni, jedan na 100, a drugi na 90 godina zatvora." Molim Vas prokomentirajte tu vijest u svjetlu blagih peresuda Trbunala u Haagu, zatim ICJ, a posebno zlaganja americkog ambasadora - kao i svih politicara u BiH i van nje - da iako verbalno priznaju genocid - ne smatraju da se ista treba mijenjati niti iko, osim pojedinaca, treba biti kaznjen, iakos e radi o DRZAVNOM projektu. Posebno bih istaknuo cinjenicu da se u Americi i Canadi ide u zatvor cak i za stipanje konja, tri godine zatvora dobije se za ubojstvo macke. Neko jutro je na prvoj stranici jednog canadskog velikog dnavnog lista osvanuo naslov preko pet stubaca koji govori da je jedna macka bila izlozena nasilju, da su zatvrske kazne i i globe male... U Njemckoj, zbog blage klime i ranog preskakivanja zaba preko ceste u potrazi za lokvama vode - ovog su proljeca uvedene posebne mjere upozorenja za oprez vozaca. Postujem zivot, pa makar i zivotinjski i slazem se s tim kaznama. Ali, niko ne popstuje tolike zivote bosanskih muslimana. Stoga pitanje, ne Vama, nego uopce, koliko vrijedi zivot Bosanca muslimana americkom ambasadoru McElhanyu i drugim licemjerima i hostaplerima na domacoj i medjunarodnoj sceni? Ne vriejdi ni jedne macke, niti zabe, a visestruke ubojice i siledzije, cak vodje, Kao karadzic, uzivaju zastitu te iste Amerike - kao u slucaju nagodbe Holbrooke - Karadzic, o cemu takodjer izvjestava RFE.

22.3.2007

Jasno je da se radilo o drzavnom projektu ujedinjenja svih Srba, ali Medjunarodni sud pravde kaze da nije imao dokaza da su drzavni organi Srbije spremali genocid, nego su okrivljeni za nepsrecavanje i nekaznjavanje. Posto nema zalbe na presudu tog suda, o posto je to sud UN, besmisleno da ja kometarisem, kao laik, da li je on radio kako treba.

Ime: bosanski maharadza mcelhaney
22.03.2007 16:50

Molim Vas, gospodjo Pesic, odgovorite mi ima li iko, nakon presude ICJ da je u Bosni bio genocid, uzimati sebi za pravo kao sto to sebi uzima americki ambasador McElhaney - pravo guvrenatora Bosnom? Taj ruralni americki tip, zapoviejdda ono sto u svojoj ili bilo kojoj drugoj zmelji ne bi smio ni pomisliti, odredjuje da niko nije kriv za genocid jer Sud "nije upro prstom ni u jednu drzavu," (Avaz, 21. marta) sto je laz, on zahtijeva da u Bosni ostane staus quo, on aranzira sastanak Didika i gradonaclnika Malkica kako bi Srebrenica ostala u RS. McElhaney zahtijeva da se usvoje propale ustavne promjene koje znace legalizaciju Daytona i genocida. Po mom misljenju, nije problem McElhaney, nego domaci politicari na celu sa Cericem koji su prodali svoje duse djavlu i koji sve cine da odrze u zivotu RS jer tada i oni - paradoksalno ali tacno - dok god je Daytona i RS, mogu ostati u sedlu vlasti.Samatrate li da je ta analiza tacna, ili cete me pokusati zadovoljiti diplomaski uvijenim odgovorom?

Ime: Pravo sa Skenderije
22.03.2007 14:25

Mislite li da Ceda Jovanovic moze nositi teret koji mu se sam po sebi namece ili je Srbiji potreban "novi" Zoran da preovlada postojece probleme, nacionalne prirode!?

22.3.2007

Srbija je jako mnogo izgubila ubistvom premijera Zorana Djindjica. Da je on preziveo, danas bismo imali sasvim drugu situaciju danas u Srbiji. Ceda sigurno ne moze sam da preuzme i resi sve probleme, ali ako dobro organizuje stranku, privuce kvalitetne ljude, verujem da se mogu naci kvalitetna resenja.

Ime: Riba smrdi od glave ali se cisti od repa
22.03.2007 10:43

G-djo. Pesic, Cisto sumnjam da cete odgovoriti na bilo koje od ovih pitanja (Balkan je to), ali Vas moram pitati iz kojih izvora finansirate Vase politicko djelovanje te da li dobrovoljno pristajete da je javnosti date na uvid. Nemojte misliti da imam bilo sta protiv Vas ovakvim pitanjem, ali mislim da je vrijeme da gradjanstvo pozovete da gradjansku neposlusnost (neplacanje poreza, bez obzira kakve to posljedice moglo imati) ako ta ista vlast ne zeli da kaze kuda pare idu.

22.3.2007

Ja nisma nigde riblja glava, odnosno neko ko rukovodi strankom, niti se bavim finansijama. Ja sam bila kandidat na listi koalicije LDP, GSS, SDU LSV, i to je sve. Da bilo sta vise znam, rado bih vam odgovorila.

Komentari 1-10 (z 77)