Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

MARKO VIDOJKOVIĆ ONLINE

Radovan BOROVIĆ
18.1.2007

Marko Vidojković kaže da je za pisca, osim dobre nastavnice srpskog jezika i dobrog znanja gramatike i pravopisa u osnovnoj školi, najbitnija stvar životno iskustvo. Vidojković je pisac koji piše o stvarnom životu, nedavnoj prošlosti, koje se svi još predobro sjećaju. Roman „Kandže“ (priča o beogradskom studentskom protestu 1996/1997) je bio najprodavaniji domaći roman u 2005., i druga najčitanija knjiga u srpskim bibliotekama iste godine. Ova knjiga je prevedena na slovenački, uskoro na slovačkom, početkom 2007. pojaviće se i u Hrvatskoj. Poslednji roman „Sve crvenkape su iste“ objavljen je pred kraj 2006. Trenutno je izvršni urednik Plejboja, prethodno je bio glavni i odgovorni urednik Maxima. Ima i bend s kojim svira punk. Svoje mišljenje o izborima ovako je formulisao: Posle parlamentarnih izbora od 21. januara i dalje će se družiti sa: apstinentima, onima koji su glasali za DS, LDP, manjninske stranke, Vuka i (samo u slučaju bliskih rodaka) G 17+.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 1-10 (z 17)

Ime: Redakcija
02.02.2007 18:00

Zakljucili smo postavljanje pitanja nasem gostu, Marku Vidojkovicu. Odgovori su postavljeni na stranicu. Hvala svima koji su iskazali interesovanje za rubriku.

Ime: roll
02.02.2007 16:44

Pitanja nemam, samo da pozdravim jednu pozitivnu energiju koja je Srbiji potrebna.Ja nemam nikakve veze sa Srbijom ali onako pratim zbivanja pa mi je milo kad postoje ljudi slicni tebi, jer ovi kako ih ti nazivas "vucibatine" mozda zbog njihove negativnosti pa kao da su vecina.

Ime: filo
31.01.2007 23:48

Cini li se tebi da omladina, a pogotovo djeca, zive psiholoski u komunizmu a stariji u kapitalizmu a stari u Fasizmu?

31.1.2007

Danasnja omladina uglavnom zivi ne razmiljajuci o bilo kakvim politickim kategorijama, a njihov nacin zivota se ne bi mogao nazvati komunizmom, vec bespostednom borbom za opstanak, koju se niko ne trudi da kontrolise. Kapitalizam i to onaj najsuroviji je ralnost svih generacija u Srbiji u ovom trenutku, a fasizam nikako nije rezervisan samo za najstarije, vec je u pitanju stanje duha prisutno kod mnogih, uglavnom kao rezultat ponizenosti i nespremnosti vlasti da se obracunaju sa nasom fasistickom prosloscu.

Ime: tanja/ tanya_mb2001@yahoo.com
30.01.2007 11:10

Hvala ti za tekstove koje citamo na www.zamislisrbiju.org, i molila bih te da malo prokomentarises ovaj pasus iz LEKSIKONA: Koji film bi voleo da vidi: Voleo bi da vidi film u kome vrljavi glavati kompleksaš neće da laje o tome kako mu je dosta političara koji se svađaju, a pritom je u pitanju regionalni šampion u uvredljivosti, pominjanju majki političkim oponentima i izbacivanju iz stranke onih koji drugačije misle. Odličan bi bio i film u kome znojavi jež za promenu neće imati ni promil alkohola u krvi, neće šutirati novinare, neće nameštati tezge silikonskoj mafijaškoj drolji i kur.... se nečim za šta nije zaslužan. Oskara bi dobio film u kome bi šarmantni grobar iz provincije, umesto da lupeta o velikoj Srbiji, izneo možda i neki ekonomski program, koji ne uključuje masovnu izgradnju kioska. Definitivno najgledaniji film svih vremena bio bi onaj u kome bi olinjala mačorčina konačno otišla u manastir, kako su jednom davno proricale jedne neobične novine. Tu je, naravno, i film u kojem beskičmenjaci koji su na vlasti konačno hapse idiota zbog čijih zločina ne možemo da mrdnemo ka Evropi, zatim istorijski spektakl u kome se građanska revolucija završava masovnim trpanjem u zatvor, ali ne revolucionara koji mažnjavaju stolice iz skupštine, kao i erotska komedija u kojoj omatorelu crvenu vešticu policija napokon privodi, a zatim posmatramo njene vrele avanture u ženskom zatvoru. Na kraju krajeva i jedan kratki avangardni studentski film o pišanju na grob u jednom požarevačkom dvorištu bio bi dobrodošao. Pozdrav i vidimo se u petak :)

30.1.2007

Mislim da je svaki komentar izlisan, osim to mislim da je to najbolji deo Leksikona, sit sam se ismejao pisuci ga. Pozdrav i vidimo se uvece :)

Ime: Neo/ jelenaneoafz@yahoo.com
28.01.2007 15:42

Hm, ove Crvenkape..su mi prilicno sexisticki priazane, iako je neki kriticari smatraju da si predstavio apsurdost konzumiranja. Slazila bih se da si uzeo "Pepsi", ali nazvati sve zene " naivnim devojcicama u sumi"...ipak je hetrosexistcki koliko god se ti slikao za "Prijatelje"

28.1.2007

Gori od loseg pisca je los citalac. Verovatno nisi procitala knjigu do kraja, jer bi u suprotnom ukapirala da crvenkape u mom romanu nisu polna, vec generacijska kategorija. Tako je moj junak jedna od crvenkapa, a i ja sam jedna od njih. Crvenkapa je metafora za nezasticeno mlado stvorenje koje su stariji poslali u sumu u kojoj ima vukova. Zene predstavljaju vecinu mojih citalaca i ja ih obozavam. Mozda si samo malo ljubomorna.

Ime: Fidelio
27.01.2007 13:46

Marko, procitao sam i Kandze i Crvenkapu. Kandze su dosadne za poludit - cisti 'socrealizam': 'nasi' su super, 'njihovi' su uzas. Mirko i Slavko, Tihi i Prle - to je to. Crvenkape su bolje, ali - zar nisi nikad cuo za politicku korektnost? Crvenkape su na samom rubu seksizma - zene su tamo tretirane kao puki objekti tvog izivljavanja.

27.1.2007

Ti si pun predrasuda o meni. Ali, evo, uradicu copy/paste, svog prethodnog odgovora, pa se nauzivaj citajuci ga: crvenkape u mom romanu nisu polna, vec generacijska kategorija. Tako je moj junak jedna od crvenkapa, a i ja sam jedna od njih. Crvenkapa je metafora za nezasticeno mlado stvorenje koje su stariji poslali u sumu u kojoj ima vukova. ene predstavljaju vecinu mojih citalaca i ja ih obozavam. Sto se Kandzi tice, imas puno pravo da mislis da su dosadne. Meni su do jaja.

Ime: pesnik
27.01.2007 12:45

Jedno vreme mi se cinilo da beli papir vec sadrzi text a da ja samo podebljavam slova i tako nasta desetak pesama niotkud. Da li se to Vama desava. Kao i muzicari oni prekopiraju nase duse u muziku pa neko bolje a neko losije.

27.1.2007

Pisanje je komunikacija sa samim sobom i najbolje praznjenje koje sam sebi mogao da uprilicim. Pisuci, konstantno preispitujem svoje nesvesno i svoje svesno, praveci izmisljene price o stvarnim problemima.

Ime: Banamber
27.01.2007 03:45

Kako gledas na cinjenicu da je "demokratski" zapad unistavao Srbiju 1999 da bi stvorio narkodrzavu od dela Srbije? Danas se finalizuje pokusaj legalizacije okupacije dela Srbije. Da li tebe to kao mladog buntovnika dodiruje ili ti je svejedno s obzirom da je preko srpskih ledja?

27.1.2007

Milosevic je od cele Srbije napravio narkomafijasku prciju za sebe i svoje ortake, koji se i danas debelo tale sa narkodilerima sa Kosova i iz Albanije. Ovde su najvise po nasim ledjima udarali Miloevic, Šeselj, Kotunica i ostali, njima i tebi slicni.

Ime: Dzambegovic
26.01.2007 10:59

Vozdra Marko Sta je to poitika? Jeli to savremeno oruzje da covjek postane drzak i bogat ili je lijek za budale? Srdacan pozdrav

26.1.2007

Politika je biznis. Politicare ne smemo posmatrati ideoloski, vec samo kao nekoga ko svojim boravkom na vlasti moze da ucini da nam bude bolje ili gore. Politicari upravljaju nasim zivotima i zato ih treba surovo kaznjavati ako pocnu da nam ih upropastavaju.

Ime: Bojana_dm@yahoo.com
24.01.2007 15:29

Smatras li da vreme radikala ipak moze ponovo doci ili se nadas da ce u narednom roku konacno izumreti u zemlji Srbiji ? I da li zaista zastupas stav da decu praviti neces dok ne budu normalniji uslovi za podizanje tog deteta?Mislis li da su uslovi bar malo normalniji ?

24.1.2007

Decu i dalje necu praviti u drzavi punoj monstruma, ludaka i kretena koji se loze na rat i zlocine. Nezdrava atmosfera je najgora stvar za dete, nije samo problem u novcu. Vreme radikala ne samo to moze da se vrati, vec je i dalje tu. Iako maskirano u demokratsko, nase drustvo je zlocinacko i korumpirano, a nekadasnji MIlosevicevi drugari danas su samo promenili tabor i okupljeni su oko DSS, radikala i socijalista.

Komentari 1-10 (z 17)