Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

SEFER HALILOVIĆ ONLINE

Dženana HALIMOVIĆ
11.8.2006

General u penziji Sefer Halilović bio je prvi načelnik Generalštaba Armije Republike BiH, nakon što je formirana s početka ratnih dešavanja u BiH. U njegovoj biografiji kao posebna stavka ostaće da je bio haški optuženik, ali i da je jedan od rijetkih optuženika koga je ovaj sud u potpunosti oslobodio krivice. Sudsko vijeće pustilo je Halilovića nakon što je utvrdilo kako nema dokaza da je Halilović komandovao operacijama u kojim su u Hercegovini ubijena 63 hrvatska civila u selima Grabovica i Uzdol tokom operacije “Neretva 93”. Iako je bio prvi načelnik Generalštaba Armije RBiH, analitičari često podsjećaju da je sa komandne dužnosti otišao samo godinu dana kasnije, u ljeto 1993. godine, zbog nesuglasica sa tadašnjim predsjednikom Predsjedništva RBiH Alijom Izetbegovićem. Sa političkim krugom oko Alije Izetbegovića i Stranke demokratske akcije Halilović nije našao zajedničku riječ ni nakon rata u BiH, nego je formirao Bosanskohercegovačku patriotsku stranku. Na čelu te stranke je i danas.

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar - Pravila za forum

Komentari 1-10 (z 82)

Ime: SLOBA,FRANJA I ALIJA
21.08.2006 06:56

Mi smatramo da Muslimani zele multikulturnu muslimansku Bosnu i Hercegovinu, da Srbi zele Srpsku multikulturnu Bosnu I Hercegovinu na cirilici, da Hrvati zele multikulturnu Katolicku Bosnu i Hercegovinu. Zar nije u takvoj situaciji najpametnije rjesenje podjela Bosne i Hercegovine na tri multikulturne i multikonfesionalne Bosne i Hercegovine. Jednu Muslimansku, jednu Srpsku i jednu Hrvatsku Bosnu i Hercegovinu"???

21.8.2006

Teško je ocjenjivati šta misli cijeli jedan narod, a pogotovo šta misle svi Muslimani, Srbi i Hrvati. Mislim da ova konstatcija nije tačna, ali sve i da je tačna, znate da se mišljenja mijenjaju, što opet za cijelu ovu priču nije toliko važno, jer država ne nastaje, opstaje ili nestaje na temelju mišljenja, već kao rezultat procesa koji obuhvataju više: historijskih, ekonomskih, političkih, geografskih i drugih elemenata. Ja bih stvari posmatrao iz drugog ugla i osvrnuo se na činjenično stanje koje pokazuje da BiH nije bila podijeljena ni u mnogo težim uslovima, kakav je bio rat, odnosno agresija iz tri susjedne države: Srbije, Crne, Gore i Hrvatske, uz prisutnu jaku unutrašnju opstrukciju. Država BiH je stoički izdržala veliki potres, nakon kojeg slijedi njeno unutrašnje preuređenje koje će je učiniti normanom državom. Pod terminom normalna država, ja ne podrazumijevam nikakvu parolu, već da je takva država nužan uslov da svi njeni građani normalno žive, prema standardima visokouređenih, zapadnih zemalja. Priča o nemogućnosti opstanka BiH odgovara političko-ekonomskim mafijama koje su rat i ekonomsku krizu iskoristile za enormno lično bogaćenje, a svako normaliziranje stanja u društvu i državi predstavlja direktan udar na njih, njihovo nezakonito stečeno bogatstvo ili druge privilegije. Ovi krugovi će te priče poticati, ali na osnovu čestih putovanja po BiH i susreta sa hiljadama građana različitih nacionalnosti, sam stekao utisak da su „pročitani“.

Ime: hatch1793@msn.com
20.08.2006 23:47

Postovani Gospodine Generale Hvala vam za sve sto ste ucinili za BIH i za Sve njene Narode Interesujeme dali je ova Nakarada od Ustava ;zvanog dejtonski ugovor ;Legalan i legitiman posto nikada nije prosao kroz parlamentarnu proceduru niti se ikada o njemu razgovaralo u parlamentu BIH .Mislim sta je to Dejtonski ugovor;uopste onako sta on znaci jer ga svi i svako u politici koristi kako kome odgovara i svi su u pravi ili svi nisu u pravu znaci koristi ga svako kako ko hoce i svako ima uporiste u njemu daje upravu .Stabi bilo sa nama daje (maticar)Tihic uspio progurati sa Staljinom Lagumdzijom ove ustavne promijene sto su fala bogu propale i jos jedno Dali ce ikada lica koja su bila u Logorima Zatvorima i na prisilnom radu moci tuziti Zlocinacku ;rs; za patnje i stradanja za koja nisu krivi i dali cete se vi i vasa stranka zalagati da se ukine ovaj Monstrum zvani ;rs; i ovaj drugi ;dejtonski ugovor; a da se BIH vrati njen Legalni i legitimni ustav koji je on suspendovao Puno srece uspijeha u radu Puno zdravlja postovani Gospodine Generale Huso Hatic

20.8.2006

Ništavan je Ugovor koji je potpisan čak dobrovljno i zakonito sa aspekta unutrašnjeg prava, ako u u suprotnosti sa imperativnim normama međunarodnog prava. Republici BiH je Dejtonskim ugovorom i Ustavom nezakonito oduzet status ravnopravne članice UN-a, jer je njen Ustav bio objekat, a susjedne države su bile subjekat pregovora o miru i Ustavu BiH. Povelja UN-a u svom drugom članu kaže da „Organizacija počiva na načelu suverene jednakosti svih njenih članica“. Budući da je Ustav jedne zemlje izraz njene suverene jednakosti sa drugim zemljama, jasno je da pregovaranje o Ustavu jedne članice UN-a, predstavlja direktno kršenje člana 2 Povelje UN-a. Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) na čijem sam čelu je osnovana 1996. neposredno pred prve, poslijeratne Izbore. Zvuči paradoksalno, ali mislim da smo apsolutno pravilno postupili, kada smo odlučili da formiramo stranku kako bi pozvali građane da ne izlaze na Izbore. Naše obrazloženje je bilo da izbore treba bojkotovati dok se ne ispune uslovi iz Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, prije svega sloboda kretanja, koja uključuje i povratak svih svojim kućama i isključivanje SDS-a iz Izbornog procesa u skladu sa odlukom Vrhovnog suda BiH, koji je još u maju 1992. ovu stranku proglasio terorističkom organizacijom i zabranio njen rad. Naravno, vladajućim oligarhijama je bilo važnije da se ustoliče na vlasti nego da organizuju povratak ljudi u svoje domove. Što se tiče drugog dijela Vašeg pitanja, poznato Vam je da je Ninberški sud koji je osnovan nakon Drugog svjetskog rata sudio pojedincima, ali i organizacijama (partijama) koje su djelovale sa genocidnom namjerom i ideologijom. ICTY sudi samo pojedincima, ali nema nijedan razlog da se ne formira još neki sud koji bi sudio organizacijama (partijama) koje su na prostorima BiH ili bivše Jugoslavije djelovale sa genocidnih pozicija. Zločine treba istražiti, procesuirati i kazniti, kao primjer i pouku budućim generacijama. I nema tog obrazloženja i opravdanja da neko nekoga zatvori u logor, niti isprike zbog koje osnivači logora, ideolozi i počinioci genocida, mogu proći nekažnjeno.

Ime: navjec -sverige-ystad
20.08.2006 20:36

Pozdrav gospodinu generalu Halilovicu i pitanje: Mislite li da je napravljena strateska greska sto Armija BiH nije usla 1995. u Banjaluku i zasto se od toga odustalo. O ovom pitanju do dan-danas postoje spekulacije te bih zelio vas odgovor.Zahvaljujem. Navjec iz Svedske

20.8.2006

Mislim da je ARBiH trebala osloboditi cijelu zemlju, pa i Banja Luku. Od toga se odustalo zato što je ranije postignut sporazum o etničkoj podjeli BiH i priznanju RS-a od strane bošnjačkog političkog i vojnog vrha.

Ime: sacirovic0484@comcast.net
20.08.2006 03:38

Generale puno selama iz Portlanda. Vjerni oficir Armije Republike Bosne i Hercegovine.

20.8.2006

vala na selamima. Drago mi je da držimo linije i u Portlandu.

Ime: odgovor HVO-u
19.08.2006 10:49

Odgovor na svoja pitanje ces nasi pitajuci sebe: Kako to da su postovana gospoda Milosevic i Tudjman imali sastanak u Kradjordjevu i dogovorili onako od oko podijelu Bosne na pola. Kako to da je odjednom pala citava posavina? i jos jedno pitanje dali je ARBiH bila ikad prisutna u Hrvatskoj ili Srbiji? Ziv mi bio Macak

19.8.2006

Hrvatska vojska je, koliko mi je poznato, bez odobrenja Predsjedništva RBiH, na početku rata bila prisutna u BiH i to na teritoriji Hercegovine i Posavine. Nakon dogovora Tuđman – Milošević u Karađorđevu i kao dio operacionalizacije tog dogovora u proljeće 1992. Hrvatska vojska se po naređenju Franje Tuđmana povukla iz Bosanskog Broda, a jedinice VRS su ušle u Posavinu. Koliko mi je poznato ARBiH nije bila prisutna ni na prostoru Srbije, ni na prostoru Hrvatske.

Ime: dobrinja@comcast.net
19.08.2006 01:42

Postovani gospodine Halilovicu, Kao prvo zelim da Vam se zahvalim za sve sto ste ucinili za BIH kao drzavu i za sve narode koji zive u njoj. Naime, Vi ste svojim stavom i postenom borbom dokazali cijelom svijetu da nema ama bas nikakve crne mrlje u vezi sa Vasim pristupom ratu i odbrani jedne suverene zemlje. Interesuje me sljedece: Na kojem mjestu prioriteta Vase stranke je ekonomski razvoj BIH i kako mislite povecati ekonomski razvoj i moc BIH? U intervju u Nezavisnim, gospodin Sumka je rekao da je BIH nuzno potrebna ekonomska reforma i smanjenje birokracije i podsticaj otvaranja privatnih firmi/malih biznisa. Kako namjeravate to postici i kako namjeravate privicu sto veci broj mladih, obrazovanih Bosanaca da se vrate u domovinu i od nje naprave novu "Svicu"? Srdacan pozdrav, Sanjin Bilalagic

19.8.2006

BiH je nužan radikalan zaokret koji se može izvršiti samo sa novom političkom snagom koja ima kadrove koji su u stanju provesti taj preokret. U BPS se nalaze obrazovani, hrabri i sposobni, nekompromitovani ljudi koji su u stanju zemlju izvesti na put prosperiteta.

Ime: N.Radoncic, aklapija @aol.com
18.08.2006 22:18

gos.gen.Halilovicu; Koliko je danasnje rukovostvo Bosnjackih asocijacijacija upuceno ka zajednistvu bez obzira na djelove drzava u kojima zive. Dalji u programu vase stranke stoji klauzula o sve Bosnjastvu... Ako toga nejma ostacete bez brojnih pravih glasova.

18.8.2006

Ja znam da je rukovodstvo stranke na čijem sam čelu, kao multietničko, a i bošnjačko, upućeno na borbu za BiH kao zajedničku domovinu svih koji u njoj žive. Program naše stranke obuhvata rješenje cjeline bošnjačkog nacionalnog pitanja, u saradnji sa bosanskim Srbima i bosanskim Hrvatima i ostalim građanima u BiH koji BiH smatraju svojom domovinom.

Ime: salzburg
18.08.2006 21:33

Gospodine generale, kada sa ove pozicije pogledate unazad, sta bi ste uradili drugacije - u ratu i poslije rata?

18.8.2006

Sve bih uradio isto.

Ime: jozo@gmx.net
18.08.2006 12:10

Stovanje jedno pitanje: zasto toliko dugo traje opsstrikcija i laganje Bosnjaka u Bosni? Pa iz njihovih pitanja i komentara, zakljucilo bi se da mi nemamo ni Ustav, ni drzavu, nego sad tek treba da se sve to napise i napravi, pa ce tamo neki Srbi dobiti entitet, da ce Hrvati biti konstutivan narod umjesto da se isele u Hrvatsku. Zasto vec neko nekaze da je to sve vec gotova stvar, i Republika Srpska i Federacija, i da samo uz saglasnost Srba i Hrvata to meoze i da se promijeni. Ovako.... mi necemo dati, oni traze...

Ime: Amerikanac jos uvijek u dusi Bosanac.
17.08.2006 23:46

Postovani gospodine Halilovicu,veoma visoko cijenim vase ucesce u bosanskom ratu. Zahvaljujuci vama i vasoj sposobnosti sam sa izvjesnim brojem mojih sugradjana i oslobodjen iz jednog od logora i za to vam dugujem vjecnu zahvalnost. Sada se nadam da cete mi odgovoriti na postavljeno pitanje, veoma kratko. Dali je istina da je Alija Izetbegovic kao predsjednik SDA i drzave BiH odrzao sastanak (tajni) u Tesnju nekada u Martu 1992. god. na kojem je trazio saglasnost da se udje u rat. Tada jr rekao da ce Muslimani imati i do 500 0000 mrtvih ali ce izvojevati pobjedu. Kakva to onda moze biti pobjeda? Veliko Vam hvala za sve sto ste pokusali uciniti za Bosance.

17.8.2006

Ne znam za postojanje tajnog sastanka u Tešnju.

Komentari 1-10 (z 82)