Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

BOŽO LJUBIĆ ONLINE

Dženana HALIMOVIĆ
26.4.2006

Božo Ljubić donedavni je visoki dužnosnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i kandidat za predsjednika ove stranke sa posljednjeg stranačkog sabora. Nakon što je na tu dužnost ponovno izabran Dragan Čović, Ljubić i dio čelništva HDZ-a BiH optužili su Čovića za namještanje izbora. Zbog svog su oponiranja Čoviću odstranjeni iz Stranke, nakon čega su početkom travnja osnovali novu stranku – HDZ 1990, koja se, kazali su, vraća izvornim idejama HDZ-a. Posebice je Božo Ljubić kritizirao aktualno vodstvo HDZ-a BiH, optuživši ga da je stranku dovelo do političke margine i u potpunu izolaciju, te naglasivši kako su predsjednik Čović i njegovi suradnici vodstvo svoje stranke lišili komunikacije sa Zagrebom, koji je, kako je kazao, regionalni lider za sve, osim za vodstvo HDZ-a BiH. Ljubić je privremeni predsjednik nove stranke – HDZ 1990., koja za sada, čini se, ima potporu i HDZ-a Hrvatske, a i Evropske pučke stranke.

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar - Pravila za forum

Komentari 1-10 (z 18)

Ime: ustavna komedija
02.05.2006 12:25

Posto ste vi iz te nove partije bili protiv promjena ustava, mislite li stvarno da bi se sa nacionalnim strankama u RS, pa i Dodikovim takozvanim socijaldemokratima, stvarno moglo bilo sta vise dogovoriti u ovom momentu? Ako ste ubjedjeni da je moglo, sto se niste ukljucili u pregovore, sto niste trazili da vas ukljuce u pregovore pa da to postignete, ako je moglo, a moje je misljenje da nema teorije da se tu sta vise moglo sada postici?

2.5.2006

Odgovornost za neuspjeh ove faze reforme leži na predstavnicima šest stranaka koje su ponudile neadekvatan sadržaj reforme. Ključni problem jest što se nisu prvo dogovorili principe ustavnih promjena A drugi je problem što sam sadržaj nije na razini potreba BiH u ovom momentu te što bi ustavnopravna pozicija hrvatskog naroda ionako nejednakopravna bila dodatno narušena. Osobno se nisam ranije mogao uključiti u pregovore s obzirom da je naša stranka formalno utemeljena 8. travnja ove godine. Međutim, na vrijeme smo upozoravali glavne aktere iz međunarodne zajednice ako i domaće pregovarače da se proces pregovaranja uključe legitimni predstavnici naroda Parlamentu. No, taj prijedlog nije uvažen. Ne točna je konstatacija je da smo mi bili protiv promjena Ustava. Upravo zastupnici koji su sa snom utemeljili HDZ 1990 su prvi oficijelno pokrenuli proces reforme Ustava prije dvije godine u Parlamentu. Međutim, mi smo za korjenitu reformu ustava koja će, deblokirati rad institucija i BiH učiniti sposobnom za euroatlantske integracije.

Ime: bosanac x
02.05.2006 07:26

Gosp. Ljubicu, Da li ste procitali knjigu Ivana Lovrenovica "Bosanski Hrvati:esej o agoniji jedne eropsko-orijentalne mikrokulture"? Ako jeste, sta mislite o toj knjizi? Ako moze jos jedno pitanje. Koja je zadnja knjiga koju ste procitali? Pozdrav.

2.5.2006

Knjigu Ivana Lovrenovića nisam pročitao o kojoj govorite ali sa zanimanjem pratim njegove javne istupe i testove u novinama i časopisima. A što se tiče vašeg pitanja o knjigama koje čitam redovito usporedo čitam tri do četiri knjige s područja stručne literature, publicistike i beletristike.

Ime: Marina
01.05.2006 20:30

G. Ljubiću, smatrate li da je g. Dragan Čović zasta kriv za ono što mu stavljaju na teret u procesima pred državnim sudom?

1.5.2006

Prema naši pozitivnim procesima nitko nije kriv dok mu nadležni sud pravomoćnom presudom to ne odluči

Ime: ZACUDJENI
01.05.2006 20:29

DA LI STE SE RAZISLI SA COVICEM SAMO RADI FUNKCIJE ILI STVARNO ZBOG NEKIH UVJERENJA

Ime: pitanje
01.05.2006 20:27

s obzirom da ste negdje u to vrijeme bili ministar u federalnoj vladi, ko je naredbodavac ubistva tadasnjeg ministra unutrasnjih poslova fbih joze leutara

1.5.2006

U to vrijeme sam bio ministar zdravstva i načelno sam se založio da se ranjenom ministru pomogne. Na žalost posljedice su bile takve da pomoći nije bilo. A tko je naredbodavac i izvršitelj ubojstva ne znam. I ja i čitava javnost BiH očekuje od nadležnih odgovor na to pitanje.

Ime: Ante Jelavic
01.05.2006 04:31

G. Ljubicu, Kakv je stav vase stranke i vas oko problema sa Antom Jelavicem i njegovim proavnim nevoljama u BiH. Da li ste spremni da ga pozovete da se preda vlastima u BiH, bez obzira na njegovu pravnu poziciju u Hrvatskoj, te sta ste do sada uradili da mu se obezbijedi pravicno sudjenje u BiH?

1.5.2006

Proces protiv gosp. Jelavića je još uvijek u tijeku do pravomoćnosti presude, a kako će se i odakle branit to je osobna odluka gosp. Jelavića i njegovih branitelja. Poznato je da posljednjih pet godina nisam bio uključen u politički život pa stoga nisam imao mogućnosti utjecati čak kad bi i htio nisam mogao utjecati na sudski

Ime: DUBRAVKA DUB4779Z@YAHOO.COM
30.04.2006 18:58

ZASTO MEDIJI DISKRIMINIRAJU HRVATE U BOSNI I HERCEGOVINI PUNO POZDRAVA HRABROSTI I NADE VAMA OSOBNO I VASOJ HDZ1990 DUBRAVKA

30.4.2006

Hvala na pozdravima. Što se tiče uopće pozicije u medijima kao i u državi općenito, Hrvati trebaju uzeti prava koja im pripadaju. I ja i moja stranka smo odlučni biti subjekt u ovom procesu.

Ime: buric@uiuc.edu
30.04.2006 00:06

Postovani gospodine Ljubicu, Kao djecak sam nasilno protjeran iz svog grada Mostara, samo zato sto mi je otac Musliman. Po Hrvatskoj smo se krili 1 mjesec dana u neljudskim uslovima, samo zato sto smo imali "pogresna" imena. Ja nisam siguran koju ste duznost vi u to vrijeme obavljali, ali jedno je jasno: politika HDZ-a u Hercegovini u to vrijeme je bila odgovorna za mnogo zla i razaranja. I kada sam cuo da u HDZ-u Mostar nastaje raskol i kada sam cuo da se novi HDZ formira mislio sam da ovo znaci isto i nova politika. Politika sloge i medjuetnicke saradnje. Medjutim ubrzom sam bio razocaran. Sam naziv vase stranke mi govori da vi i dalje velicate nasljedje Franje Tudjmana, covjeka koji je, da nije umro, po meni trebao biti u Hagu za ogromne zlocine prema BiH muslimanima i Srbima iz Hrvatske. Ako imate vremena da mi odgovorite na sljedece: Kako ce se Mostar ikad ponovo ujediniti kada njime vladaju stranke nacionalne iskljucivosti, kada se i dalje prepiremo oko toga cija je dzamija ili katedrala veca, kada i dalje ne zelimo da priznamo da su uzasni zlocini pocinjeni. Do kada ce se nacija upotrebljavati kao najgrublje oruzje u ovoj napacenoj zemlji i napacenom gradu Mostaru, gradu cija je dusa porazena od nacionalista iz HDZ, i SDA.

30.4.2006

Gosp. Burići žao mi je što ste proživjeli takvu sudbinu za vrijeme rata. Međutim, ne mogu prihvatiti vašu konstataciju da ste se krili u Hrvatskoj mjesec dana jer je Hrvatska primila stotine tisuća izbjeglica iz BiH među kojima i desetine tisuća i Bošnjaka neke trajno zbrinula, a nekima pomogla naći destinaciju u trećim zemljama. Što se tiče moje uloge u ratu čitavo vrijeme sam bio liječnik kirurg u Sarajevu i Mostaru i s te pozicije sam pomagao svim ljudima koji su moju pomoć trebali. Što se tiče imena stranke ono u sebi sadržava osnovnu ideju na kojoj je utemeljen HDZ 1990 to je demokracija, to je raskid s komunističkim jednoumljem i razvoj demokracije i tržišnog i socijalno pravednog gospodarstva A ja osobno i moji najbliži suradnici koji su izabrani u vodstvo stranke svojim kredibilitetom i dosadašnjim djelovanjem jamčimo da će to biti noga politika, politika koja će odgovarati potrebama ljudi na pravu 21. stoljeća i koja će u suradnji s demokratskim snagama u BiH i u Europi voditi BiH u suvremene europske i svjetske integracije. Što se tiče Mostara ja sam prvi, kao kreator programske deklaracije HDZBiH za 6. sabor 2000. god. predložio platformu ujedinjenja Mostara, dakle, ukidanja 6 općina, ukidanja nacionalnih paralelizama i ujedinjenja Mostara kao funkcionalne gradske cjeline. I danas sam na istoj platformi.

Ime: Saraj@aol.com
29.04.2006 21:17

Kako objasnjavas sudenje u Hagu politickoj eliti propale i puste tudmastine herceg bosne sa prlicem na celu?Da li po tvom misljenju se u Hagu sudi politickim vodstvima i ljudima koji su ispravno postupali i bili nevini i upravu po svim ljudskim humanim uzusima i zenevskim konvekcijama koji su bili u pravu da okupiraju ubiju protjeraju siluju i logore smrti osnivaju i ruse sve sto je suprotno od vjere i nacije hrvatske i srpske te da tako etnicki ociscene dijelove bosanske zemlje okupiraju i pripoje u sastav srbije i u sastav hrvatske.Da li su ljudi koji su se osjecali i dusom i tijelom i srcem i patriotizmom bosancima bili krivi sto su ustali da brane svoju drzavu Bosnu i da li je te branioce svoje Bosne trebalo ubijati hapsiti i slati ih u Hag da im se sudi sto nisu dobrovoljno pristali da im Bosnu dijeli Srbija i Hrvatska i sto Bosanci patriote dobrovoljno se nisu javili da idu u logore smrti i da se jave dobrovoljno na silovanje bosanskih zena i da se jave dobrovoljno na pokolj i masovnu egzkuciju i genocid?Da li za to Hag grijesi kad sudi prlicu i grupi ili blaskicu ili milosevicu seselju mladicu i karadzicu?

Ime: Bravo!
29.04.2006 08:30

Dragi g. Ljubicu, Jako mi je drago da ste se napokon uvjerili da je HDZ bila losa politicka opcija. Naravno, naziv HDZ 1990 je samo privremen. Medjutim, najvaznije je sta to vi i vasa Partija spremni uciniti da se percepcija da su svi politicari korumpirani vlastoljubci izmijeni te da postanete stvarni demokratski politicki lideri gradjana koji vas izaberu? Za koga mislite da ce biti vasi glasaci? Sta ste tim glasacima konkretno spremni ponuditi? Da li ste do sada primili ikakve donacije i od koga?

29.4.2006

Hvala na vašim opservacijama o utemeljenja naše stranke. Ono što mi nudimo našim glasačima i građanima i hrvatskom narodu BiH je vjerodostojna politika koja će nuditi rješenja za sva egzistencijalna pitanja čovjeka i naroda. Što se tiče donacija spremni smo primiti donacije u skladu sa zakonom i od onih koji neće ni na koji način uvjetovati naše političko djelovanje.

Komentari 1-10 (z 18)