Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

AZEM VLLASI ONLINE

Gordana Knežević
28.8.2007

Na početku Miloševićeve vladavine, Azem Vllasi je vjerovatno bio najomraženiji Albanac u Srbiji. Taj animozitet doveo je do njegovog hapšenja. U osvit ratova učesnici demonstracija u Beogradu vikali su: “Uhapsite Vlasija!” Milošević je izgovorio istorijsku rečenicu: “Ne čujem dobro, ali ćemo ga uhapsiti!” Vlasi je u istražnom zatvoru boravio 14 mjeseci. Bivši visoki omladinski funkcioner SFRJ, Vllasi je nakon oslobađanja iz zatvora odlučio da se vrati svojoj osnovnoj struci. Otvara advokatsku kancalariju u Prištini i predvodi nevladinu organizaciju koja aktivno radi na normalizaciji međuetničkih odnosa. Saradnik je brojnih međunarodnih organizacija za ljudska prava, kao što su Amnessty International, Fond za humanitarno pravo i druge. Vllasi je gostujući profesor na Columbia univerzitetu u New Yorku i Heinrich Bell Stiftung u Berlinu.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 21-30 (z 56)

Ime: KOSOVO JE SRBIJA
02.09.2007 06:07

DA LI JEDAN NAROD KAO STO JE ALBANSKI SA KOSOVA, KOJI JE VODECA KAFIJAU EVROPI, KOJI PRITISCIMA,TEROROM, NASILJEM,PRODAJOM DROGE FINANSIRA SVE SVE SVOJE POLITICKE AKTIVNOSTI I SVOJ OPSTANAK NA OVOM PREDIVNOM SVIJETU. ZBOG VASEG NENPRMALNOG NARTALITETA POSTIGLI STE VECINU NA KOSOVU. ZAR NEMISLITE DA JE TO SMISLJENA POLITIKA BILA KOSOVKIH NACIONALISTA U KOJE I VAS UBRAJAM.HITLER JE ZA VRIJEME 2. SVJETSKOG RAT POKUSAO NESTO SLICNO SA FABRIKOM DIJECE, ZAR TO NIJE SLICNO. HVALA NA ODGOVORU

2.9.2007

Sve mi se cini da ste vi sa ovakvim rasistickim predrasudama o Albancima blize Hitleru kojega spominjete, nego li sto ukazujete na neki realan problem. Uostalom zbog takvih predrasuda se desilo sve ono zbog cega vise Kosovo nece nikada biti u Srbiji. Jer, takvi kao vi bili su i mogu opet doci i na vlast. Mnogi su prisutni i provlace se kroz te strukture vlasti u Srbiji. I vas Hitler je nesto pokusao, ali to je vec druga prica....

Ime: Immigrant
01.09.2007 23:50

Azeme, Zasto su Vas drzali u zatvoru 14 mjeseci i da li su vas maltretirali i u kojem gradu ste bili zatoceni? Pobjedi li iko tamo u YU? Meni se cini da se dobro unesrecise svi.

1.9.2007

U zatvor me strpali da zastrase Albance i jer su znali da sa mnom na slobodi tesko mogu ili uopste ne mogu pogaziti po tom scenariju ustavni status Kosova. Drzali su me u zatvoru dok su to obavili i Kosovo nasilno strpali pod ustavni okvir Srbije i tako zapoceli raspad Jugoslavije koji se u nastavku desio. Svi smo dozivili velike nesrece i stradanja, ali sada moramo odnose postaviti tako da niko ni na koga ne smije nasrtati, te graditi dobrosusjedske odnose, jer to jeste potreba svih .

Ime: bukvica61@comcast.net
01.09.2007 21:19

Postovani Vlasi podrzavam nezavisnost Kosova ali sta ce se desiti ako kosovo ne dobije ono sto trazi-opet krvavi sukob.Puno vas cijenim jos iz TITOVOG vremena bez obzira sto nisam bio clan SKJ.Puno pozdrava od Crnogorca...

1.9.2007

Kosovo je nezavisno od Srbije vec osam godina, od juna 1999.godine. Sada je potrebno da se to stanje i formalno-pravno okonca, da bi se mandat privremene administracije UN i formalno okoncalo. Nece biti sukoba, jer su ratovi za teritorije na ovim prostorima zavrseni. Srbija je 1998. i 1999.godine ratovala za teritoriju Kosova, pa je i taj rat izgubila kao onaj u Hrvatskoj i Bosni. Srbija nije vise spremna ratovati za teritorije pa ni za Kosovo. To joj nece dopustiti ni medjunarodna zajednica. Sve oko statusa Kosova, uvjeren sam, zavrsice se bez rata.

Ime: Bosnjak iz Sandzaka
01.09.2007 13:57

Postovanje G. VLLASI, Dali jos na Kosovu natalitet ide u pozitivnom "reseto krompira" i svake godine DVA SINA po familiji. Ako ide sve u po planu imate daleko najsavrseniju technologiju Ako je tako samo nastavite, SUSJEDI ce Vas moliti za dobre odnose i Saradnju.Vi ste buduca sila u Evropi

1.9.2007

Visok natalitet u jednom narodu prije svega je posljedica nerazvijenosti. Srecom, Kosovo se razvija i natalitet ide normalnim tokom. Mi zadugo ili uopste necemo imati problem opadanja broja stanovnika, dakle necemo imati „bijelu kugu“ kao sto je to slucaj sa nekim evropskim zemljama i nama susjednom Srbijom. Svakako imamo vitalno stanovnistvo sa visokim procentom mladih. I to moze biti garancija naseg brzeg razvoja.

Ime: Ko sisa "cjelovitu" BiH
01.09.2007 11:56

Da li ce Republika Srpska kao genocidna (dejtonska) tvorevina opstati u BiH ili ce je Srbija gubitkom Kosova i geopolitickim igrama velikih sila prikljuciti sebi - kao nadomjestak za Kosovo. Ko sisa "cjelovitu" BiH kad ona to nije...

1.9.2007

Ideja ili prijetnja da ce se „R.S“ odvojiti iz BiH ili pripojiti Srbiji ako Kosovo dobije nezavisnost refleksija je neugasene teznje za „Velikom Srbijom“, odnosno teznje da se barem nesto od tog projekta zbog cega su pokrenuti nedavni ratovi, sacuva. Ideja da se kompenzira Srbija za nezavisnost Kosova je zapravo ideja da se necime zadovolji, nagradi onaj ko je pokrenuo i vodio ratove za teritorije. Eto, kao da ih nagradimo da vise ne ratuju za tudje teritorije. Ali od toga nista nema. Niti se smije dozvoliti da se ista kompenzira onima koji su zasluzili kaznu za zlocine.A narocito da se pravi takva «ravnoteza» u stilu, ako mi je sprijeceno otimanje od jednog da se «namirim» i otmem od drugog susjeda.

Ime: zabrinuti Bosanc
01.09.2007 09:55

Uvazeni gospodine Vlasi,Da li je kod vas jos prisutna nostalgija za bivsom SFRJ i zasto?Ako nije,opet, zasto?

1.9.2007

Vec sam odgovorio na slicno pitanje, ali dodao bih i ovo: kada sam vidio kako Milosevic «brani» Jugoslaviju, kako je on zamislja i kako je hoce urediti, a narocito da su mu i drugi u tome pomogli i zato stvorili prostor, onda sam rekao da nemam za cim zaliti.

Ime: Beogradski pasaluk
01.09.2007 09:54

Da li ce Vojvodina krenuti stopama Kosova za nezavisnost? Buducnost Srbije (bez obzira na "bratsku" podrsku Rusije) - Beogradski pasaluk...

1.9.2007

Ne znam hoce li Vojvodina traziti nezavisnost kao Kosovo, posto tamo Srbi cine vecinsko stanovnistvo. Ali ce sigurno traziti barem stepen autonomije koju je imala po Ustavu od 1974.godine. Tu je i Sandzak sa vecinskim bosnjackim stanovnistvom i sredistem u Novom Pazaru koji ce u dogledno vrijeme neminovno dobiti autonomiju ne manju od one kojoj tezi Vojvodina. Realno, Srbija je zapravo ona koja se po Ustavu od 1974.godine zvala „Srbija bez pokrajina“. Ali sada sa pokrajinama Vojvodinom i Sandzakom.

Ime: bosanka
31.08.2007 12:27

Postovani gospodine Vlasi. Da li postoji neka organizacija ili centar koji ima podatke o broju zrtava sukoba na Kosovu poput IDC-a u Bosni. 1. Da li se zna broj ubijenih albanaca i srba na Kosovu. 2. Koliko je masovnih grobnica do sada pronadjeno na kosovu i u Srbiji. 3. Da li se zna nestovise o slucaju hladnjace i masovnih grobnica tipa Batajnica. Je li ona ispovijest sofera hladnjace laz ili istina. Ako je istina, da li je moguce da je jedan dio leseva zavrsio u topionici u Boru i da li znate nesto vise o tome. 4. Koliki je broj nestalih koji nikada nisu pronadjeni. Zelim vam puno uspjeha i istrajnosti u radu. Puno pozdrava iz Svedske.

31.8.2007

1.Utvrdjivanjem broja zrtava rata na Kosovu bavilo se posebno tijelo UN. Utvrdjeno je da je tokom rata 1998. i 1999. godine pobijeno oko14.000Albanaca. Nakon zaokreta u junu 1999. ubijeno je ili se vodi kao nestalo oko 900 Srba, preko 60 Bosnjaka. 2. Prema pouzdanim izvorima iz MUP Srbije, na njenoj teritoriji ima 14 masovnih grobnica u kojima su pobacani odnijeti lesevi ubijenih Albanaca sa Kosova. Do sada se zna za 5 takvih. Na Kosovu je otkrivena jedna masovna grobnica kod Opstine Klina 3. Hladnjacu sa lesevima u Dunavu otkrio je jedan covjek dok je pecao ribu i nakon dugog oklijevanja prijavio. Govori se da su mnogi lesevi zavrsili u topionicama Trepce, Bora i Mackatice. 4. Broj nestalih za kojima se jos traga sa Kosova je 2047.

Ime: stamenkovic@freenet.de
31.08.2007 07:19

Postovani gospodine Vlasi, da li se slazete sa mojim misljenjem da Kosovo treba sto pre dobiti nezavisnost kao i to da je posle proglasenja nazavisnosi Kosovu potreban mnogo brzi tempo u uspostavljanju dobrih i cvrstih odnosa sa susedima, pa samim tim i sa Srbijom. Jer, ukoliko se na polju uspostaljanja dobrosusedskih odnosa ide ovim tempom kojim Kosovo danas ide ka svojoj nezavisnosti, ja na polju razvitka Kosova i njegove buducnosti ne vidim puno perspektiva. Drugim recima, molim vas ubrzajte tempo ka nezavisnosi ali i nakon toga ka uspostavljanju dobrosusedskih odnosa. Cinite sto je u Vasoj moci. Hvala unapred na odgovoru Ivo Stamenkovic

31.8.2007

Slazem se potpuno sa vama, gospodine Stamenkovicu.

Ime: sean
31.08.2007 03:00

nemam pitanje nemam komentar jurica.je postavio pravo pitanje i komentar samo cekam ansver bravojurica

31.8.2007

Dobili ste odgovor od Adi- Dil.

Komentari 21-30 (z 56)