Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

MUHAMED MEŠIĆ ONLINE

Gordana Knežević
09.05.2007

Muhamed Mešić roden je 1984. i odrastao u Tuzli. Studirao je pravo i međunarodne odnose, te kasnije azijske studije na Univerzitetu u Beču. Trenutno piše doktorsku disertaciju na temu "etničkog čišćenja". Muhamed voli putovanja, vožnju biciklom, knjige i jezike. On predaje aramejski, jidiš, japanski i dvadesetak drugih jezika. Mešić je bio najmlađi savjetnik gradonačelnika Tuzle, ali i "Najtinejdžer godine". Trenutno radi za Britanski Savjet u Londonu te firmu Brainswork u Beču na projektima međunarodnog umrežavanja, održivog razvoja i kreativnih industrija. Pored toga, Muhamed se bavi istraživanjem ljudskih prava i posebno manjinskih prava, te istorijom ratnih zločina, genocida i holokausta. O tim temama držao je predavanja na više od 15 univerziteta i instituta. Na Balkanskom forumu mladih u Trogiru držao završni govor te poslije toga kao jedan od pet Evropljana uvršten je u publikaciju "Our time is now". Na svjetskom forumu mladih lidera u Greenwichu 2007., u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma iz Davosa, Muhamed je predstavljao mlade Jugoistočne Evrope.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 21-30 (z 44)

Ime: Slobodan, Stokholm
14.05.2007 16:07

Jel tacno da te kao genijalca zaista ne placaju, nego sve radis dobrovoljno. Ko u Tuzli ima najvecu platu od domacih funkcionera~??

14.5.2007

Ko ima najvecu placu ne znam, a ja sa parama kojim zaradim bez poteskoca izadjem na kraj i zivim sretan zivot. Dobrovoljni rad sastavan je dio moje zelje da vrijeme i mjesto u kojem zivim ucinim boljim.

Ime: Slaviša, Amsterdam
14.05.2007 08:58

Par puta sam te slušao, i znam si rekao da jako voliš Takmičenje za Pesmu Evrovizije, da ga pratiš od detinjstva, verovatno zbog različitih jezika na kojima se tamo peva. Nekako mi je to ostalo u uvu, i sada kada je Marija Šerifović pobedila, opet se setih tebe. Kako gledaš na njenu pobedu? Posle pobede Ukrajine, tamo se desila revolucija. Hoće li i u Srbiji biti nečeg sličnog? Kako gledaš na Marijina podignuta tri prsta posle dvanaest bodova iz Bosne i Hrvatske?

14.5.2007

Hehe, da, Takmicenje za pjesmu Eurovizije volim jos od 1989., od kako je SFRJ pobijedila, i da, bas zbog raznolikosti jezika i zemalja i zajednistva zemalja koji tamo nastupaju. Drago mi je da je pjesma Marije Serifovic pobijedila jer je melodija lijepa a tekst dirljiv, a nacin na kojeg je ona slavila je njena privatna stvar, bio on umjesan ili ne. Kao ljubitelj Eurosonga hocu da vjerujem da u tome nema nikakvih losih namjera.

Ime: tuzlachina@sarajevox.com
13.05.2007 23:21

Vozdra tuzlak .... Igras li kakvih igrica online ? Svaka cast ako jest kako jest ; ) Rock on !!!

13.5.2007

Vozdra... Kao klinci smo moj komsija Bojan i ja „predurali“ ratne dane na nekoj raspadnutoj amigi i svaki put kad bi imali struje igrali bi neko razbijanje balona. Sada igram Granturismo i FIFA 07, koji mi je licno puno bolji od PES-a. I hvala na komplimentu ;)

Ime: Dejan
13.05.2007 10:45

Malo laganije pitanje - kako komentarises pobjedu Srbije i Marije Serifovic na Evropesmi 2007?

13.5.2007

O ovome gore. 

Ime: sejmenovic.nezir@neuf.fr
12.05.2007 15:36

Brate nas Samo nastavi tako zele ti Sefika Nezir i Adem

12.5.2007

Hvala! I vama svima sve najbolje!

Ime: Prizrenac
12.05.2007 01:38

Kao prvo selam i svaka cast na tvoju uspesnost. Ja sam Bosnjak sa Kosova o kojima dosta bosanaca nezna o tome ali nije vazno ja imam dosta pitanja al bi samo da znam ako mozes mi odgovoriti na ova pitanja zasto mi nemamo prava na bosanskom drzavljanstvo kao bosanski hrvati na hrvatsko i bosanski srbi na srpsko?I zasto Bosna kao Srbija sto sad pomaze srpskoj manjini na Kosovo Bosna to ne cini nama bosnjacima iako vidimo mi Bosnu kao nasu maticu? I jos nesto ja trenutno zivim u Svedsku kad god sretnem nekog bosanca i kazem da sam bosnjak sa Kosova njima smesno i pitaju ima li tamo bosnjaka moze lji neko uciniti sto o tome u bosanskim medijama i dokazati da ima nas i ako moze Bosna pomoci nama bosnjacima na Kosovo u vezi skolovanja smanjiti te takse na upisivanje vise skole i fakulteti hvala unaprijed i srecno nek ti allah na pomoc.

12.5.2007

Alejk selam, i lijepa hvala. Problem odnosa drzave BiH prema bosnjacima izvan zemlje i generalno bosanskohercegovackim zajednicama u dijaspori tesko je pitanje i cinjenica je da rjesenja u tom pogledu nisu najkreativnija, ali cinjenica da ima ljudi koji su konacno poceli raditi na tom pitanju – i pravno i u ostalim pogledima – ohrabruje. Nadajmo se najboljem. Sve najbolje.

Ime: M Djurdjevic Holandija
12.05.2007 00:10

Inpresionira opis dosadasnje karijere jednog tako mladog covjeka.Cestitam .Naime posto vidim da se bavite proucavanjem ratnih zlocina itd.Uzecu sebi za pravo da iznesem jednu licnu tezu o stradanju i stradanjima nas muslimana na ex jugoslovenskim prostorima. Podjimo od istrage poturica pa na ovamo.Nad nama je izvrseno dosta zlodjela sa kvalifikacijama genocida.Niti jedan nas nije opametio.Ovaj poslednji sa ove distance govorim postali smo jos neslozniji.Zapravo na nejako stado vuci napadaju kad im se prohtije.Da li u svemu tome ima nase krivice?Vidim da mnogi ovdje vape za tzv.medjunarodnom pravdom i reprekusijama po pocinioce.Da mije zalosno bilo bi smjesno.Primjer Srebrenioce govori dovoljno.Do granica idiotizma seze ta nasa kolektivna naivnost i indolentnost.Jevreji su izvukli tragicne pouke.Mi ne vjerujem da cemo sa ovakvim kolektivnim razmisljanjem.Pitanja koja postavljaju pojedinci tu tipa ko je je Bosanac ko Sandzaklija itd.Ne vidim licno razloga sto bi se neko ponosio i cime bi se ponosio ako kaze da je Bosanac s obzirom kakva je Bosna trenutno. Muhamede na vama svijet ostaje a takvi kao ti uglavnom kreiraju buducnost svoje zajednice u normalnim sredinama.Zelim ti puno uspjeha i daljem radu i dug i srecan zivot.

12.5.2007

Moj prijatelj Moric Albahari iz Jevrejske Opstine u Sarajevu mi je rekao da je o strahotama koje je njegova obitelj prezivjela u doba holokausta tek poceo govoriti kad je vidio ponovno rodjenje fasizma 1992. godine. Upravo se o tome radi: kada se govori o zlodjelima i kada se zlocinima pogleda u oci, mogu se iz toga povuci pouke kako se fasizam i zlocinacki rezimi ne bi nikada dogodili ponovo. Bas kao u Njemackoj poslije Drugog svjetskog rata. Nadat se da cemo kolektivno u BiH imati snage naciniti taj korak. I Vama sve najbolje i puno srece.

Ime: Zabrinut Bosanac Sarajevo
11.05.2007 22:42

Ka intelektualca sa posebnom nadarenoscu za procjene i prognoze pitam te kakve prognoze dajes u vezi Bosne da li ce opstati kao drzava ili ce se poput bivse Jugoslavije na kraju svega raspasti na najmanje tri nacionalna dijela gdje bih dva dijela otisla i pripojila se jedan u Srbiju a drugi u Hrvatsku dok bi onaj treci dio sa Muslimanima ostao i zvao se neka Bosna poput skracene sada Srbije za teritoriju Kosova i Crne Gore gdje Srbiju sada cine samo iskljucivo sami Srbi sa mogucnoscu veceg reduciranja Srbije za teritorij Sandzaka i Vojvodine pa to sto ostane uz prikljucenje Srpske Republike bih se zvalo Srbija?Da li slican scenarij kao Srbiju ocekuje i Bosnu sa prikljucenjem Sandzaka u Bosnu sto bih se to zvalo drzava Bosna uvecana za teritorij Sandzaka a skracena za teritorij Srpske republike i teritorij Herceg Bosne mislim na hrvatski dio koji bih pripoio se Hrvatskoj?Ili ce opet kao opcija na kraju svih iscrpljujucih politickih natezanja i razgovora doci do svade i netrpeljivosti pa do protesta i oruzanih pobuna i na kraju do novog rata ukoliko Muslimani budu zakovani u cvrstom patriotskom opredjeljenju da sacuvaju cjelovitost Bosne pa i po cijenu novog rata i ne dozvole da Srpska Republika se pripoji u Srbiju?Da li teska sumorna sudbina ocekuje Bosnu?Da li ce te crne scenarije u vezi Bosne zaustaviti i zabraniti i vojno i politicki opet kao prva Amerika NATO i Evrounija?

11.5.2007

O ovome opet gore – rekoh vec o dugim i teskim pitanjima.

Ime: Hugo Boss
11.05.2007 16:03

Da li su po tebi Sandzaklije drzavljani srbije,Srbijanci dakle, te zasto se oni po tebi vazda prodaju za Bosance ???

11.5.2007

Drzavljanstvo je pravna kategorija i to cega je neko drzavljanin zavisi od zakona drzave iz koje dolazi ili u kojoj zivi. Cinjenica je da je velika vecina ljudi iz Sandzaka ima drzavljanstvo Srbije ili Crne Gore, neki imaju i bosanskohercegovacko, a njihova narodnost uslovljena historijskim, kulturnim i vjerskim kontekstom – bosnjacka – nesto je posve drugo. Njihova narodnost ih onda vezuje za BiH i iz toga onda, logicno, nastaje dvosmjerna interakcija.

Ime: Saraj@aol.com
11.05.2007 00:14

Posto se bavis istorijom ratnih zlocina i kao pravnik koji se bavi istrazivanjem ljudskih prava mozes li da nam das odgovor u vezi presude medunarodnog suda pravde o genocidu u Srebrenici.Naime kakve reperkusije kazne i sankcije treba da snosi okrivljena strana za genocid u Srebrenici u ovom slucaju tzv.srpska republika i tzv.njene institucije vlasti kao sto su policija i vojska i vlada koje su direktno optuzene u Hagu kao izvrsioci genocida u Srebrenici?Da li treba da se samo utvrdi i konstatuje kao bio je genocid nek se zna ko je napravio taj genocid eto samo nako formalnosti radi ali da kao za psledicu genocida nema kazni nikome niti tzv.policiji i vladi tzv.srpske republike kao pojeo vuk magarca pa sta da se sad tu radi ili da se mora primjeniti pravedno pravo i pravda primjenom i odrezivanjem kazne za ucinjeni zlocin genocid?Da li je ikada bilo da se otkrije i dokaze sudski i pravno da sam ja ubio covjeka ili predsjednika drzave i da i pored sudskih dokaza i presude da sam ja stvarni ubica ne idem u zatvor i da se neprimjeni prema meni kao ubici kazna i da se ja poslije veselo i slobodno secem kao ubio sam covjeka predsjednika e pa sta ima veze nikom nista pojeo vuk magarca sta to ima veze sto nemam kazne za ubistvo.Da li se mora ici u realizaciju primjene kazne za one koji su sudskim pravnim dokazima potvrdeni kao izvrsioci genocida u Srebrenici a te kazne bih morale imati za posledicu brisanje i ukidanje plicije tzv.srpske republike te izdvajanje Srebrenice iz ustavnopravnog sistema tzv.srpske republike i proglasenje Srebrenice kao posebnog distrikta?

11.5.2007

O presudi Medjunarodnog suda pravde mi je tesko odgovoriti u par redova: cinjenica je da ona ne daje jasne odgovore ninasta, nego postavlja akademska pitanja oko kojih ce ljudi sirom svijeta diskutovati duzi vremenski period. Medjutim, presuda postoji i treba je prihvatiti i obaveze iz nje sprovesti bez oklijevanja. Srebrenica kao najcrnja mrlja na historijskoj karti BiH mora dobiti posebne motore razvoja, napretka i buducnosti – kako u ekonomskom, tako i u pravnom i moralnom smislu.

Komentari 21-30 (z 44)