Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

BOGIĆ BOGIĆEVIĆ ONLINE

Mirna SADIKOVIĆ
09.02.2007

Bogić Bogićević jedna je od ključnih ličosti novije istorije Zapadnog Balkana. Kao predstavnik BiH u predratnom Predsjedništvu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, glasao je 1991. godine protiv vojne intervencije u zemlji i tako dao presudan glas koji je spriječio da Jugoslavenska narodna armija uvede vanredno stanje u zemlji i blokira osamostaljenje Hrvatske i Slovenije, a zatim i BiH. Cijeli rat proveo je u Sarajevu i jedan je od najcjenjenijih intelektualaca u BiH, među rijetkima bez mrlje na profesionalnoj i životnoj biografiji. Danas je član Socijaldemokratske partije BiH, ali ne i politički aktivan u institucijama vlasti. U središte pažnje javnosti došao je ponovo ovih dana zbog medijskih napada na njega, koji se tumače kao navodni pokušaj predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije da ga ukloni iz stranke, koju su zbog sukoba sa predsjednikom već napustile mnoge jake političke ličnosti. Pad SDP-a na nekoliko posljednjih izbora analitičari tumače pogrešnim vođenjem stranke, a Bogićević se pominje kao osoba koju bi mnogi rado vidjeli na čelu SDP-a umjesto Lagumdžije. O karakteru Bogića Bogićevića dovoljno govori jedna njegova rečenica: „Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji. Nikada nisam predstavljao samo jedan narod. Nemam ovlaštenja niti sam kompetentan da govorim u ime jednog naroda. Zato i jesam ovdje gdje jesam.“

Ovaj forum je zaključen

Komentari 21-30 (z 99)

Ime: idjikic@yahoo.co.uk
15.02.2007 09:39

Pozdrav Bogicu od Visnje i Brace Djikica

15.2.2007

Hvala na pozdravima porodici Djikic. Nadam se da ste dobro.

Ime: Drago T.- vladra@hotmail.com
15.02.2007 09:33

Gosp.Bogicevicu, Sta je u Vama ostalo od Marksovog ucenja i da li nasu danasnju situaciju ste voljni poistovjetiti sa fazom "leberalnog kapitalizma"? Gdje se izgubise radnici,radni ljudi?

Ime: Haltra / haltra29@aol.com
15.02.2007 02:38

Moje postovanje Gospodine Bogicevicu, moja iskrena podrska i divljenje za Vas doprinos za opstanak nase rodne grude,u vremenu kad je trebalo biti i postojati. Svakako da si legenda BOSNE, ali Vi imate golemi potencijal i harizmu, da toga niste svjesni, zelim da Vas vidim na celu SDP-a sa drugim patriotima i da izvucete zemlju iz ovog kosmara, sto Bosna zasluzuje. Zelim Vam dobro zdravlje i motivaciju na tome putu na kojem cete imati mnogo podrske od svih nas. Neka je na cast tvojoj majci, kao i svim bosanskim majkama, koja te je tako zadojila na ponos svoje rodne grude. Samo naprijed, mozete mnogo toga jos da uradite za zemlju, imate podrsku od mnogih nas koji se cinimo nevidljivi, jer Vi cete umjeti naci rijesenja na sve nove teske izazove. koji sputavaju napredak Bosne. Bosna je uvijek imala svoje junake, koje je davala i cekala,jedan od njih ste Vi. Umjesto pitanja, potpuna podrska, zelja za dobrim zdravljem,i puno uspjeha u buducem angazmanu zajedno sa svima nama Bosancima. Puno pozdrava i srece!

15.2.2007

Hvala na podršci.

Ime: ismet__@hotmail.com
14.02.2007 21:17

postovani B.Bogicevic! htioe sam samo da vas pozdravim. zelim vam srecu i uspjeh vama i vasoj obitelji. i.bajraktari.kosovo

14.2.2007

I vama sve najbolje.

Ime: joksimovic@aol.com
14.02.2007 19:24

Gospodine, ili druze Bogicevicu, Vi ste, na zalost, ocit primjer sta se desilo, sta se desava, i sta ce se desiti sa svakim postenim covjekom koji se bavi politikom na Balkanu. Za razliku od Mirne Sadikovic, meni je jasno da vi niste jedna od kljucnih licnost novije istorije Zapadnog Balkana nego jedna od najtragicnijih licnost gore navedene regije. "Nema mojih u ovom ratu nasih," princip je koji radi za Djordja Balasevica-kantautora, ali na zalost ne i za Bogica Bogicevica-politicara. Heroj za jedne, izdajica za druge i to samo zato sto ste vodjeni postenjem i razumom, sa dvije komponente toliko strane politickom angazmanu na ovim jadnim prostorima gdje samo princip il' si vino il' si voda igra ulogu. Ovi sto vas nazivaju herojem isto su toliko neposteni kao i ovi sto vas smatraju izdajicom, nema razlike. Vi bi, gospodine Bogicevicu, za Turskog vakta, bili pop Mile Jovovic, za Titovog vakta, gospodine Bogicevicu, bili odpremljeni na Goli Otok i ako ste nosilac spomenice, a danas ste ono sto jeste, rezervni igrac u jednoj partiji koja je rezerva za opet jednu nacijonalnu usvari nacijonalisticku partiju. Jednom recenicom, gospodine Bogicevicu jadna vam vasa majka, i ona vas nebi razumjela. Znam jednoga ili jednu sto bi vas razumjela, samo neznam dali vi vjerujete u nju ili njega. Njemu ili njoj kada podjete na istinu, gospodine Bogicevicu, nebojte se, nista se nebojte. Samo se nadam da vasa porodica razumije sve ono kroz sta je morala, zbog vas gospoidene Bogicevicu, proci. A to kroz sta su oni prosli, nije bilo nimalo lako, ja znam da nije. Sta dalje gospodine Bogicevicu? Pa kad vec niste bili dovoljno pametni da spakujete kofere prije ove zadnje tragedije jedino sto mozete da uradite je sljedece: Prvo, kada ste vec vi i vasa partija propustile priliku da zabranite politicko okupljanje na nacijonalnoj i vjerskoj osnovi, jedan od najvaznijih demokratskih postulata u visenacijonalnoj drzavi, na prvim visestranackim izborima, probajte da povedete inicijativu da se nacijonalne partije konacno zabrane u Bosni. Ako hocete Bosnu, morate se odreci prava na vjersko i nacijonalno politicko organizovanje u istoj. Drugo, zatrazite pomoc SAD-a, i kod njih je zabranjeno politicko organizovanje na istim principima. Trece, recite i ovima sto vas smatraju herojem i ovima sto vas smatraju izdajicama sta stvarno mislite o njima. I konacno cetvrto, ako niste spremni na prva tri prijedloga, spakijte kofere, pa vas bi i Svajcarska primila! Sa punim postovanjem, Aleksandar Joksimovic

Ime: Stop propagandi
14.02.2007 15:44

Do kada ce se srpska propaganda o navodno 3000 ubijenih Srba u Sarajevu tolerisat od strane tuzilastva? Najvise Srba u Sarajevu je ubijeno od srpske vojske koja je gadjala i snajperisala Sarajevo. Sto se tice samih ubistava u opkoljenom Sarajevu, prema evidenciji Centra službi bezbjednosti Sarajevo od 5. aprila 1992. do 31. decembra 1994. godine, na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i dijela općine Novi Grad u tom vremenu je ukupno počinjeno 291 ubistvo. Od ovoga broja 256 ubistava je počinjeno tokom 1992. godine, a u 1994. zabilježena su 34 ubistva. Radi se o ubistvima čiji su motivi u principu uglavnom bili koristoljublje. Od broja ubijenih njih 110 su bili Srbi, 80 su bili Bošnjaci, oko 20 Hrvati, a ostali nisu identificirani. Kako vi gospodine Bogicu, kao Srbin gledate na propagandu i specijalni rat koji se stalno vodi? Dosta je vise lavova iz Pionirske, ratnih zlocinaca Hanke Paldum i Josipa Pejakovića, kolektivnih samoubistava Sarajlija itd.

Ime: Bogoslav Francetic
14.02.2007 14:23

Imao sam tu nesrecu da gledam odvodjenje srba na kopanje sa koga se uglavnom nikada nisu vracali,Vi ste sutili? Kada su srbi masovno odvodjeni na stadion Zetra a uz put su pobijeni oni koji su pokusali pobjeci,Vi ste sutili? Cak i kada nije bila tajna likvidacije srpskih civila na Dobrinji i u ostalim privatnim zatvorima,Vi ste sutili?Cak i kada je u po bijela dana iz stana izveden i streljan Vas poznanik Slobodan Samardzic za koga ste govorili da Vas jedino njegovo sviranje na gitari relaksira,I tad ste sutili? Da li ste slucajno vidjeli spisak od 3000 srpskih civila koji su preklani a jedini im je bio grijeh sto su srbi.Sutili ste i sutjet ce te i dalje zato sto ste saucesnik i sto ste svojim sutanjem prikrivali zlocin.A hvala Bogu ratni zlocin nikada ne zastarjeva i iskreno se nadam da cemo vas uskoro vidjeti u Hagu.Zlatko Lagumdzija je vec upoznat sa odredjenim radnjama po tom pitanju i zato zeli da Vas cim prije ukloni iz stranke.

Ime: Medijska slika?
14.02.2007 08:47

Da li pratite forume po Internetu, kao jedan novi vid medija? Konkretno okupljaliste SDP pristasa je izgleda jos samo "sarajevo-x" forum pod administracijom Dejana Mengeša i Maje Miskin, ali cini se da i uz strogu administraciju foruma, ipak dolazi do promjene odnosa prema SDP-u. Ni tamo vise SDP ni Milorad Dodik nemaju podrsku, koju su do sada neprikosnoveno imali. Mislim da je SDP izgubio podrsku jer je bio suptilan prema srpskom nacionalizmu (Dodiku) umjesto da je bio suptilan prema Bosni i Bošnjacima, jer je dodvoravanje nacionalizmu dokrajčilo SDP, a da se pri tome nije vodilo racuna o nacionalnim osjećanjima Bošnjaka koji ne zele da zive u feudalizmu nego u 21. vijeku u normalnoj zemlji bez entiteta. Pozdrav i sretno!

Ime: Nebojsa
14.02.2007 08:13

Gospodine Bogicevicu, moram vam se opet javiti, ali ovaj put sa pitanjem koje vjerujem interesuje sve drzavljane BiH. Vize i vizni sistem za drzavljanje BiH je nista drugo do jedan veoma ponizavajuci nacin kako bi nas se drzalo izolovanim od svijeta. S obzirom da mnogo putujem jer radim van granica BiH ja sam na jedan veoma ponizavajuci nacin u nekoliko navrata bio odvojen od ostalih putnika jer posjedujem BiH pasos. Do kada ovako? Sta je po vasem misljenu potrebno da se uradi kako bi se ova situacija promjenila u nasu korist? Unaprijed se zahvaljujem.

Ime: izbjeglica
14.02.2007 07:09

Postovani gospodine Bogicevicu, Upucujem Vam pozdrav i obzirom da je pruzena mogucnost da Vam se postavi pitanje molim da odgovrite. Nedavno sam gladao snimke s sjednice clanova tadasnjeg Predsjednistva s clanovima tadasnjeg vojnog vrha, / nakon petnaest godina koji obisni gradjanin moze da vidi, a njega se to ticalo / na kojoj ste tada bili protiv uvodjenja vanrednog stanja u tadasnjoj Jugoslaviji. Sada kada se u zateknete u razmisljanju i postavite sami sebi pitanje da li je moglo biti i drugacije, posle svih ovih stradanja, patnji, rusenja, izbjeglica i tako dalje. Ili se, mozda, nema nista niti odgovoriti, jer je mozda bio diktat s vana na koji domaci akteri nisu mogli ni odgovoriti S postovanjem Posle ratna izbjeglica

Komentari 21-30 (z 99)