Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

DRAGO HEDL ONLINE

Mirjana RAKELA
22.12.2006

Drago Hedl dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Osijeka i urednik u splitskom tjedniku Feral Tribune. Za svoje pisanje o zločinima nad srpskim civilima u Osijeku dobio je ugledno međunarodno novinarsko priznanje, iako mu nije uspjelo postati novinarom godine u Hrvatskoj, po ocjeni kolega iz Hrvatskog novinarskog društva. Iz Washingtona se prošli mjesec vratio sa godišnjom nagradom Međunarodnog centra za novinare, koju ta strukovna organizacija dodjeljuje medijskim profesionalcima iz zemalja u razvoju i novih demokracija za ostvaren "velik doprinos slobodi i nezavisnosti medija". Prije nekoliko dana je "pokupio" priznanje Hrvatskog Heslinškog odbora "Joško Kulušić" za promoviranje ljudskih prava u medijima. Zajedno sa beogradskim redateljem Jankom Baljakom autor je dokumentarca " Vukovar – posljednji rez", u kojemu sedamdesetak sudionika događaja s obje suprotstavljene strane, uz opsežan arhivski materijal, rekonstruiraju zbivanja u Vukovaru od prvih slobodnih višestranačkih izbora u travnju 1990. do pokolja na Ovčari u studenome 1991. te beogradskom suđenju počiniteljima 2005. godine. I za taj film dobio je nagradu, između ostalog i na Sarajevo Film Festivalu. Zahvaljujući istraživanju Drage Hedla o ratnim zločinima u Osijeku, počelo se odmotavati i klupko oko Glavaša i počela je ozbiljna istraga o ratnim zločinima koji su počinjeni ratnih godina. Zbog svega toga, Dragi se više puta prijetilo smrću. U njegovu zaštitu stale su hrvatske, ali i međunarodne novinarske organizacije. Izborom našeg suradnika za gosta rubrike "On line" otvaramo i izravni kontakt slušatelja sa novinarima Radija Slobodna Evropa.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 11-20 (z 28)

Ime: Saraj@aol.com
30.12.2006 05:54

Kao neutralan intelektualac i prije svega pravedan i human covjek sta bih bilo najbolje rijesenje za Bosnu u odnosu sa srpskom republikom mislim na federaciju?Naime zar ne bih najbolje rijeselne bilo da se u federaciji slozno dogovore i zajednicki u koaliciji krenu u realizaciju plana ukidanja entiteta Hrvati i Muslimani i da izadu sa zajednickom platformom kako treba ustavno preurediti kao modernu drzavu uredenu kao regionalnu drzavu pred svijet npr.Evrouniju,Ameriku i Ujed.Nacije i da lobiraju drzave da nas podrze kao sto su Hrvatska i Njemacka Italija Engleska Francuska i Amerika te da se stane konacno u kraj i unisti ta fasistickonacisticka cetnicka zlocinacko-genocidna tvorevina tzv."srpska republika" te da se ukloni taj zloban Bosnomrzac covjek i neotesano neobrazovani seljacina i diktator Dodig.Da li je to jedini uspjesni recept Bosanaca Hrvata i Bosnjaka da se Bosna napravi kao jedna moguce funkcionalna moderna slobodna demokratska i funkcionalna i komotna drzava bez unutrasnjih podijela i granica?

30.12.2006

Morat ću odgovoriti isto kao i na pitanje gospodina Banambera – dakle, nedovoljno poznajem prilike u BiH da bih mogao nudit recepte za njen ustroj. Ne slažem se s Vama u ocjenama koje ste iznijeli, mislim da nam svima treba mnogo više tolerancije i međusobnog uvažavanja. Nadam se da ćete se složiti sa mnom da uzavrela retorika često zna biti okidač kada stvari iz verbalnog pređu na opasniji teren.

Ime: nnjezic@vip.hr
29.12.2006 22:08

Na koju adresu uputiti svoje tekstove? Studentica,i nadajmo se buduća novinarka

Ime: Anonimni posjetilac
29.12.2006 12:43

Hvala na iskrenim i poštenim tekstovima.Zanima me što mislite o mojoj tezi da još mnogo godina neće se ništa promijeniti, odnosno bez nekakvog "maršalovog protektorata (II svjetski rat i Njemačka)" neće biti promjena na balkanu ? Mario

29.12.2006

Stvari ipak, čini mi se, idu nabolje. Ne onim tempom kako bismo to priželjkivali, no ako pogledate desetak godina unatrag, napredak je ipak uočljiv. Da smo prije desetak godina mislili hoćemo li 2007. iz Hrvatske u Srbiju (i obratno) putovati slobodno bez viza ili da ćemo u Hrvatskoj (i Srbiji) na kiosku moći kupiti Politiku pored Večernjeg lista, možda bi zvučalo kao znanstvena fantastika. Maršalov plan pokazao se uspješnim za prilike koje su vladale u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Da li bi bio jednako uspješan i na prostorima bivše Jugoslavije, teško je reći.

Ime: Provokator
28.12.2006 21:44

Drago, Hoće li se i ovog puta izvući Vladimir Šeks? Inače sve pohvale. I jedna zamerka tj pitanje: šta ćete Vi na RTS?

28.12.2006

Teško da će Šeks izaći neokrznut dođe li do suđenja Glavašu. Glavaš je više puta rekao kako mu je Šeks bio nadređen, no dalje od toga nije išao. Što će i koliko reći o Šeksu dođe li do suđenja, zacijelo će utjecati na daljnju Šeksovu karijeru. Bit će naravno zanimljivo vidjeti hoće li Šeks, kao do sada, nositi HDZ-ovu listu u Slavoniji i na parlamentarnim izborima ove godine, a onda naravno i kakav će rezultat za lista ostvariti. O svemu tome ovisi Šeksova politička budućnost. A što se Vašeg pitanja tiče što ću ja na RTS-u, držim da treba govoriti i ondje gdje vas ne slušaju samo istomišljenici. Na RTS-u su mi dali priliku, bez ikakvih uvjeta, da kažem ono što mislim i ja sam to iskoristio.

Ime: vucko5@optusnet.com.au
27.12.2006 22:37

Postovani gospodine Hedl, Prvo cestitam na nagradi i drugo, zelim Vam dobro zdravlje, srecu i sigurnost u 2007 godini. Dvadeset je Dubrovcana, srpske i hrvatske nacionalnosti 1992 godine razmijenjeno u Nemetinu za zarobljene hrvatske vojnike. Oni su uhapseni u Dubrovniku, obuceni u uniforme JNA, drzani u zatvoru neko vrijeme(neki su putem ubijeni) i onda u Nemetinu razmijenjeni. Vladimir Seks, tadasnji javni tuzilac ZNAO JE I MORAO znati, a vjerojatno je i potpisao nalog o hapsenju civila, sto predstavlja ratni zlocin. Ima puno zivih svjedoka ovog dogadjaja, koji danas zive u USA, Australiji, Beogradu i Herceg Novom. Po zavrsetku procesa Glavasu???, po Vasem misljenju postoji li mogucnost podizanja optuznice i sudjenja za ratni zlocin "glavnom igracu" tog nesretnog vremena u Slavoniji, Vladimiru Seksu, naravno ako prezivi srcani udar? Hvala.

27.12.2006

Nisam znao za sudbinu Dobrovčana, no znao sam i pisao sam o sudbini mještana sela Budimci, pored Osijeka, koji su – mada nisu imali nikakve veze sa srpskom pobunom u Hrvatskoj – bili uhićeni, odvedeni u zatvor u Osijeku i potom razmijenjeni u Nemetinu.

Ime: vojislava@hallsys.net
27.12.2006 21:46

HVALA VAM NA HRABROSTI I ODLUCNOSTI DA SUOCITE LJUDE SA PROSTORA BIVSE JUGOSLAVIJE SA SVIM DOGADJAJIMA, VRLO OSETLJIVIM I BOLNIM. TO JE MNOGO VISE OD POSLA I PROFESIJE

27.12.2006

Hvala Vama na podršci i lijepim riječima.

Ime: nesudjeni novinar
26.12.2006 16:57

Postovanje Vama, Povodom bombardovanja Yugoslavije sve novine i TV na occidentu su isto javljale kao iz jednog studija. Nevjerovatno ali toliku kontrolu medija na povrsini 7/8 zemaljske kugle su ostvarili puna 3 mjeseca, ili je to stvarno sve bila 100 % istina, da je ubijeno 100 000 albanaca, milijun protjeran, pa udri po mostovima i Novom Sadu, 500 km od Kosova. Pa i kad je takva istina ipak neko ponekad pise i lazzi, medjutim ovaj put nitko. Pa zar onda nisu u pravu Italijanski novinari da nam novine bas i netrebaju, sem mozda crne kronike da iza resetaka nase kuce prestraseno cuvamo nasu imovinu i virimo u svjet jer ostalo je vec odluceno na nebu pa se samo prema tome vodi politika, tj ratovii slicno...

26.12.2006

Posve je nemoguće danas, kad smo svjedoci neviđene brzine kojom kolaju informacije, nešto prešutjeti, skrivati ili prikazivati na način bitno drugačiji od onoga kako se stvarno dogodili, naravno, ne želim reći da nema manipulacije informacijama, no to se može činiti kratkoročno i na ograničenom prostoru. Vjerujte mi, vrijeme kada je bilo moguće "zaustaviti Reuters" nepovratno je iza nas. Na svu sreću.

Ime: Rogatica
25.12.2006 14:23

Ja vas nemam sta pitati jer vi sve sto znate i objavite.Zelim Vam sretan Bozic i svako dobro.

25.12.2006

Hvala Vam na čestitkama i dobrim željama. Uzvraćam na isti način.

Ime: Maid
25.12.2006 08:37

Zanima me cijenjeni gospodine Hedl koliko je tesko biti posten novinar u danasnjim uslovima kada je senzacionalizam ispred svih ostalih kriterija u novinarstvu

25.12.2006

Poštenje u novinarstvu nije ni po čemu različito od poštenja u bilo kojoj profesiji. Razlika je tek utoliko što je plod novinarskog rada vidljiv velikom broju ljudi, pa svatko može prosuđivati o onome što radimo. I ne samo danas. Za mjesec, godinu ili desetljeće moći ćete suditi koliko su novinari i jesu li uopće bili u pravu. Za nepoštenje nekog bankarskog službenike, obično saznamo kada to otkrije policije, no ono što napiše, ili izgovori novinar, izloženo je sudu najšire javnosti. Istoga trenutka, i zahvaljujući tehnologiji, u svakom kutku ove planete.

Ime: Mirjana
25.12.2006 01:51

Postovani gospodine Hedl, Da li i Vi mislite da ce biti potrebno jos mnogo vremena ovoj lijepoj nasoj da prodje do istinske demokratije dok ovaj Glavas prizna slucaj "selotejp", dok predsjednik, kako sam kaze da mora da upotrebljava govornu akrobatiku za koju tvrdi da je podvala te da se oslobodi ksenofobije. S stovanjem Mirjana

25.12.2006

Svima, koji istinski, a ne samo deklarativno, vole Hrvatsku stalo je do toga da ona bude demokratski uređene zemlja. Da bude država u kojoj će se svi njeni stanovnici osjećati sigurno, ravnopravno i slobodno. Hrvatska je na tom putu. Činim sve što mogu, u okviru mojih skromnih mogućnosti, da Hrvatska brže kroči tim putem. Nadam se da su neki od tekstova koje sam objavio tome pridonijeli.

Komentari 11-20 (z 28)