Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

ŽELJKO KOMŠIĆ ONLINE

Dženana HALIMOVIĆ
09.10.2006

Željko Komšić iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH izabran je na netom završenim izborima u BiH za hrvatskog člana državnog Predsjedništva. Njegov izbor izazvao je žestoke reakcije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), čiji su predstavnici proteklih godina na izborima ubjedljivo osvajali ovu funkciju. U HDZ-u su za Komšića ustvrdili kako ga nisu izabrali Hrvati, nego Bošnjaci i Srbi, te kako on nije „pravi Hrvat“ jer nije katolik i jer ne govori hrvatski jezik. O tome ko je Željko Komšić može se zaključiti iz samo nekoliko redaka njegove biografije. Rođeni Sarajlija, tokom cijelog rata u BiH, od 1992. do 1995. godine, bio je pripadnik Armije BiH. Za doprinos odbrani BiH odlikovan je najvišim vojnim priznanjem „Zlatni ljiljan“. Nakon rata aktivno je angažovan u politici, a bio je, uz ostalo, načelnik sarajevske Opštine Novi Grad, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, te kao ambasador BiH u posljednjoj Jugoslaviji. Nakon izbora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je kako će se boriti ne samo za prava Hrvata, nego svih građana BiH – kako Srba i Bošnjaka, tako i Jevreja, Roma i svih ostalih koji su u poslijeratnoj BiH na marginama društva.

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar , molimo pročitajte - Pravila za forum

Komentari 11-20 (z 132)

Ime: Ima i bit ce Bosne a uz to i Hercegovine!
19.10.2006 17:25

Gospodine Komsicu, kako ce te se 'obracunati' sa onima koji negiraju cjelovitost BiH? Kakvu presudu ocekujete od Medjunarodnog suda u Den Haagu u procesu Protiv Srbije i Crne Gore za pocinjenu agresiju i genocid?

19.10.2006

Ocekujem da ce BiH dobiti spor protiv SCG

Ime: Pravi Hrvat???
19.10.2006 12:57

Objasnjenje! Zivite u BiH, kazete da ste Bosanac, govorite "bosanskim" jezikom, borite se protiv gradnje Hrvatskih bogomolja, Armija BiH, zlatni ljiljan, ozenili ste Bosnjakinju i sve je to OK sto se mene tice. Ali sta od ovoga vas uopste pravi Hrvatom? Ja mislim da bi vas i Hrvatski narod vise cijenio ako priznate da ste Bosnjak!!!

19.10.2006

Mislim da nista od ovoga nije stetno za Hrvate u BiH. Sto se tice katolickih (ne Hrvatskih) bogomolja nikada se nisam borio protiv izgradnje istih. Ako im nisam pomogao odmogao nisam sigurno. Ne znam gdje da "izvadim" potvrdu da sam "pravi" Hrvat.

Ime: Nema vise Bosne
19.10.2006 12:52

Kada bi 95% Hrvata glasalo za osnivanje treceg entiteta i izlazak iz Bosne, sta bi ste vi uradili kao "Hrvatski" predsjednik u BiH. Poslali takozvanu "Armiju BiH" da ih "ocisti" i baci u Neretvu? ili sta???

19.10.2006

Odgovorio bih kontrapitanjem, a sta cemo sa Hrvatima u srednjoj Bosni i Posavini, Tuzli, Sarajevu. Entitet kao kategorija mora, ako ne znate, imati povezanu i kompaktnu teritoriju. Nikada ne bih pristao za rad kvazi interesa pojedinih stranaka da od Hrvata izvan Zapadne Hercegovine napravim stanovnike enklava.....

Ime: jsokoljak@mkoeki.com
19.10.2006 11:31

Poštovani g.Komšiću, Vaša je pobjeda ne samo legalna i legitimna nego iznad svega moralna. To što neki ne žele da Vas vidi kao člana Predsjedništva, govori više o njihovom shvatanju demokracije nego o Vama. O pitanju jezika bih rekao da su u centralnoj i sjevernoj Bosni do rata, što je meni poznato, svi narodi su govorili istim akcentom i i rijetko kada se moglo pretpostaviti ko pripada kojoj nacije. Vaša stabilnost u tom pogledu je ogledalo Vašeg stabilnog duha i to se cijeni prije nego promjena izgovora u skladu sa političkom situacijom. Polažemo velike nade u Vas. Sretno.

19.10.2006

Hvala Vam i necu sigurno iznevjeriti vase nade i ocekivanja....

Ime: melaiedo@freenet.de
19.10.2006 09:26

Nikad sa tolikom paznom nisam pratila nasu politicku scenu ,ali od kada ste Vi tu ... Bosna i Hercegovina ima resoursa da krene naprijed tahvaljujuci takvim odanim sinovima . KAKO KAZU LATINCI "DUM SPIRO-SPERO". "DOK DISEM NADAM SE". Samo tako i mnogo uspjeha,zdravlja i srece da opstanete u svojoj nakani. Sretno!!!

19.10.2006

Hvala Vam na dobrim zeljama a budite sigurni da imam namjeru da "disem" jos jako dugo....

Ime: custasa@yahoo.com
18.10.2006 23:58

Iskrene cestitke g.Komsicu! Zivim malo duze izvan BiH i nisam znao puno o Vama,i zato je Vas izbor za mene veliko i prijatno iznenadjenje.Ali, plasim se da ce te biti usamljeni medju tim vukovima oko sebe.Odgovorite mi molim Vas sta mislite koliko ima "Komsica" u drugim strankama? Srdacan pozdrav!

18.10.2006

Mislim da medju narodima u BiH ima vise nego dovoljno Komsica ali neko mora prvi ""krenuti" naprijed...

Ime: Hrvat Hrvatu !
18.10.2006 13:38

Zasto ste izdali nas/svoj Hrvatski narod???

18.10.2006

Ja izdati ne znam a mislim da ako malo razmislite da se hrvatski narod u BiH ne moze vise izdati i napustiti nego sto je to bilo u proteklih 15 godina

Ime: mislilac
18.10.2006 11:05

Cestitamo iz inostransva, Mi u pecalbi nikako da se pomirimo da nismo u BiliH. Prosao sam Austiju vozom i mislio da sanjam. Pljunuta Bosna, a voz predje 200 km za 3 sahata. Ima li nade za nove puteve i zeljeznice? Meni se cini da Nacisticke partije ogradjuju torove da im ko nebi uteko sa glasanja.

18.10.2006

Noviputevi i zeljeznice se MORAJU praviti uprkos protivljenjima raznih lobija. A torove moramo zajedno rusiti.

Ime: iskljucivo Bosanka
18.10.2006 07:19

Postovani Gospodine Komsicu, Cestitam vam na izboru za clana predsjednistva i moram vam reci da je to ipak mali znak da je narod bosanski poceo misliti svojom glavom i cijeniti one koji nisu nacionalno obojeni i koji su srcem branili tu svoju drzavu i teziti njenom povratu za koju glasasmo 1992. Pitanje: Zasto ne postoji bosanska nacionalnost i da li cete se boriti za njenu uspostavu, tj. povratak. Ne mislite li da smo sa uvodjenjem tri konstitutivna naroda Bosnjaci, Hrvati i Srbi izgubili drzavu, naciju ,jezik i narod a dobili nesto sto ne postoji ni u jednoj drzavi koja ima svojkontinuitet i historiju kao sto je zemlja Bosna ima? Ko nam je nametnuo ta tri konstitutivna naroda koja nisu postojala 1992? Hvala na odgovorima i zelim vam mnogo srece u obavljanju vase funkcije sa zeljom da se Bosna vrati Bosancima.

18.10.2006

Preko stoljece je Bosna na vjetrometinama politika "susjeda", a mislim da je najbolji lijek protiv toga jacanje Bosne kao drzave, patriotizma, nacionalne osvijescenosti a potom Bosna ce biti sto treba da bude.

Ime: Jedna i jedina
17.10.2006 23:45

Prvo cestitke za izbor. Da li se ikada sastanete sa saborcima, zlatnim ljiljanima. Vjerujem da su svi oni odusevljeni vasim izborom. Pozdrav domovini!

17.10.2006

Sastajem se u Novom Sarajevu ali sam generalno malo tuzan zbog sutnje mojih saboraca u predizbornoj kampanji u jeku najvecih bezobzirnih napada i kleveti na mene.

Komentari 11-20 (z 132)