Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

SEFER HALILOVIĆ ONLINE

Dženana HALIMOVIĆ
11.08.2006

General u penziji Sefer Halilović bio je prvi načelnik Generalštaba Armije Republike BiH, nakon što je formirana s početka ratnih dešavanja u BiH. U njegovoj biografiji kao posebna stavka ostaće da je bio haški optuženik, ali i da je jedan od rijetkih optuženika koga je ovaj sud u potpunosti oslobodio krivice. Sudsko vijeće pustilo je Halilovića nakon što je utvrdilo kako nema dokaza da je Halilović komandovao operacijama u kojim su u Hercegovini ubijena 63 hrvatska civila u selima Grabovica i Uzdol tokom operacije “Neretva 93”. Iako je bio prvi načelnik Generalštaba Armije RBiH, analitičari često podsjećaju da je sa komandne dužnosti otišao samo godinu dana kasnije, u ljeto 1993. godine, zbog nesuglasica sa tadašnjim predsjednikom Predsjedništva RBiH Alijom Izetbegovićem. Sa političkim krugom oko Alije Izetbegovića i Stranke demokratske akcije Halilović nije našao zajedničku riječ ni nakon rata u BiH, nego je formirao Bosanskohercegovačku patriotsku stranku. Na čelu te stranke je i danas.

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar , molimo pročitajte - Pravila za forum

Komentari 11-20 (z 82)

Ime: kreso
17.08.2006 22:20

Gospodine Halilovicu, Ustavne promjene u BiH su pitanje svih pitanja. Moguca su dva scenarija po tom pitanju. 1. Da se ustavne promjene usvoje u onom obliku u kom su bile usaglasene kod vecine jacih partija. 2. Da se ni u kom slucaju ne legalizuje Cetnicka tvorevina; tj. da se ne usvoji u drzavnom parlamentu nista sto bi licilo na ustavnu inauguraciju entiteta uopste (a samim tim entiteta nastalom na genocidu). Ako se ustavne promjene u ovom obliku ne usvoje, (a znamo da cetnici nece ni da cuju da im se oduzme ratni plijen) onda bi partije i ljudi kojima je Jedinstvena BiH na srcu mogli od medjunarodnih tijela da zatraze da se vrati stanje iz 1992 (Jedinstvena BiH sa ustavom koji je imala kao federalna Jugoslovenska jedinica). Interesuje me za koju se opciju zalaze vasa partija i da li ste spremni uci u koaliciju sa SDU, BOSS-om i jos nekim partijama sa Hrvatskim predznakom a da bi ocuvali Jedinstvenu BiH i ponistili ono sto je stvoreno u ratu i genocidom. Srdacni pozdravi.

17.8.2006

Nismo se oglašavali, jer su naši stavovi i zalaganja za RBiH svima dobro poznati. Nije bilo potrebe ni da podržavamo one koji su u Dejtonu potpisali ovakav Ustav, a koji sada hoće da ga mijenjaju i ove druge koji se protive Ustavnim promjenama u BiH, tumačeći to izdajom zemlje, a 1993. su bili potpisnici Manifesta Bošnjačke Republike, u kojem su se direktno zalagali za etničku podjelu BiH. Naš projekat uspostave RBiH se razlikuje i od ovih koji su bili za Ustavne promjene i ovih koji su bili protiv, i mi ćemo ga javno saopštiti kada budemo u prilici da ga sprovedemo.

Ime: Selman Cikago
17.08.2006 21:07

Kako vidis objavu snimaka o navodnim zlocinima petog korp.i za te zlocine odgovornost A.Dudakovica?Te kako shvatas Dodigovo tumacenje rata da su srbi karadziceve politicke orjentacije a tih srba je oko 90 posto branili Bosnu i kako su je branili?Da li Dodig misli da su dio naroda u Bosni a to su oko 90 posto srba razaranjem bosne i pokusajem unistenjem bosne i unistenjem i genocidom i progonima i etnickim ciscenjem i sa konclogorima muslimana i hrvata te kasnijem prikljucenju djela osvojene bosanske teritorije u srbiju uradili patriotski cin borbe da svoju drzavu bosnu odbrane kao suverenu drzavu ili Dodig kvinslistvo i izdaju svoje drzave bosne i unistenje svoje rodene drzave bosne i stavljanje dijela bosanskog naroda u funkciju izdajnickog zlocinackokvinsliskog poduhvata udruzujuci 90 posto bosanskih srba sa agresorskom srbijom i jna naziva borbom za Bosnu?Da li je to ista funkcija partiotskog cina odbrane svoje drzave i dijela srba koji su genocidom stvarali i stvorili danasnji bosanski prostor zvani srpska republika ruseci preostali dio bosne koji su naseljavali druge nacije i narodi sa ciljem pripajanja tog srboentiteta u srbiju?

17.8.2006

Principijelno se zalažem da se svi ratni zločini za koji postoji osnovana sumnja da su počinjeni trebaju istražiti i procesuirati. To je nešto što ne treba politizirati. Što se Dodikove retorike tiče, smatram je predizbornom retorikom i pokušajem pridobijanja glasova od nedovoljno obrazovanih i nedovoljno politički educiranih birača. Dodik zna za pricip nepromjenjivosti granica, naročito da se one ne mogu mijenjati silom, a još bolje zna kako su u bliskoj prošlosti završili oni koji su zagovarali: nasilje, genocid, etničko čišćenje, konc-logore, silovanja i ostalo.

Ime: Anonimni posjetilac
16.08.2006 22:03

General Sefer Halilovic je od januara do septembra mjeseca 1991 godine bio na visokoj vojnoj skoli u Beogradu, te je u Hrvatsku dolazio samo vikednom kada je bio u posjetu porodici. Sefer Halilovic je pomogao nama u Djakovu- R. Hrvatska pri osvajanju kasarne JNA "DRacice", i to je lako provjerljivo kod komande ZNG-a u tome gradu. Ni metak nije ispalio na Hrvate i ZNG za vrijeme rata u Hrvatskoj. Pozdrav iz djakova Anica Busic

16.8.2006

Zahvaljujem se Anici na istini.

Ime: jasminka@republikabih.net
16.08.2006 19:15

Postovani gospodine Halilovicu, Nemam pitanja.Sto nisam znala-saznala sam iz Drzavne tajne i Lukave strategije.Samo da Vas pozdravim i da Vam zazelim srecu na Izborima, a nasem narodu-trunak pameti, pa da 1.10.2006. zaokruze prave ljude, kandidate vase stranke. Zelim Vam sve najbolje

16.8.2006

Hvala. Pogledajte i web stranu bps-sh.com.ba

Ime: susjed
16.08.2006 16:48

Gospodine Haliloviću da li nam ukratko možete objasniti vašu funkciju u JNA tijekom rata u Hrvatskoj 1991 godine? Kada ste napustili JNA i zbog čega? Volio bih isto čuti i od generala Dudakovića pošto znam da je u to vrijeme bio načelnik topništva na zadarskom bojištu a ukoliko se ne varam i vi ste se "iskazali" na tom ratištu. Zašto se u BiH javnosti,a posebno kod BiH političara sustavno zanemaruje činjenica da je 1991 80% napada na Hrvatsku dolazilo sa teritorija BiH.Zašto je reakcija bošnjačkog vodstva bilo toliko mlaka na očitu zloupotrebu BiH teritorija? Ne tvrdim nipošto da je bošnjačko vodstvo odobravalo te napade no pritom je izostala reakcija na stradavanje BiH građana hrvatske nacionalnosti u selu Ravno.Taj događaj a i nekoliko prethodnih se urezao u svijest građana BiH hrvatske nacionalnosti kao događaj u kojem BiH predsjedništvo nije iskazalo pretjeranu brigu za svoje građane.Po meni najveći dokaz diletantizma tadašnjeg BiH vodstva je veliki odaziv bošnjačkog naroda u postrojbe HVOa 1992 godine. Dopuštam da imate drugačiji stav naravno jer ne tvrdim da sve znam no što se tiče prvog pitanja budite svjesni da je te činjenic vrlo lako provjeriti. Pozdrav u nadi da nećete izbjeći odgovore!

16.8.2006

Što se tiče prvog dijela pitanja pogledajte poruku Anice Busić iz Đakova. Što se tiče konstatacija o negativnom imidžu koji je Predsjedništvo RBiH ostavilo na građane hrvatske nacionalnosti zbog nereagiranja na događaje u Ravnom, zaboravljate dvije činjenice: u Predsjedništvu RBiH su se nalazili i hrvatski predstavnici i to iz HDZ-a, a ako već aludirate da je Predsjedništvo zastupalo bošnjačku politiku, ja se nešto ne sjećam se da su bolje reagirali ni kada su vršeni pokolji u Bijeljini, Višegradu ili Foči nad Bošnjacima. Ukratko, sve njih zajedno nije bila briga za narod, kao što nije ni danas.

Ime: Kozmopolita
16.08.2006 09:21

Stovani g.Halilovicu Citam u Slobodnoj Europi (citat) -Cavic i Dodik podnijeli krivicne prijave protiv A.Dudakovica i na to im odmah odgovara bosnjacki clan Predsjednistva Sulejman Tihic, porukom da sve njihove lazi ne mogu i nece zasjeniti obranu i branioce BiH. Ja se osobno zgrazam na ovakve gluposti. Ma ne radi se g. Tihicu o kolektivnoj nego pojedinacnoj odgovornosti zar vam to nakon toliko godina jos uvijek nije jasno? Svi znamo da su vasi uvezeni islamski fundamentalisti klali zatocenike i odsjecali im glave kako ne bi otisli u raj. G. Tihic mozda o tome jos nije nista cuo. Ja mislim da svaka zrtva ima svog zlocinca koji ima ime i prezime a ne zove se Bosna, Srbija ili Hrvatska. Sto mislite uvazeni gospodine generale o tome? Lijepi pozdrav.

16.8.2006

Pitanje zločina je pravno, a ne pitanje koje treba politizirati

Ime: Skeptik
16.08.2006 08:52

Postovani gospodine generale, Islamski svijet pomaze Bosni i Hercegovini samo kako bi se sirila islamska vjera. Tako je od rata pa na ovamo kako kaze sin pok.preds.Alije Izetbegovica izgradjeno 1300 dzamija. Ne kazem da i to ne treba ali sta mislite o tome da se izgradilo 1300 fabrika? Od klanjanja Bogu se ne moze prezivjeti a od rada moze. Drugo pitanje:Kako vi vidite Bosnu za desetak godina kad niko s nikim ne moze. Bosna treba biti clanica Organizacije islamskih zemalja pa bi tako Srbi i Hrvati bili u njoj. Ima jos mnogo paradoksalnih primjera. Za jedne je nesto pobjeda za druge poraz. Niko nece s nikim. Moze li se Bosna rezolucijama i pritiscima odrzati? Kad nije mogla stara Jugoslavija kako ce to uspjeti Bosna kad je tolerancija na nuli. Srbi i Hrvati ce minirati sve pokusaje da se ukinu entiteti a Bosanci ce se truditi da dominiraju nad njima Sto mislite o tome? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru i toplo i srdacno vas pozdravljam i zelim svako dobro u zivotu.

16.8.2006

Istina je da je islamski svijet pomagao i pomaže BiH, ali je, također, istina da najviši dio tog novca nije stigao do naroda BiH, već je završio na privatnim računima onih koji su, navodno, skupljali pomoć za BiH. Zalagao sam se i sada se zalažem da je važnije praviti fabrike, nego obnavljati džamije i ostale vjerske objekte. Ko hoće da klanja, džamija mu nigdje nije daleko, a može to obaviti i u kući. Bez obzira što su nacionalisti iz sva tri naroda bučniji i ima ih više u javnosti, u BiH postoji kvalifikovana većina Bošnjaka, Srba i Hrvata koji BiH smatraju svojom domovinom, što je pokazao i Referendum o nezavisnoj i suverenoj Bosni iz 1990. Konačno, u gotovo najtežim uslovima stvorena je multietnička Armija koja je po svom sastavu bila bosanska. Mi koji tako mislimo moramo samo malo biti bučniji od ovih koji zagovaraju disoluciju BiH. Za 10 godina BiH vidim kao članicu EU, ali i u Organizaciji islamske konferencije. Interes svih građana BiH je da BiH bude u kontaktui sa islamskim svijetom koji ima ogromne finansijske potencijale i ogromno tržište za izvoz radne snage i tehnologije. Iako je bila komunistička zemlja, Titova Jugoslavija je imala izvrsne kontakte i poslovne aranžamane sa islamskim svijetom, i to nema veze sa ideologijom ili vjerom. Ekstremne desničarske partije iz reda srpskog i hravtskog naroda će, svakako, pokušavati da spriječe ukidanje entiteta i kantona, a iako se krećem širom BiH i razgovaram sa mnogo Bošnjaka, nikada nisam vidio da imaju želju za dominaciju u Bosni, što znači da strpljivim razgovorima i pregovorima i korištenjem pravnih sredstava, mi možemo doći do konačnog cilja, odnosno države BiH.

Ime: Jedan_je_Nehro@hotmail.com
16.08.2006 05:40

Gospodine Generale,dokle ce se sepuriti po BiH pozornici razni politicari kojih nigdje nije bilo kad je bilo gusto i razni BiH dusmani. U kom pravcu ide ova politika dodvoravanja Bosnjackih lidera agresoru i imali ona granice. Zasto su Bosnjacki politicari inferiorni, pasivni, depresivni i defanzivni u odnosu na Srbske politicare koji vode glavnu rijec na BiH politickoj pozornici, toliko da pocinjem da sumnjam u njihovu intelegenciju. Molim vas odgovorite mi sta mislite ko je kompetentan, ko ima pravo da odlucuje u ime svih nas Bosnjaka povodom tuzbe BiH protiv SCG.za agresiju i genocid nad Bosnjacima muslimanima u BiH..Mahsuz Sellam od Nehrudina iz Janje.

16.8.2006

Stanje koje si opisao u pismu će biti prisutno, dok na sceni bude vladala trojna koalicija SDA-HDZ-SDS sa svojim satelitima SZBIH i PDP-om. Kada su u pitanju političari koji predstavljaju Bošnjake, potpuno se slažem da se radi o nesposobnim i nekompetentnim ljudima. Na svu sreću o Tužbi protiv Srbije i Crne Gore ne odlučuju više ni Tihić, ni Terzić niti bilo ko od nekompetentnih političara, već Međunarodni sud.

Ime: Esad Jaganjac, admin@republikbih.net
15.08.2006 23:35

Gospodine Haliloviću Sud u Hagu vas je proglasio nevinim, čime je sačuvan i vaš ugled i ugled Armije BiH koju ste predvodili. Svi se nadamo da će stvarni zločinci, saradnici agresora, koji su vam vjerovatno i napakovali optužbu biti privedeni pravdi. Izbornu platformu BPS-a daje nam svima optimizam i održava nadu da postoji bar jedna stranka u Republici BiH koja priznaje unutrašnje i internacionalno pravo i koja je spremna insistirati na legalitetu i kontinuitetu ustavno-pravnog sistema Republike BiH. U vezi ovaga uputio bih vam jedno veoma važno pitanje, koje je dosta zbunilo sve patriote RBiH. Naime tokom aprilskih pokušaja koalicije stranka sa (veliko)srpskim predznakom SDS, SNSD, SDA, SDP, PDP da u Parlamentu dejtonske BiH legaliziju genocidnu tvorevinu tzv RS, kao i metode na osnovu kojih je ista osnovana, vi i vaša stranka se niste čuli. Zašto? Ja još uvijek vjerujem u Vas, ali i ja i ostali, kojima je stalo do očuvanja jedine nam domovine želimo da znamo razloge zbog čega niste stali rame uz rame sa SDU, BOSS, HDZ 1990, HSS, Republikance, te preko 100 nevladinih organizacija iz zemlje i dijaspore u odbrani domovine. Da su Hays-ove "ustavne promjene" tada prošle danas bi zakonodavna i izvršna vlast bile blokirane, a Dodik bi imao ovjeren pečat da raspiše referendum za otcjepljenje pola goneocidom etnički očisćene Republike BiH.

15.8.2006

Nismo se oglašavali, jer su naši stavovi i zalaganja za RBiH svima dobro poznati. Nije bilo potrebe ni da podržavamo one koji su u Dejtonu potpisali ovakav Ustav, a koji sada hoće da ga mijenjaju i ove druge koji se protive Ustavnim promjenama u BiH, tumačeći to izdajom zemlje, a 1993. su bili potpisnici Manifesta Bošnjačke Republike, u kojem su se direktno zalagali za etničku podjelu BiH. Naš projekat uspostave RBiH se razlikuje i od ovih koji su bili za Ustavne promjene i ovih koji su bili protiv, i mi ćemo ga javno saopštiti kada budemo u prilici da ga sprovedemo.

Ime: Relevantnost
15.08.2006 23:31

U ovom forumu ispoljena je ogromna frustracija bosnjackog politickog korpusa svojim "demokratski izabranim" politickim i vjerskim vodjstvom. U isto vrijeme, opravdano je ispoljeno nepovjerenje pojedinaca izvan bosnjackog politickog korpusa sadasnjim bosnjackim politickim kliseom - "Mi smo za Bosnu kako je mi dozivljavamo, a ko nije, nije za Bosnu i ne treba da bude u njoj." Da li vi imate ikakvu viziju oko koje bi se okupile sve politicke strukture u BiH i gradili drzavu? Ako toga nema, drzava ne traba da postoji. Medjunarodna zajednica ce sacekati da se ta ideja rodi (vise zbog sebe, nego zbog Bosne), ali sve ima svoje granice, a isto tako istorijske okolnosti ucinice svoje. Dakle, je li Bosna kao drzava relevantna?

15.8.2006

Jeste.

Komentari 11-20 (z 82)