Slušajte uživo
Trenutno slušate
Regionalni program

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

IVAN BULJAN ONLINE

Goran VEŽIĆ
18.06.2006

Ivan Iko Buljan (1949.) diplomirani pravnik, nogometni trener i bivši igrač "Hajduka", "Hamburger Sport Veraina" (HSV) i "Cosmosa" iz New Yorka ima što reći o aktualnom Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. I sam je, kao obrambeni igrač jugoslavenske reprezentacije, za koju je nastupio 36 puta, igrao na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj 1974.godine. Ovo je prvenstvo tadašnja jugoslavenska reprezentacija otvorila u utakmici s Brazilom. Bilo je 0:0. Tadašnji dolazak na Svjetsko prvenstvo reprezentacija je imala zahvaliti centaršutu Ike Buljana kojeg je Josip Katalinski pretvorio u gol na famoznoj majstorici sa Španjolskom, 13.veljače 1974.godine u Frankfurtu. Godinu dana kasnije bio je proglašen najboljim jugoslavenskim nogometašem. Buljan će kao nogometni trener slijedeću sezonu najvjerojatnije odraditi na Bliskom Istoku. Prošlo proljeće je trenirao mali slovenski klub "Černomelj".

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar , molimo pročitajte - Pravila za forum

Komentari 11-20 (z 23)

Ime: Provokator
21.06.2006 16:38

Ne znam jeste li igrali onda 4.5.1980. sa Zvezdom? Jeste li plakali? Malo sam zao. Sad ozbiljno, sto mislite o manipulaciji sportašima u političke svrhe. Bilo je toga sigurno znate više primjera nego ja. Je li toga bilo više u nenarodnom režimu ili u demokraciji?

21.6.2006

- Ja sam 1976.odigrao zadnju sezonu u domaćem prvenstvu. U to vrijeme, 1980.godine, sam bio u Njemačkoj. Manipulacija je uvijek bilo. Bilo ih je ranije jer su igrači iz ovih i onih razloga bili prisiljavani da idu u partiju. Meni su nudili veći stan i više novca ako ću ući u Partiju. No, nisam ušao ni u tu ni, kasnije, ni u koju drugu stranku. I u ovoj novoj Hrvatskoj sigurno je da ima manipulacija. Moj stav je da bi sportaši trebali biti izvan politike.

Ime: niko
20.06.2006 18:17

Teško je zaboraviti onu frankfurtsku osovinu Buljan - Katalinski? Jeste li u kontaktu sa Škijom? Jeste li u kontaktu s drugim igračima iz te generacije?

20.6.2006

- Mi smo imali izvanrednu reprezentaciju u to vrijeme i moram reći da nije bilo skandala s obećanim premijama da bismo daleko dogirali. Na kraju smo bili osmi, ali s obzirom na kvalitet mogli smo dogurati i dalje. Kontakte imamo. Baš sam se nedavno jednog vikenda u Budvi našao sa Škijom i Đajom. Ja sam sa svim iz svih republika ostao u korektnim odnosima. Bilo kada da bilo koga vidim mi se ugodno razgovaramo. Tu nemam nikakvih problema.

Ime: prognozer
20.06.2006 18:17

Dokle može hrvatska reprezentacija? Tko će biti prvak svijeta?

20.6.2006

- Teško je to u ovom momentu reći. Vidim Brazil daleko, Nijemci mogu dogurati do polufinala a možda, kao domaćin, i dalje. Tu su još Argentina i Italija.

Ime: pozdrav Iki
20.06.2006 18:16

Evo Vulića umjesto Bonačića za trenera Hajduka, a Vi tražite angažman po Bliskom Istoku. Kad će se Vas sjetiti?

Ime: split
20.06.2006 18:16

Kad će Hajduk iz krize?

Ime: šta ako
20.06.2006 18:15

Kako će se osjećati igrači Australije hrvatskog porijekla ako izbace Hrvatsku. Možda kao vi 1979. kad ste s Hamburgerom izbacili Hajduka iz Kupa prvaka? Kako ste se onda osjećali?

20.6.2006

- Na ovo pitanje ću odgovoriti kao da je postavljeno u prošlom vremenu jer to se već dogodilo - Australija je izbacila Hrvatsku. Što se tiče utakmice između Hamburgera i Hajduka ona je odigrana 1980.godine. Ipak je razlika jer sam ja tada nastupao kao igrač Hamburgera a bio sam državljanin ondašnje države. No, ja sam pošteno i korektno odradio svoj posao kao što bi ga i sutra radio. Ja se zbog maksimalno korektno obavljenog posla nemam čega ni pred kim stidjeti. Ima nešto jako zanimljivo s te utakmice. Ja sam bio libero momčadi koja se veći dio utakmice branila i za tih 90 minuta nisam napravio ni jedan prekršaj. Ja, dakle, nisam izbacio tada Hajduka. On je izbacio sam sebe. A što se Australaca tiče ja ću posegnuti za svojim iskustvom igranja u Americi s igračima čiji roditelji su bili našeg porijekla. To su momci koji su preko oceana rođeni i odgojeni i oni nemaju taj pravi patriotski osjećaju kao ljudi odavde. Oni su ejdnostavno državljani Australije i tako se osjećaju. Naravno da su se veselili svojoj pobjedi, a možda im je negdje u nekom "kantunu" glave ipak bilo žao što je Hrvatska ispala...

Ime: "Vatreni" Pristevac
20.06.2006 17:04

Slazete li se da se danas igra uglavnom takticki nogomet, da nema vise fokusa ka leprsavoj igri? Koja reprezentacija, po Vasem misljenju, ce postati svetski sampion u ovogodisnjem Svjetskom prvenstvu u Njemackoj? Kako komentirate dosadasnje sudjenje na Svjetskom prvenstvu? Sto se tice ’finala’ protiv Australije, ja mislim da ce Hrvatska slaviti s 1:0 ili 2:1. Koja je Vasa prognoza? Zelim Vam puno zdravlja i uspjeha u Vasoj trenerskoj karije i sve najbolje u zivotu.

20.6.2006

Suđenje je mješovito - od izvanrednog, dobrog do čak i do lošeg suđenja. Kako je god u nogometnom smislu ovo smotra najboljih igrača tako je i sudaca premda ostaje dojam da su neki suci po nekim drugim linijama došli tako da na pojedinim utakmicama ostaje gorki okus nakon njihova dijeljenja pravde. - Teško je to u ovom momentu reći. Vidim Brazil daleko, Nijemci mogu dogurati do polufinala a možda, kao domaćin, i dalje. Tu su još Argentina i Italija.

Ime: Luka
20.06.2006 16:48

Ivane sto mislite bi li nekakva jadranska liga kao kosarkaska pridonijela kvaliteti nogometa recimo da opet budu utakmice Dinama ili Hajduka i Zvezde i Partizana. Sigurno bi ludovali navijaci prvih godina ali pitanje je bi li to dovelo do kvalitete. Sto mislite. Stadioni su ovako prazni, a Zvezda bi uvijek napunila Poljud. Ili mozda grijesim. A bi li to nuzno znacilo kvalitetu? I je li bi to moglo uci u rasporede obzirom na europska takmicenja, kupove itd? Ja racunam recimo po dva kluba iz Hrvatske, Srbije i Bosne, znaci recimo Hajduk, Dinamo, Zvezda, Partizan, mozda jos jedan iz Crne Gore i Slovenije. Mogli bi igrat jedan krug a ne dva. To je desetak utakmica. Moze li se to i ima li svrhe? Gledao sam tekmu Zvijezde-Legende. Ma sjajni ste svi vi. Zlatko Vujovic je i danas bolji od polovice lige. Jos vas molim da sastavite ovako svoj tim ovoga prvenstva svjetskog.

20.6.2006

Čisto ekonomski gledano tu ima određene opravdanosti jer u našoj ligi, a tako je i u susjednim zemljama, ima jedan derbi. Mislim da postoji opravdanost lige u kojoj bi igrali najkvalitetniji klubovi iz ove regije i top bi bila jedna kvalitetna liga koja bi puno lakše našla sponzore jer bi pokrivala jedno puno veće tržišno područje. S druge strane postavlja se probleme političke naravi jer može se postaviti pitanje: Je li sazrelo vrijeme za tako nešto. Nažalost, ja u ovom trenutku ne mogu dati odgovor na to pitanje. - Još je rano za to (Ivan Buljan nam je dao intervju 26.07., neposredno prije utakmice osmine finala između Australije i Italije, op.a.). Za najbolji tim bi bilo puno dilema počevši od golmana - da li Buffon ili Czech? U svakom slučaju za takvu momčad bi konkurirali još Cafu, Nesta, Carlos Alberto, Emerson, Kaka, Ronaldhino... našlo bi se još. I ne samo Brazilaca...

Ime: kovacevic@sympatico.ca
20.06.2006 16:26

Gospodine Buljan, da li se danas igra slabiji ili bolji fudbal nego u Vase vrijeme? Kakav bi na primjer, po Vasem misljenju, bio ishod utakmice danasnjeg i ondasnjeg Hajduka?

20.6.2006

Sigurno je da je današnji nogomet uznapredovao u tom smislu što se danas brže igra, igra se presing 90 minuta, mora se biti izuzetno fizički spreman i tehničko - taktički potkovan. Ako niste takovi nemate šansi ozbiljnije igrati nogomet. Kad kažem ozbiljnije , mislim na vrhunske europske lige. A što se tiče samih nas ovdje teško je usporediti to jer vremena su različita. No, kako je Hajduk danas jako loš to mislim da bi ona generacije ipak bila bolja. (Kako je Buljan izuzetno korektan čovjek i sportaš to ga nisam htio isprovocirati da mu na ovako skroman odgovor postavim pitanje: "Jeste li mislili da biste vi bili bolji danas kad ste pedesetogodišnjaci?". Ja mislim da bi borba bila neizvjesna, op.a.)

Ime: pitanjce
20.06.2006 15:11

Da je Hrvatska godine 1974. bila samostalna bi li prošla bolje od Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj da je nastupala u, recimo, slijedećem sastavu na čelu s izbornikom Tomislavom Ivićem: Katalinić, Džoni, Rožić, Buljan, Holcer, Peruzović, Žungul, Mužinić, Oblak (valjda bi imao dvojno državljanstvo), Jerković, Šurjak?

20.6.2006

To je hipotetičko pitanje. No, ja smatram da bi Hrvatska imala izvanrednu ekipu jer jer bi oslonac te ekipe bio onda jaki Hajduk čiju ste momčad nabrojili i koji je imao tu sjajnu generaciju. No, mora se biti objektivan i reći da bi bila jača reprezentacija u kojoj bi osim Hajdukovih i hrvatskih igrača igrali još Zvezdini, Partizanovi, Veležovi, te igrači Željezničara i Sarajeva....

Komentari 11-20 (z 23)