Slušajte uživo
Trenutno slušate
Regionalni program

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Vaši članci
Rubrika za vaše autorske tekstove i komentare. Dalje

Forum

GORAN SVILANOVIĆ ONLINE

Radovan BOROVIĆ
05.05.2006

Goran Svilanović rođen je 1963. godine u Gnjilanu, Kosovo. Diplomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Usavršavao se na Institutu za ljudska prava u Strazburu 1989. godine,Pravnom fakultetu u Sarbrikenu 1991. i Evropskom univerzitetu mira u Austriji 1994. Bio je jedan od lidera Saveza za promene i aktivni ucesnik petooktobarskih promena. Bio je predsednik Građanskog saveza Srbije. Kao prvi demokratski ministar spoljnih poslova, povratio je ugled, ali i položaj Srbije i Crne Gore u međunarodnim institucijama. Funkcioner je Pakta za stabilnost jugostočne Evrope.

Da li želite učestvovati u ovom forumu?
Vaše ime *
Grad
Komentar *
Prije nego što pošaljete komentar , molimo pročitajte - Pravila za forum

Komentari 11-20 (z 33)

Ime: agron/aha_je@hotmail.com
12.05.2006 09:49

postovani gospodine svilanovicu. svake godine radujemo se kad dodje vreme odmora i normalno da odmor provedemo svake godine kod kuce.to znaci u kosovo.mozda to vas i ne intresuje ali ja se radujem da ovako direktno vama kao jednog viseg fukcionera drazave mogu postaviti i moje pitanje.uvek kad dodjemu u granici izmedju madjarske i srbije ista pjesma.svi albanci na najponizavajucem nacinu se provociraju i od stane vase policije su naterani da daju pare samo da bih nastavili put.bez nikakvog razloga.samo zbog toga sto su albanci.ja kao albanac bio bih u stanju ako drzava srbija trazi u legalnom nacinu neku taksu i da te pare idu u drzavnu kasu odmah da platim.ali ovaj nacin kako rade vasi policajci niko ne moze da akceptira.interesantno je da cjela carinska sluzba u horgosu saradjuje medjusobno na najboljem nacinu da bih ponizavao svakog albanca sto predje tu granicu.moje pitanje je: sta preduzimate vi da to jednog dana ima svoj kraj i ja kao gradjanin srbije da se osecam srecan sto dolazim u moju zemlju?.ja sam rodjen u gnjilane i ziveo sam srecan sa srpskim komsijama sve dok niste dosli vi politicari i srusili sve sto smo mi zajedno stvorili.molimo vas da uradite nesto da bih mi opet mogli da zivimo kao prije.ili mozda bi bilo dobro da nam date jednu priliku da pokusavamo jos jednom. pozdravljam vas.

12.5.2006

Bilo mi je veoma simpaticno da procitam ovo sto ste napisali, tako da pomislim da je najbolje da nista ni ne odgovaram, nego da citaoci procitaju Vase pitanje. Ipak, sasvim konkretno, zao mi je ako postoji takva zloupotreba od strane carine ili policije u odnosu na Albance. I verujem da ce takvih slucajeva biti sve manje narednih godina, u meri u kojoj se unapredi ukupno stanje u Srbiji i u meri u kojoj dodje do smanjenja etnicke disance izmedju Srba i Albanaca, koja je veoma velika danas, mozda najveca distanca koju Srbi imaju prema okolnim narodima.

Ime: vas postovala iz Skandinavije
11.05.2006 14:40

Sta je realnost kadaje u pitanju Balkan? Koliko su Srbija i BiH daleko od Europe? Sta bi po vama bio realan slijed dogadjaja u narednom periodu, s obzirom na situaciju u BiH, referendum u Crnoj Gori i problem Kosova? Moja procjena je da mora da postoji neki prijedlog koji je realan za sve strane!

11.5.2006

Dve razlicite situacije imamo. Jedna je diskusija, za koju verujem da Vi mozete da je pratite ako ste u Skandinaviji, a to je diskusija o buducnosti Evropske unije. Tu ima mnogo dilema, nejasnoca o tome kuda zaista ide EU, koliko daleko se prostiru njene granice, koji su njeni „apsorpcioni kapaciteti“, da li ima mesta za nesto manje od clanstva (privilegovano partnerstvo), da li razmisljati o faznom pristupu...? Druga je situacija ona koju svakodnevno pominjemo, a to je nefunkcionalnost nekih od drzava na Balkanu, slabost institucija, nizak nivo ekonomskog rasta.... Meni se cini da i Srbija i BiH imaju jos toliko posla pred sobom, da ne mogu da ga uspesno savladaju za kratko vreme, prema tome, dok one budu u poziciji da zaista snazno krenu ka pregovorima sa EU o clanstvu, do tada ce i sama EU razresiti ove dileme koje sam pomenuo i to da ce ih razresiti u prilog nastavku procesa prosirenja. Za mene je realan redosled dogadjaja, da se statusi koji su nereseni, a to je Crna Gora i Kosovo, budu razreseni tokom ove i naredne godine. Sto se BiH tice, mislim da su propustili priliku neizglasavanjem amandmana, tako da ce najesen ici na izbore po starom Ustavu BiH, pa ce onda verovatno tek kroz godinu ili dve biti u stanju da se vrate na pregovore o novom Ustavu (voleo bih da se varam i da vec naredne godine nesto urade). Sto se Vase poslednje konstatacije tice, i ja mislim da postoje realni predlozi za sve, ali ne verujem da postoje predlozi koji ce biti pravi kompromis i koji ce zadovoljiti sve strane.

Ime: Anonimni posjetilac
10.05.2006 22:15

postovanje godpodinine Svilanovic,komunicirao sam sa vama prje nekoliko god preko radije slobodna evropa kada ste bili gost tog radija, u stvari dao sam vama tada kompliment sto ste bili otvoren i korektan prema politici kosova, to je bilo negde odmah posle rata, pitam se zasto ne postavite neka logicna pitanja srpskim narodu u vezi kosova 1)sta ako mi (srbija)ne priznamo nezavistnost kosova? kako mozemo mi i dalje sa svakodnevnim demonstarcijama albanaca, koje mogu da traju godinama, kakvu korist bi imala srbija od toga i srpska ekonomija prije svega 2) kako bi primili jednu takvu nestabilnu drzavu sutra u EU sa takvim politickim problemima, sigurno da ne bi palo Evropi napamet da primi jednu takvu drzavu sa takvim problemima, zasto ne pitati srpski narod,ako nisu albanci na kosovu priznali nikada srbiju za svoju drzavu i kako ocekuju danas srbi da albanci sa 90 % pismenih, medju kojima dosta profesora magistara doktora itd kako ce danas taj narod da prihvati ropstvo zar ne bi bilo bolje 98 god u mesto sto je slala srbija na kosovu 100 tenkova da je slao 100 autobusa umesto 50 generala da je slao 50 lekara, umesto sto je napravio zgrade za izbeglice sa hrvatske i bosne da je zgradio fabrike i za albance a i za srbe na kosovu itd... zasto ne prikazujete srbiji te filmove kako su vasa policija i vojska strpali ljude u busovima kamionima i vozovima i protjerao,kada bi to srpski narod vidio onda ne bi bilo nikakve razlike iz proteranih jevreja u drugom sv ratu u logorima i albancima za makedoniju jedina razlika bi bila da tada bili filmovi crno beli a sada to si bili kolor i zamislite to se desilo ne negde u africi nego usred evrope 60 god posle toga sto tada to uradio hitler, hvala vama puno i radio slobodna evropa

Ime: luki___ luki@hotmail.com
10.05.2006 16:07

postovanje i hvala sto nam se omogucuje da postavimo i mi pitanja pitanje glasi:posto ste gospodine svilanovicu iz gnjilana recite mi molim vas vecina od vas srba sa kosova koja ste napustili kosovo,sad zivite u srbiji.dal je neko na vas vrsio pritisak da napustite kosovo ili kao sto su vecina krenuli trbuhom za kruhom,zelim iskren odgovor ,makar jeednom budite iskreni.hvala

10.5.2006

Moji roditelji su nas iselili 1970. godine. Zbog toga motivi koji su njih vodili mozda nisu identicni sa onima koje su imali drugi Srbi, pogotovo oni koji su odlazili kasnije. Znam dobro da je na odluku moga oca uticao i pritisak koji je na poslu imao, pa cak i pretnje. Taj je pritisak dolazio od Albanaca koji nisu bili zadovoljni zastupljenoscu u organima upravljanja Duvanskog kombinata u Gnjilanu, gde je on bio tehnicki direktor. Medjutim, znam isto tako da to nije bio jedini motiv. Naprotiv, godinama je zeleo da se preseli u Beograd, jer je tu video bolju buducnost za sebe i svoju porodicu. Dakle, bar u slucaju moje porodice, to je bila kombinacija motiva, cisto ekonomskih ali i pritiska. Ipak, nemojte potcenjivati situaciju u kojoj su se nasli Srbi, nekoliko godina kasnije, pogotovo u ruralnim sredinama u mesovitim selima, koji su imali citav niz incidenata, upada u njive, na imanja, otimanje stoke, ostecenje kuce, pa i fizicki napadi. Dakle, sve se to dogadjalo i nije korektno sada sve te odluke koje su morali da donesu objasnjavati njihovim snom o boljem zivotu u Srbiji. Pritisaka na Srbe je bilo i o tome ce se kad tad u kosovskoj javnosti govoriti otvorenije.

Ime: tehnicar
10.05.2006 11:51

gospodine svilanovicu koja je razlika izmedju vladavine mIlosevica i kostunice i kako ocenjujete referendum u crnoj gori po pitanju manjina

10.5.2006

Uz sve primedbe koje imam na racun Kostunice, ne bih sebi dopustio da ga izjednacim s Milosevicem. Znate to mi pomalo lici na one nase ljude koji danas govore o ekonomskoj situaciji u zemlji i kazu kako je sve isto samo sto nema Milosevica, ili cak kazu da im je bilo bolje pod Milosevicem. Kao da stalno ulepsavamo nasu proslost. Kostunica nije isti Milosevic. Iako bih imao da mu zamerim sto nije podrzao hapsenje i izrucenje Milosevica i sto nije pomogao Djindjicu da u prvih godinu dve dana ostvari punu saradnju sa Tribunalom u Hagu. Mogao je da bude od pomoci jer je kao predsednik SRJ bio u situaciji da kontrolise Vojsku i njene sluzbe bezbednosti. Umesto toga, upravo iz tih sluzbi bilo je najvise opstrukcije saradnji sa sudom u Hagu. Cak bih rekao da ga i danas opstruisu, kada on tu saradnju vodi. Takodje zameram sto je posle promena 2000. godine u politicki zivot naglaseno vratio Miloseviceve teme, „Srbi u Bosni“, „Srbi u Hrvatskoj“, „Kosovo“... Dakle, mislim da je vratio te teme na kojima se temeljila nacionalisticka politika Milosevica. Rezultat je bio da je on dobio tapsanje po ramenu, ali su glasovi otisli radikalima. Na izvestan nacin mi ga je zao, jer mislim da je ocekivao da ce na ovaj nacin prosiriti podrsku za DSS u onom delu birackog tela koje je ranije glasalo za SPS, verujuci da su i SPS i SRS politicki mrtve posle 2000. Time su radikali vaskrsnuti jer je njihova politika ponovo postala „dopustena“. Ipak, tokom 2005. godine Kostunicina vlada je poslala 14 optuzenih u Hag, pohapsila Skorpione i zapocela sudjenje. To su rezultati koji su mu omogucili i pozitivnu studiju izvodljivosti i pocetak pregovora sa EU o sporazumu o pridruzivanju i stabilizaciji. Zbog nedovrsenosti saradnje, zbog Mladica, sada su ti pregovori odlozeni. Jos uvek verujem da je jedini rezultat ove vlade upravo to sto pregovara sa EU, pa se nadam da nece dopustiti da ostane bez toga. Zato verujem da ce konacno uhapsiti Mladica u narednih nekoliko nedelja ili tokom leta. Ako se sve to ne dogodi, mozda cu onda na ovo Vase pitanje gledati drugacije.

Ime: matirama16@yahoo.com
09.05.2006 22:44

Postovani G, Svilanovicu moj pozdrave iz DC Washington. Ja sam Veliki Postovalac vase ideje o balkanu i EU. Nego imam par pitanja za vas. Vi kazete da kosovo treba da bude nezavisno u buduce 10 godine. Pa zasto kosovo ne bi blo sada Nezavisno i da stvoru u buduce par godine normalan zivot svih Gradjana. Jer po mom Misljenu srebija je veoma nedemokratska i naciolisticka. pa danas u srbi vise od 40 odsto podrzavaju nacisticofasiticku politiku. Zar ne bi bilo bole da Kosovo bude samo isto i crna gora pa mozda bi ljudi shvatili da imaju precih problema od Kosova i Crne gore pa zar nije realno to da u srbi ljudi umiru od gladi i da ljudi ubijaju sami sebe od toga.

9.5.2006

Mislim da Kosovo ima veoma ozbiljne probleme, pre svega ogroman nivo nezaposlenosti (oko 60% radno sposobnog stanovnistva ne radi, i to je najvisi nivo u Evropi), pri tome je to najmladje drustvo na Balkanu, institucije formirane na osnovu Rezolucije 1244 SBUN su jos veoma slabe i ustvari nemaju punu kontrolu na celoj teritoriji Kosova. Za sve to potrebne su godine.

Ime: Max/mayasabeva@hotmail.com
09.05.2006 21:28

Postovani G. Svilanovic, Gde je vasa kuca, vasa domovina, u Srbiji ili na Kosovu? S postovanjem, Max

9.5.2006

Moja domovina je Srbija. Tu zivim.

Ime: becibesim yahoo@com
09.05.2006 19:28

Gorane jedno pitanje: Dali ste ikad bili pod nekom pritisku Albanaca

9.5.2006

Ja nisam.

Ime: zivan haravan zivan@sbb.co.yu
09.05.2006 09:59

Nemam, pogotuvu nemam, zluradih i glupavih pitanja osim potrebe da iskoristim priliku i izrazim Vam moje postovanje i zahvalnost za Vasu pozrtvovanost, hrabrost i doslednost u borbi za opste prosvecenje Srbije!

9.5.2006

Hvala Vam na podrsci Zivane.

Ime: Jelen Tirana
09.05.2006 06:42

Gospodine Svillanoviq! Prema vasem mislenje, koliko godina dugo je vreme medju "Uslovna nezavisnost" i puno nezavisnost Kosova?

9.5.2006

To zavisi pre svega od toga u kojoj meri ce biti zasticeni Srbi koji na Kosovu zive, da li ce albanski kosovski lideri uspeti da uspostave kontrolu na celoj teritorji i da u punoj meri garantuju bezbednost svih Srba, kao i svih ostalih manjina. Zatim, od toga da li ce sadasnja cvsta veza izmedju organizovanog kriminala (sverca narkotika i oruzja) i politickih struktura, biti pokidana, i da li ce Kosovo poceti da funkcionise kao demokratsko drustvo koje je u stanju da ekonomske, socijalne i bezbednosne probleme resava.

Komentari 11-20 (z 33)