Slušajte uživo
Vaš izbor
Posljednje vijesti

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

Miroslav Lajčak

Miroslav Lajčak

Lejla Sarić
10.12.2007

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak umnogome je zaslužan za to što je BiH konačno parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i što su bh. političari postigli okvirni dogovor o reformi policije. Sve se, međutim, desilo nakon političke krize u zemlji, izazvane protivljenjem srpskih političara odlukama kojim je Lajčak promijenio način glasanja u institucijama BiH. Predstavnici vlasti Republike Srpske i Srbije Lajčaka su tada optužili da podržava navodne pokušaje majorizacije Srba u BiH. Na dužnosti visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH, slovački diplomata Miroslav Lajčak nalazi se od 01. jula 2007. godine. Veći dio dosadašnje diplomatske karijere Lajčak je proveo na dužnostima koje se tiču jugoistočne Evrope. Prije sadašnjeg imenovanja, u regionu je najviše poznat po svojoj ulozi medijatora i ličnog predstavnika visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane, u Crnoj Gori 2006. godine. U ovom svojstvu, on je nadgledao provođenje referenduma u Crnoj Gori. Od 2001. do 2005. godine, ambasador Lajčák je služio u Beogradu kao ambasador Slovačke u SR Jugoslaviji (kasnije Srbija i Crna Gora), u Albaniji i Makedoniji.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 11-20 (z 96)

Ime: Bosna i Hercegovina
17.12.2007 16:31

Postovanje Gospodine Lajcak- Do kada ce Bosna biti zarobljenik srbijanske politike jer je ocigledno da svi postupci i odluke Bosanskih srba se vuku iz Beograda. Zelim da istrajete u svom radu kako bi ova napacena zemlja konacno krenula prema Evropi.

17.12.2007

Hvala na podršci

Ime: NONA Grad: usa
17.12.2007 14:09

o cemu mi to ovde govorimo vecina nas i nema bosansko drzavljansto vise jer su prihvatili neku drugu drzavu za svoju GOSPODINE DALI JE TO I BIO PLAN EVROPE DA SE BOSNA RASELI,NESTO POUBIJA,NARAVNO GENOCIDOM NESTO OSIROMASII ZATVORI U GETO KOJE SE ZOVE BOSNA I DA JOJ TA ISSTA EVROPA DAJE HRANU I PICE NA SLAMCICU I KOBOJAGI PA TO SE VI BRINETE O NAMA NESTO NAS TO PLAHO MILUJETE .moje pitanje je kad cete nas evropa pustiti da bez pasosa ulazimo i izlazimo.jer smo mi svoj ceh platili mislim na muslimane jer hrvati tamo mogu sa putovnicom kad hoce ili je to plan broj dva udaljavanje naseg naroda od civilizacije.narod nam je poceo da tupi .

17.12.2007

Od početka 2008. Evropa će olakšati dobijanje viza za veliki broj bh građana. To je početak, no odgovor na ovo pitanje trebate tražiti od vaših političara. Sve zemlje koje su htjele postati članice Evropske unije prešle su dugačak put, i niti za jednu zemlju taj put nije bio jednostavan. Pred svaku od njih, Evropska unija je postavljala određene zahtjeve koji su morali biti ispunjeni prije pridruživanja. Političari Bosne i Hercegovine veoma dobro znaju šta su njihove obaveze i šta je to što trebaju uraditi da bi između ostalog, došlo i do viznih olakšica za građane BiH. [to brže oni ispune svoje obaveze, to prije će i ovo pitanje, od velike važnosti za građane BiH biti riješeno.

Ime: štef
17.12.2007 00:01

Još za vrijeme Austrougarske Bosna je bila kolonija Europe. Sada se tvrdi da je Europa civilizirana i da joj je stalo do ljudskih prava. Pa pustite onda nas Hrvate , muslimane i Srbe da se sami dogovorimo. Netrebaju nama tutori iz Europe.Ponašate se kao da ste Kraljevi u svojemu kraljevstvu a Hrvati muslimani i Srbi da su vaši kmetovi. Vratite se u svoju Europu i damo krojite zakone sebi. Zašto se taj Lajčak nije zalagao za opstanak Čehoslovačke pa to mu je bliži problem. Reći će pa nisu se slagali Česi i Slovaci pa svako svojim putem. Ne slažu se ni Hrvati muslimani niti Srbi i mi želimo svako svojim putem vaše savjete ne potrebujemo.

Ime: Alisa u zemlji čudesa
16.12.2007 17:56

Hvala organizatorima foruma što se ne moram predstavljati, jer u vremenima u kojima živim i na mjestu gdje se nalazim ne bih se usudila javiti vam se uopšte, a kamoli reći šta mislim. Toliko o demokratiji!!!!!!!!!

Ime: Alisa u zemlji čudesa
16.12.2007 17:51

Gospodine Lajčaku, može li iko u Evropi da sa scene skine one polotičare koji savkodnevno govore kako ne možemo živjeti zajedno, kako smo različiti, kako se molimo ovako ili onako, kako se zovemo ovako i onako,kako se ne volimo, ne trpimo i još kojekakve nebuloze...a živjeli smo vijekovima ili stoljećima zajedno, voljeli se, ženili i udavali, družili,bratimili,pomagali...jednom riječju živjeli ljudski dostojnim životom...Sada nam oni nameću teze netrpeljivosti,nepodnošljivost,mržnje i dr. A kada narodu iz dana u dan pričate iste priče, makar i najnevjerovatnije, on počinje da vjeruje u njih i da zaboravlja sve ono što je nekada znao, i kako je nekada živio. Da se mene nešto pita ja bih sve koji upotrebljavaju govor mržnje,odvajanja ili pripajanja nekim drugim državama, udaljila sa plitičke scene za sva vremena pa neka pričaju u svojoj kući privatno šta god hoće.

16.12.2007

To nije posao Evrope, to je posao Vas, kao građanina ove zemlje. Vi, kao i ostali građani ove zemlje, imate demokratsko pravo da birate svoje lidere i to i činite svakih nekoliko godina na izborima. Glasački listić je veoma važna stvar, za one političare koji po vašem mišljenju ne zastupanju vaše interese, on je i crveni karton i veoma jasna poruka.

Ime: Bezimena
16.12.2007 17:37

Poštovani g-dine Lajčak, zašto ste propustili idealnu priliku da sa scene skinete lidera lažne socijaldemokratije, zapravo stvarne nacionaldemokratije u njenom najgorem obliku, jer će nas opet sve skupa odvesti u ambis iz koga se više nikada nećemo vratiti na površinu. Isto to je propustio da učini i Hildenbrant pustivši Hitlerovu patiju da dodje na vlast pod plaštom nacionalsocijalizma. Sve isuviše podsjeća na to , jer Evropa ni tada nije reagovala dok je mogla, a kada je htjela reagovati bilo je prekasno. Bojim se da se i sada radi o tome u slučaju vladajuće partije u RS i njenog lidera.

Ime: prognanik
16.12.2007 09:49

Gospodine Lajcak, najprije mislite li da je pravedno a zatim i ima li ikakve sanse da se svim tim funkcionerima a zatim o tkzv 'obicnim ljudima' u republici srpskoj objasni i dovede k' spoznaji da kupljena ukradena ili oteta roba (citaj :dio Bosne i Hercegovine koji oni nazivaju republika Srpska!)ne pripada onome ko je je ukrao,oteo, nasao, dobio nego njenom izvornom vlasniku???! Ovo vas pitam zbog toga sto odskora slusam javne izjave (Spiric,Dodik i slicni)kako ratovi donose to sto donose (pa tako i RS ? - ni rijeci o tome kakav je rat, ni rijeci o tome sta se desilo u tom ratu i sl...)) i da to treba tako ostati.Po oj logoci da Hitler nije izgubio rat njegovi sljedbenici bi sada imali sva vlada da gospodare Evropom i svijetom. Makar da je i od Spirica previse je!!!

Ime: Amir Zukanovich Grad: Lompoc,California
16.12.2007 01:58

Gospodine Lajcak,da li mislite, da je pravo vrijeme da svi sadasnji politicari,bez obzira na pripadnost bilo kojoj Pol. partiji,ustupe svoje fotelje mladjim, neiskvarenim politicarima koji nemaju nikakve veze sa ratom i kriminalnim radnjama, a nisu optereceni nacionalizmom, koji ce odvesti ovaj ratom napaceni i opljackani narod u svijetliju buducnost i bez straha, da ce i buduci narastaji dozivjeti sudbinu prethodne generacije?Unaprijed zahvaljujem i zelim Vam mnogo uspjeha, a i srece koja ce Vam trebati sa sadasnjim BiH politicarima koji ne mogu da nadju zajednicki jezik dok im narod ispasta!U zdravlju zivjeli!

16.12.2007

Vi, kao i ostali građani ove zemlje, imate demokratsko pravo da birate svoje lidere i to i činite svakih nekoliko godina na izborima. Glasački listić je veoma važna stvar, za one političare koji po vašem mišljenju ne zastupanju vaše interese, on je i crveni karton i veoma jasna poruka.

Ime: Carlie Grad: Louisville,KY USA
16.12.2007 01:16

Kad se oduzmu pohvale Vama i nacionalisticka trabunjanja ovdje i nejma bas puno cega da se odgovori.Slabo kome je ovdje briga kako u buducnost bez ispraznosti. Kako stvoriti domovinu za sve koji je vole. Po meni ovakva BiH je propala tvorevina i treba komplet politicare, novinare, intelektualce i lopove pohapsit i onda pazljivo ako se dikaze da nisu krivi ih pustat na slobodu.A bosnu nam graditi samo sa sposobnim kadrivima i to provjereno postenim.A posto toga nejma, tesko nama,pa bili mi turbo Muslimani, Pravoslavci i Katolici.

Ime: Sabbe
15.12.2007 23:11

Mene samo interesuje kakve je garancije Lajcak dao Dodiku da je on pristao na sve ovo na sto je pristao. Razgovor u 4 oka izmedju njih dvojice onaj dan bio je za mene jako sumljiv. Da li mu je obezbjedio (u institucijama EU) da ce RS biti trajna kategorija i da joj se ni ime nece nikad moci promijeniti ili je nesto drugo bilo u pitanju? To sad mi svi mozemo samo nagadjati ali ce sve to izaci na vidjelo jednoga dana. Tek tada cemo moci donositi sud o tome ko je Lajcak i koliko je valjao ili ne Bosni i Hecegovini....

Komentari 11-20 (z 96)