Slušajte uživo
Vaš izbor
Posljednje vijesti

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

Žarko Papić odgovara na vaša pitanja

Žarko Papić

RSE
25.2.2008

Dr Žarko Papić, naučnik, političar i diplomata, jedan je od najboljih poznavalaca balkanske političke scene i jedina osoba sa balkanskih prostora na čelu jedne međunarodne humanitarne organizacije. Šef je bh. ogranka Nezavisnog biroa za humanitarna pitanja (IBHI), međunarodne nevladine organizacije koja je istovremeno dio organizacije Ujedinjenih naroda. Prije nego je doša na čelo IBHI, Žarko Papić bio je istraživač u beogradskom Institutu za ekonomiku investicija početkom sedamdesetih godina, profesor na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu, ministar nauke i tehnologije u Vladi SR Srbije početkom osamdesetih, ministar za planiranje u Saveznom izvršnom vijeću Branka Mikulića, ambasador Jugoslavije u OECD-u u Parizu (i nakon dobrovoljne ostavke aprila 1992. godine - politički dissident), te profesor na Američkom univerzitetu u Parizu.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 1-10 (z 16)

Ime: Redakcija
14.03.2008 18:42

Odgovori g. Papića na vaša pitanja su postavljeni na stranicu. Hvala vam puno svima.

Ime: Mira Malic Grad: Brisbane,Australia
09.03.2008 10:05

Dragi Zarko,<br />Citajuci vesti,naidjoh i na "forum" obradovalo me je da cujem nesto o tebi i tako pozeleh da te pozdravim i pozelim sve najbolje. Mira Malic-Kovacevic,radnik Saveza ekomista Srbije i Jugoslavije.Sada se nalazim u Australiji.Pozdrav i od Stanke,evo i ona je na vezi....

9.3.2008

Draga Miro, I mene je obradovalo sto cujem nesto o tebi. Puno pozdrava i sve najbolje u dalekoj Australiji.

Ime: Elena Grad: Zenica
08.03.2008 23:05

Profesore Papicu,ima li buducnosti za mlade u BIH, ili ovu zemlju treba sto prije napustiti? Neki kazu - sto dalje , to bolje ...

8.3.2008

Draga Elena, Ovu zemlju, BiH, ne treba napustiti vec ostati da bi se promijenila i postala normalna, demokratska i napredna zemlja. Ako se nastavi proces odlaska mladih onda ni BiH nece imati buducnosti. Naravno, ne ostaje se iz pukog patriotizma niti se odlazi zato sto neko voli da ode. Odlazi se zbog losih socijalnih, obrazovnih, ekonomskih, itd. uslova. Odlaze mladi jer oni mogu imati sansu negdje „napolju“ za posao, napredak, brzo ce nauciti jezik, snaci se. Stari to ne mogu, mada bi dobar dio njih, zbog istih razloga, mozda zelio da posao, na primjer, nadje negdje drugdje. Treba ostati ali ne da bi se zivotarilo vec da bi se BiH promijenila. To nije lako ali je moguce, a sa mladima postaje i veoma moguce.

Ime: Mirko
08.03.2008 01:28

Sto se tice BiH treba ukinuti prvo federaciju pa r.srpsku - i mirna Bosna. Pozdrav / iz Subotice / bivsem profesoru Papicu.

8.3.2008

Dragi Mirko, Raduje me kontakt sa bivsim studentom. Nadam se da je bilo koristi od studiranja na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Vazno je odvojiti ono sto je, na primjer, moja licna politicka orijentacija, politicki ideal, zelja, od onoga sto je realno stanje. Tek razumijevajuci realno stanje covjek se moze uspjesno boriti za sopstvene politicke ideale. I ja bih zeleo da rata nije bilo, da se „Juga” na miru raspala (ako vec nije mogla opstati), da u BiH nema entiteta te da svi zivimo u miru i slozi. Nazalost, realnost je drugacija, i prosla i sadasnja. Da bi BiH postala normalna zemlja, prvo treba razumjeti da se postojece (entitetsko) stanje ne moze izmijeniti svadjom niti nasilu. Treba razgovarati i dogovarati se, pocevsi od onog oko cega se politicari mogu sloziti i ne praviti od svake teme „istorijskog slona”. Korak po korak, a kada se udje u EU, onda ce nam i Slovenija biti “entitet”, bolje receno FBiH i RS ce odumrijeti kao osnova ekonomskog i politickog uredjenja. Ako je bilo malo “profesorski” izvinjavam se i nadam se da je Subotica jos ljepsa nego sto je bila.

Ime: Bosanka
02.03.2008 22:09

Gospodine Papicu, zanima me vase misljenje o tome da li je SDP pao na politickoj sceni u Bosni, kad se uzme u obzir da su mogli napraviti i mnogo vise nego sto su uspjeli na prethodnim parlamentarnim izborima. I zbog cega je ideja socijaldemokratije tako malo cijenjena na nasim prostorima? Hvala na odgovoru.

2.3.2008

Draga Bosanka, Tacno je da je SDP mogao napraviti mnogo vise. Osnovni problem je sto SDP nije izrazio socijalne probleme i njihovo rjesenje kao temelj svoje politike. To nije lako u zemlji koja je jos uvijek nacionalno podijeljena i gdje se pred svake izbore vrsi „proizvodnja straha od onih drugih“ sa svake nacionalno orijentisane partijske strane. Istovremeno, to je jedino bilo moguce za jacanje SDP, a puno bi znacilo za normalizaciju BiH. Moje je misljenje da se SDP izgubio u sitnim politickim/koalicionim igrama sto (rijec je o politikantstvu) logicno vodi promjeni unutrasnjih odnosa u stranci. Nema lijevo orijentisane moderne partije koja funkcionise na principu liderstva i eliminaciji onih koji drugacije misle. Gubeci socialdemokratsku „dusu“ SDP je izgubio i unutar partijsku demokratiju. Vazan dio istorijskog promasaja ovakve SDP je da nije ponudio drugacije, socijaldemokratsko, rjesenje nacionalnog pitanja/odnosa u BiH.

Ime: Dusan
01.03.2008 00:50

postovanje,<br />mozete li nam objasniti imamo li mi vise sirovina<br />ili produkata.<br />veoma hvala

29.2.2008

Dragi Dusane, BiH je imala i ima veliku sirovinsku bazu, prije rata imala je i kapacitete koje su od toga pravili „produkte“. Sada ima sirovine ali nema produkte. Nasa industrija je prakticno eliminisana, sto ratom, sto lopovskom privatizacijom, sto gluposcu medjunarodne pomoci i podrske (koja nije htjela financijsku obnovu industrije dok se ona ne privatizuje, privatizacija je kasnila jer strani kapital ne ulazi u zemlju odmah poslije rata a domaci „mangupi“ su je odlagali dok fabrike ne postanu bezvrijedne). Drugi dio price je sto se posljednjih godina obnavlja stara industrija (zeljezo, cement, boksit, energija, itd) a izostala je promjena strukture industrije, da o novim tehnologijama i ne govorimo. Najvaznije je uciniti sve da imamo sto vise „produkata“, posebno za izvoz.

Ime: Adna Grad: Sarajevo
29.02.2008 20:57

Postovani Žarko,da li osjećate BIH kao svoju(novu)domovinu?i da li ste imali problema sa ekavskim govorom?Šta smatrate najuspješnijim od svega onoga što ste do sada uradili i radite u BIH -da li je to ukazivanje na sve siromašnije građane ili nešto drugo?

29.2.2008

Draga Adna, BiH je moja prva domovina, rodjen sam u Sarajevu, zivio sam i u Mostaru (kao dijete), roditelji i sva rodbina su mi odavde. Zato BiH za mene nije „nova“ domovina. Dugo sam zivio u Beogradu, manjim dijelom napolju, ali su mi korijeni odavde. I Beograd je moj grad, u kome se osjecam lijepo. Na neki nacin ja sve dijelove bivse Jugoslavije osjecam svojim nezavisno od granica i politicara. Nisam nikad imao problema sa ekavskim govorom (nisu ni sandzaklije). Kao ucenik III osnovne preselio sam se u Beograd sa cistim ijekavskim i godine su prosle do mog ekavskog. I sad ih isto mijesam. Ne mogu ocjenjivati uspjesnost svog rada u BiH, mozda je bilo vazno za vrijeme opsade Sarajeva uci u Sarajevo 1994 i 1995 i sa nekim javnim imenom iz prethodnog vremena javno braniti BiH i napadati Milosevica i Karadzica. Mozda je bilo vazno raditi na razvoju socijalne zastite, humanitarnim pitanjima, raznim studijama o BiH. Meni licno, rad kroz IBHI, na suzbijanju siromastva i socijalnoj politici, a posebno direktni kontakti s ljudima, korisnicima veoma mnogo znaci. Mislim da sam ja vise naucio od njih nego oni od mene.

Ime: tarik
29.02.2008 14:54

postovani gospodine papicu <br />interesuje me Vase misljenje o nacionalnim identitetu u BiH. Koliko je vazna nacionalna identifikacija i kako vi vidite razvoj tog pitanja u buducnosti. Kako ce se po Vasem misljenju desavati evolucija nacionalnih identiteta u BiH, da li od etnickih ka državnim ili od državnih ka etničkim.

29.2.2008

Dragi Tarik, Vase je pitanje veoma ozbiljno i odgovor bi trazio siroku, teorijsku elaboraciju. Ovdje moram biti kratak. Nacije (u modernom smislu rijeci) su istorijska kategorija, kao i sve drustvene pojave, uostalom. Pojavile su se sa razvojem trzista i potrebom da se razbije izolovanost feudalnih, malih cjelina. Prostije receno „stare su“ malo vise od 300 godina. Nacionalni identitet jaca ili kad se brani od ugrozenosti ili ga se „pumpa“ kada nekog drugog treba ugroziti. Nacionalni identitet i identitet sa drzavom BiH su podijeljeni. Prema anketama o ovoj temi iz 2006 ta podjela je manja nego sto nam govore politicari. Svega 14% stanovnistva BiH nema nikakav identitet sa BiH, ostali su podijeljeni, na primjer, i hrvat i gradjanin BiH. Zasto su podijeljeni? Zbog politikantskog forsiranja dileme ili si srbin, hrvat, bosnjak, ili si gradjanin BiH. Svi mozemo biti obadvoje, drzati se „jednistva u razlikama“. Time ce se otvoriti historijski proces odumiranja nacionalnog identiteta, njegovog kretanja ka opstijem identitetu, drzavnom i evropskom.

Ime: unski plovak Grad: cazin
29.02.2008 12:06

dobar dan. samo da prokomentarisete nacin na koji ce se zenlje Balkana ponasati kad udju u EU?<br />zasto pravimo frku oko svega ako cemo nekad zivjeti u sjedinjenoj evropi.<br />hvala

29.2.2008

Dragi prijetelju, Zemlje Balkana ce se u EU ponasati evropski koliko i druge clanice EU. Ne treba imati iluziju da je, na promjer, u Francuskoj bas sve evropski, od rasne netolerancije do korupcije. Ali postoji kriticna masa, preteze ono sto je evropski i cega bi bilo manje da nisu u EU. Vise je tradicionalne, skoro bih rekao „nasljedne“ mrznje, vise krvi proliveno, vise ratova bilo izmedju Francuske i Njemacke nego izmedju drzava, nacija ili vjera na Balkanu. EU je to lijecila i uspjela u tome, ne zbog treninga o toleranciji i miru i suzivotu vec zbog interesa i prihvatanja da se razlike rjesavaju demokratski, kompromisom. Frku oko svega prave politicari da bi ostali u foteljama i da bi materijalizovali svoju moc. Iza te frke stoje interesi onoga sto je siva zona izmedju politike i organizovanog kriminala. Da zakljucim, frka ce trajati dok se sve ne rasproda, privatizuje.

Ime: Danilo Grad: Frankfurt
27.02.2008 22:32

Srbija se umiriti moze,<br />hrani sina i salji u skole,<br />Moze i novija srpska istorija,<br />mir sa sobom i sa komsijama

27.2.2008

Dragi Danilo, Odlicna Vam je parafraza poznatog „ratnickog“ stiha. Potpuno se slazem sa Vama. Srbija ce imati mir sa komsijama kada bude u miru sa sobom. Bojim se da joj ova godina taj mir nece donijeti, bojim se vec prisutnog vracanja matrici iz vremena Milosevica.

Komentari 1-10 (z 16)