Slušajte uživo
Vaš izbor
Posljednje vijesti

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

Na vaša pitanja odgovara Biljana Srbljanović

Biljana Srbljanović

RSE
18.12.2007

Biljana Srbljanović je dramski pisac mlađe generacije čija dela se izvode u pozorištima širom sveta. Spada u sam vrh ne samo srpske, već svetske intelektualne elite. Uz veliku kolekciji pozorišnih nagrada koje uključuju priznanje „Slobodan Selenić“ i evropsku nagradu „Nova pozorišna realnost“ Biljana Srbljanović nedavno je dobila i titulu najčitanije blogerke na srpskom internetu, a i šire. Iako je delo Biljane Srbljanović s početka bilo kritika Srbije iz doba Miloševića ona se ne ograničava samo na kritiku sopstvene zemlje. Dok je živela u Srbiji, njena kritika je bila okrenuta ka srpskom društvu (Beogradska trilogija, Porodične priče, Pad), da bi joj, kad je otišla iz Srbije meta postalo naličje ujedinjene Evrope (predstava Supermarket) ili "američki san" (predstava Amerika, drugi deo). Njena drama Skakavci postavljena  je prošle godine u zagrebačkom Kazalištu mladih i ona je tako postala prvi savremenim dramaturg iz Srbije čija je predstava postavljena u Zagrebu. Povodom premijere drame "Skakavci" u Hrvatskoj, Biljana Srbljanović je u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji, na pitanje kako se ona, kao angažovana protivnica Miloševićeve politike i svih onih koji je slede, nosi s vlastitim korenima, odnosno činjenicom da joj je Radovan Karadžić rod, izjavila: «Moj otac je rođak raznih Karadžića i smatram da se krvlju prenose virusi i ništa drugo.»

Ovaj forum je zaključen

Komentari 1-10 (z 77)

Ime: Redakcija
11.01.2008 10:41

Odgovori Biljane Srbljanović su postavljeni na stranicu. Hvala svima na interesovanju za rubriku.

Ime: Mirsad Grad: Doboj BiH
09.01.2008 10:11

Odgovor Darku iz Subotice .[a i ptanje]Odakle ti pravo da ti imenujes Nikolaja Velimirovica za sveca kad se zna da to moze samo Dragi Bog;Za tebe i takve je i Karacic,i Mladic sveci,Zaaalllooosssnnnooo,

Ime: Dule Grad: Toronto
09.01.2008 03:51

Mene Biljana i njeni nastupi u Pescaniku podsecaju na RTS devedesetih i MILU STULU.

Ime: Alisa Grad: Zemlja čudesa
08.01.2008 22:48

Cijenjena mlada intelektualko, ne znam mnogo o tebi, ali i ovo malo mi je dovoljno da shvatim da se radi o slobodoumnoj intelektualki , kakvih je danas ,ne malo, nego vrlo...vrlo malo. Ali , zato toliko i vrijede te iskrice nade da mladost ovih podneblja i nije baš sva zatrovana ovim "pomodnim nacionalizmom i šovinizmom". Sreća da ima takvih kao ti, Čeda i vama slični...jer da vas nema ne bi se imalo radi čega ostajati na ovim prostorima. Vidim, čitam, neko se pita vrlo "mudro" imate li jevrejske krvi...wau...pa kako izgleda ta krv jevrejski obojena...ima li neki miris, ukus, boju, aromu...drugačiju od krvi moje,vaše,njihove,njegove...krvi uopšte...i kao tekućine i kao "opredjeljenja" . Srednji vijek je, nažalost,duboko u psihama ovog naroda koji razmišlja na takav način."Ludnica je kanda širom otvorena ostala "... :)))))))) Biljo tebi sretno i srećno, kako hoćeš, samo nastavi!!!!!!!

8.1.2008

Hvala.

Ime: Ekrem Krasniqi
08.01.2008 22:09

Bilo bi divno da odrzite jednu tribinu u Pristini, i a da pozovete Srbe sa Kosova da prihvate Albance kao svoju bracu. Albanci su vec dokazali da su spremni na suzivot, i da Srbima od njih ne preti nikakva opasnost. Jes', al malo morgen!!!

8.1.2008

Nikad me niko nije zvao da odrzim tribinu na Kosovu, ali bih rado prihvatila, ali onda – dozvolite i rekal ono sto ja hocu da kazem, ne ono sto mi vi diktirate.

Ime: stevo
08.01.2008 20:26

Taj "sveti vladika" Nikolaj Velimirovic je otvoreno hvalio Treci Rajh kao uzor efikasne drzave,uporedjujuci Hitlera sa Svetim Savom,a taj Hitler ga je odlikovao 1935g. za obnovu nemackog groblja u Bitoli.Bez sumnje jako obrazovan ali antimoderan,antisemita,pobornik zaostale,nacinalisticke, vizantijski utemeljene drzave.

Ime: Svetlana
08.01.2008 15:44

Primitivnih, zlih, ruznih ima previse u ovoj nasoj "bari", i ono sto je strasno sto ti i takvi uce, vaspitavaju i usmeravaju nasu decu. Posledica, nacisti u Novom Sadu, ratni zlocinci kao heroji, agresivci u Arandjelovcu! Pa valjda ce nekada doci vreme i za one koji su uz Cedu, Vesnu, Nenada, Natasu, vas! Od sveg srca, samo napred, nadajmo se da ce se mulj jednom slegnuti. Bar neko ce i to doziveti!

8.1.2008

Hvala.

Ime: Branislav Ilic Grad: Uzice
08.01.2008 14:40

Dok je Srba i Srbije nikada Kosovo nece biti nezavisna drzava. Mozete se vi zavaravati ovom nesretnom Srbljanovickom ali njen utjecaj u Srbiji je na nivou statisticke greske.

8.1.2008

Mozda ste u pravu, a mozda se bas vi zavaravate. Vas argument o “statistickoj gresci” moze se prieniti i na broj i volju Srba u odnosu na svetsku zajednicu, koja o toj nezavisnosti odlucuje. U svako slucaju, u jednom gresite – nisam nesrecna. Ni malo. Zivot mi je ispunjen i lep.

Ime: Vesa
08.01.2008 07:32

Kao mlada intelektualka bi trebalo da doprinesete kod mladih demokraciju.Da pomognite mladima da izbrisu merznju prema drugim narodima bifse Jugoslavije.Pogotovo Albancima.Vi i vasi misljenici trebaliste da uticete na ekstremne nacionaliste da promenite njihove pogreshne stave.Oni su ugrozilji zivot njihova braca koji su zivelji na Kosovu.Ubedite naconaljiste da Kosova nije vishe deo Srbije i nece biti nikada.Okrenite se vasoi Srbije i vasem narodu koi zivi tamo.Srbi koji su rodeni u Kosovu Kosova qe biti njihova derzava.Oni koji nisu ubilji ziveqe kao i albanci.Oni koji su ubilji Kosova neqe biti njihova derzava,nek ostanu u Srbiju.Sami su trazilji taj put. Pozdrav od albanke.

8.1.2008

Uz najveci napor, ne razumem sta ste napisali.

Ime: Darko Grad: Subotica
08.01.2008 06:05

Zbog cega mrzite vladiku Nikolaja Velimirovica, koji je najveci srpski svetac!

Komentari 1-10 (z 77)