Dostupni linkovi

Kriza srpskog dinara ne jenjava, rezervi za trošenje više nema


Foto: Vesna Anđić
Foto: Vesna Anđić
Nestabilan dinar koji je poslednjih dana oscilirao i ušao u takozvanu psihološku zonu od 100 dinara i najave poskupljenja značajno će udariti po standardu građana.

Ekonomista Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja procenjuje da će cene neko vreme ostati stabilne pre svega zbog niske kupovne moći građana, ali da nerealan kurs, može da istopi vrednost plata i tako utiče na životni standard građana.

"Postoje tasovi na vagi koji koče eventualno odrmrzavanje cena koje bi moglo da nastupi po osnovu klizanja domaće valute. S druge strane morate imati u vidu da je životni standard stanovništva izuzetno nizak, lična potrošnja niska, znači da postoji recesija u kućnim budžetima, pa da i sa tog aspekta i proizvođači i trgovci moraju da osmisle novu strategiju svoje cenovne politike. Narodna banka Srbije da manje interveniše i da pusti da domaća valuta fleksibilnije dalje klizi ka nekom svom ravnotežnom nivou, jer jednostavno iza sebe nema podršku privrede."

Inače, kurs dinara je od početka 2010. i pored čestih intervencija Narodne banke bio u konstantnom padu. U jednoj beogradskoj menjačnici su preneli kolika je vrednost dinara:

Narodna banka Srbije, Foto: Vesna Anđić
"Kurs je 95,50 a prodajni je 99 80. Uglavnom je to ta psihološka granica evra. Pa, zabrinutost građana je upravo zbog kredita koje imaju. "

Na drugoj strani, u pregovorima sa MMF ponovo je podvučeno kako je neophodno smanjiti javnu potrošnju, odnosno da se zamrznu plate i penzije. Iako je i ova runda uspešno okončana nije izvesno da će Vlada uspeti da ispuni obećanje MMF i istovremeno poveća primanja i penzije, procenjuje ekonomski analitičar Miša Brkić:

"Ovo je sve očekivano. Plate će ostati ovakve kakve će ostati. Možda negde pred kraj godine u zavisnosti od ekonomskih rezultata budu nešto podignute. Treba preživeti ovu godinu, a sve informacije koje ja imam govore da će ona biti teža nego prošle godine. Prošle godine smo trošili rezerve, tih rezervi nema. I naravno potpredsednik vlade zadužen za penzije tvrdi pazar pričajući o tome kako će on uspeti da im očuva penzije, a videli smo da je na kraju pregovora MMF nema razloga da mu popušta."


Činjenica da privreda u Srbiji jako malo radi, da je opšta nelikvidnost sve prisutnija, a oko 70 odsto robe široke potrošnje se uvozi, dodatno "tope" plate kroz odnos evra i dinara. Standard građana ruše i razni monopoli, odnosno nedostatak konkurencije, a najavljuje se i prolećna poskupljenja režija i nekih životnih namirnica. Saša Đogović iz Instituta za tržišno istraživanje:

"Povećavanje cena iz domena usluga i režijskih troškova i drugih iz domena usluga, svakako da će to imati negativan efekat na životni standard stanovništva i da će umanjiti njegovu realnu kupovnu moć, a ona je takva da ne možete sa jednom prosečnom neto zaradom da pokrijete troškove prosečne statističke potrošačke korpe."


Građani, u našoj anketi pokazuju zabrinutost ali i ravnodušnost, jer kažu nemaju šta da izgube, a cene svakodnevno izmiču kontroli.



Iako se često ponavlja da su cene u Srbiji niže nego u regionu, izostane i podatak da najmanje vredi plata u Srbiji, koja u proseku iznosi 368 evra. Ali suštinu priče ne čini samo jedan statistički pokazatelj.

Pročitajte i ovo:

U Beogradu otvoren mega market za siromašne
Nestabilan kurs dinara nije iznenađenje
Rekordno niska vrednost dinara prema evru
Slabljenje dinara je neminovno
XS
SM
MD
LG