Dostupni linkovi

Novi Sad: Aplikacija za borbu protiv govora mržnje


Sa predstavljanja aplikacije, 20. septembar 2013.
Sa predstavljanja aplikacije, 20. septembar 2013.
U Novom Sadu je predstavljen novi način borbe protiv govora mržnje. Koristeći novu tehnologiju građani će moći da prijave sve grafite sa porukom netrpeljivosti nadležnim gradskim službama.

Prema podacima pokrajinskog Zavoda za rodnu ravnopravnost iz prošle godine jedna trećina grafita na javnim površinama u Novom Sadu poziva na ubistvo neke marginalizovane grupe, a glavna meta je uglavnom LGBT populacija.

Da je situacija slična i danas, potvrđuje i poziv Vojvođanskog građanskog centra da se Novosađani aktivnije uključe u borbu protiv ovog vida govora mržnje.

Ova organizacija je razvila aplikaciju za pametne telefone kojom građani mogu prijaviti diskriminatorne natpise najavnim površinama u glavnom gradu Vojvodine.
Kako su aktivisti Centra rekli, aplikacija predstavlja „most” izmedju nadležnih službi i građana, stvoren uz pomoć modernih i danas lako dostupnih tehnologija.

Aktivistkinja Jelena Dukarić kaže da pomoću aplikacije građani mogu proslediti fotografije grafita na sajt objektivnobolje.com koji je namenjen prikupljaju svih pristiglih grafita.

Svake druge nedelje će ih zatim administrator poslati gradskoj upravi, koja zatim ima određeni rok i obavezu da grafite ukloni.

“Pozivamo vas da kada odete u šetnju koristite ovu aplikaciju, fotografišite grafite sa govorom mržnje i prosledite ih našim administratorima. Mi ćemo sve te podatke proslediti gradskoj upravi”, kaže ona.



Posebna pažnja posvećena je lokacijama u blizini škola, gde se ovakvi grafiti obeležavaju crvenim markerima kao lokacije od posebne hitnosti za reagovanje, a građani će putem sajta moći da prate i koji su od lociranih grafita uklonjeni u zadatom roku.

Direktor Centra, Željko Stanetić kaže za RSE da su pripremili i plan u slučaju da gradske vlasti ipak ne reaguju u predviđenom periodu.

“Mi imamo obećanje gradske službe da će reagovati na naše primedbe, čak su nam obećali da će rešiti i pitanje grafita na privatnim zgradama i površinama. Ukoliko naša akcija ipak neće doneti odgovarajući efekat, koristićemo pritisak javnosti da gradske službe nateramo da rade svoj posao”, kategoričan je Stanetić.

Aplikacija za android mobilne telefone može se preuzeti na “Google Play Store” servisu, a fotografije i lokacije mogu se poslati i putem sajta www.objektivnobolje.com.

XS
SM
MD
LG