Dostupni linkovi

Utvrđuju se činjenice oko napada na srpske turiste u Vodicama


Ilustrativna fotografija, Foto: Facebook stranica MUP-a RH
Ilustrativna fotografija, Foto: Facebook stranica MUP-a RH
Policija još ne zna ime napadača na Beograđane Milku L. i njezinog bratića kojeg je, prema njihovom iskazu beogradskom Pressu, a i iskazu jednog očevica vodičkoj policiji, 8. srpnja poslijepodne, u Vodicama, pretukao jedan mladić na skuteru, uz salvu uvreda i psovki 'Marš vanka iz Vodica. Bež'te kući, četnici, ovdje niste dobrodošli'.

„Nama je očevidac, s mjesta događaja, dojavio da je u četvrtak, u poslijepdnevnim satima, dakle, prilikom izlaska vozila s parkirališta, beogradskih registarskih oznaka, naišao motociklista u pogrešnom smjeru i da je zbog toga, između vozača automobila i vozača motocikla, došlo do nesuglasica i da je došlo do verbalnog, pa i fizičkog sukoba među njima. Međutim, niti oštećeni vozač, a niti motociklista nisu ništa prijavili policiji. Ta osoba, koja je, navodno, ozlijeđena, nije zatražila ni liječničku pomoć ni u jednom medicinskom centru i nemamo prijavu ni od liječnika. Međutim policija svejedno postupa u cilju utvrdjivanju činjenica, da vidimo što se dogodilo i pronalska osobe koja je upravljala mopedom,“
kaže glasnogovornica Policijske uprave Šibensko-kninske Marica Kosor.

Slobodna Dalmacija prenosi kako je ozlijeđeni Beograđanin pomoć potražio kod privatnog liječnika koji je, navodno, utvrdio da mladić ima potres mozga i udrac laktom u čeljust, a sve se, po riječima njegove rođakinje, dogodilo kad je izišao iz auta i vozača skutera, koji mu je prepriječio put, upitao da li mu treba pomoć, a za uzvrat je dobio udarac od kojeg je ostao bez svijesti.

„Bilo je očevidaca, i mi smo, odmah, nakon dojave jednog očevica, došli na mjesto događaja, ali nismo zatekli ni motociklistu ni vozača osobnog automobila“,
kazala je za RSE Kosor.

Važna je brza reakcija odgovornih institucija

Voditeljica Centra za razvoj demokracije Semina Lončar podsjeća i na prošlotjedni golemi transparent mržnje kojim je u Splitu dočekana teniska reprezentacija Srbije, uoči četvrtfinalnog teniskog meča Davis cupa.

„Ja mislim da ti incidenti, iako izgledaju da su sporadični i da se radi samo o incidentima, nisu ni sporadični, a niti se radi samo o incidentima,“
smatra Lončar.

Napad na srpske turiste u Vodicama i prošlotjednu 'dobrodošlicu' tensikoj reprezentaciji Srbije, s porukom 'Srbe na vrbe, nikad zaboravit, nikad oprostiti' Lončar, čija je udruga, među rijetkima, odmah javno osudila nacionalističke ispade, smatra sramotom za Split i Hrvatsku.

"Osim Vijeća srpske manjine u Splitu i Centra za razvoj demokraceije, mislim da se nijedna udruga u Splitu o tome nije očitovala. Policija jeste uklonila transparent i pokrenula krim istragu da utvrdi tko ga je napisao i postavio,“
kaže ona.

Najvažnije je da se javno i jasno osudi to što se događa, a ne da komentatori na televiziji, sa simpatijama i poštovanjem, govore o prostačkom ponašanju publike na teniskom meču protiv igrača iz Srbije, kaže Žarko Puhovski.
Potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora akademik Vlatko Silobrčić, kaže da čekaju policijsko izvješće i da još ne zna detalje o incidentu u Vodicama, ali načelno osuđuje svako nasilje.

„Iako ne znamo detalje i nemamo još podatke, naš je stav da smo apsolutno protiv bilo kakvog nasilja,“
rekao je Silobrčić.

Poznato je da je ove godine hrvatski ministar turizma osobno pozvao građane Srbije da bez straha dođu ljetovati na Jadranu.

Političke, kulturne i privredne elite Hrvatske i Srbije relativno su se brzo pomirile, ali u društvu ta pomirba još nije dovoljno provedena, ističe sveučilišni profesor političke filozofije dr Žarko Puhovski. Incidenata je, kaže Puhovski, bilo i bit će, ali, važna je promptna reakcija odgovornih institucija i javna osuda.

„Drugim riječima, incidenti, objektivno, ne mogu biti isključeni, međutim, ono što treba učiniti, kad se incidenti dogode, kao što su se događali i između Nijemaca i Francuza,15 godina nakon rata, jest da se veoma brzo i energično reagira, policijski i pravosudno, i, što je najvažnije, da se javno i jasno osudi to što se događa, a ne da komentatori na Televiziji, sa simpatijama i poštovanjem, govore o prostačkom ponašanju publike na teniskom meču protiv igrača iz Srbije. To je, po meni, još gore od samih incidenata,“
ocjenjuje Puhovski.
XS
SM
MD
LG