Dostupni linkovi

Internet - rat i mir u globalnom selu


"at" znak
"at" znak

Korištenje modernih komunikacijskih tehnologija uz pogodnosti, nosi i potencijalnu opasnost. Sve veći oslonac globalne ekonomije na Internet čini ovu komunikacijsku mrežu istodobno metom, ali i oružjem.

Danas je to već opće mjesto, ali zbog ove priče trebalo bi podsjetiti da je preteča Interneta nastala još 60-ih godina prošloga stoljeća kao oblik komunikacije koji je mogao preživjeti nuklearni udar i omogućiti održavanje veze između ključnih dijelova sistema američke nacionalne sigurnosti i vlade. Ta kompjuterska komunikacijska mreža ubrzo je prešla na univerzitete, a njezina komercijalizacija krajem 80-ih dovela je do ubrzanog tehnološkog i korisničkog razvoja. Internetom se danas, gotovo s podjednakom lakoćom, koriste i djeca i osobe poodmakle životne dobi. No, kada normalan korisnik odlazi na Internet, to najčešće čini radi širenja znanja, potrage za informacijama, ili zbog komunikacije. Nismo ni svjesni da nas istovremeno Internet čini mogućim napadačima, ali i mogućim ciljevima napada.

Pomenutoj tehnološkoj i komunikacijskoj evoluciji i njenoj lakoj dostupnosti podjednako su se brzo prilagodile osobe i skupine koje imaju, po današnjim standardima, ekstremna ideološka shvatanja ili kriminalne namjere, doktor Uros Svete, sa katedre za obrambene studije koji djeluje pri ljubljanskom Faklutetu društvenih znanosti, koji, uz ostalo, istražuje i zloupotrebu Interneta:

"Mislim da se Internet vrlo brzo počeo zloupotrebljavati, kako za kriminalne poslove, tako i za širenje ekstreminih stavova jer je njegova konfiguracija i dostupnost vrlo pogodna za te stvari. Razne države imaju različite propise koji reguliraju Internet, a neke države ih uopšte nemaju. To ekstremistima svih vrsta naročito odgovara. Znamo da je nacistička propaganda u Njemačkoj zabranjena, ali ona nije zabranjena u SAD-u, pa tako njemački ekstremni elementi mogu napraviti svoj sajt u SAD-u i na taj način zaobići neke rigorozne propise. Internet, sam po sebi, nije generator nekih ekstremnih stavova, ne prave ga samo ekstremne osobe ili grupe, ali mislim da su mnoge ekstremne grupe, kao što su pedofili, neonacisti, ali i ekstremni ljevičari iskoristili komunikacijske mogućnosti koje pruža Internet. Internet je, za razliku od nekih tradicionalnih medija, interaktivan. To znači da se komunikacijski protok ne odvija samo u jednom smjeru. Možemo komunicirati u realnom vremenu na dvije ili više strana. Mislim da su to ekstremne grupe itekako dobro iskoristile."
Mislim da je Internet postao prvorazredno propagandno oružje u rukama, kako islamista, tako i suprotne strane, koja se služi sličnim instrumentima i metodama...




Zloupotreba Interneta, kao globalnog komunikacijskog medija, postaje i ozbiljna sigurnosna prijetnja, osobito u kontekstu onog što se od 11. septembra 2001. godine naziva ratom protiv terorizma. Za razliku od ranijih terorističkih pokreta (IRA, ETA, PLO ili Tamilski tigrovi) koji su imali uže, nacionalne ciljeve, ovaj današnji ima globalni - pretvaranje svijeta u islamski kalifat. Kakve sve mogućnosti otvara spoj globalno dostupne komunikacijske tehnologije i konfrontacijske ideologije, koja ima globalne ambicije, također je tema koju istražuje doktor Svete:

"Kao što je Internet omogućio nastanak globalnog civilnog društva, isto tako možemo reći da je omogućio i lakše djelovanje radikalnih grupa, pa tako i globalnog džihada, ili ideje o stvaranju globalnog islamskog kalifata. Mislim da je Internet postao prvorazredno propagandno oružje u rukama, kako islamista, tako i suprotne strane, koja se služi sličnim instrumentima i metodama. Moguća je indoktrinacija, ali i propaganda, virtualna obuka, prenos novca i slično. Internet može biti vrlo pouzdano sredstvo, kako za psihološku ili informacijsku kampanju, tako i za neke operativne elemente koji se često povezuju sa zloupotrebom nekih značajnih obavještajnih podataka. Pojavili su se i audio vizualni fajlovi, sa sadržajima koje bi tradicionalni mediji svakako cenzurirali, kao što je prezentiranje ekstremnog nasilja koji se necenzurirano prenosi putem Interneta. Internet je vrlo teško kontrolirati i cenzurirati. Zato je vrlo pogodan za propagandu, a istovremeno je teško izvesti protu-propagandu. Tradicionalne medije možemo jednostavno cenzurirati i staviti pod naš nazor. To je na Internetu praktički nemoguće jer imamo mogućnost decentraliziranog komuniciranja i vrlo brzo se može promijeniti lokacija sajtova ili servera. Zbog svega toga države imaju strašno velikih problema sa kontrolom Interneta. Internet je danas vrlo otvoren medij."

Internet i ideologija globalnog džihada

Ovu oblast doktor Uroš Svete dodatno je istraživao na slučaju Bosne i Hercegovine. Prepoznavanje navodne radikalizacije tamošnjih muslimana, Bošnjaka, u posljednje je vrijeme ponovo oživljeno u nekim medijskim napisima, ali i u izjavama dijela tamošnjih političara. O tome da li i kakvu ulogu u tom procesu igra Internet, doktor Svete kaže:

"U svakom slučaju Bosna nije ni u čemu posebna kada je u pitanju Internet. Razlika je samo u tome što u Bosni postoji nekoliko sajtova koji su prilično radikalni i ekstremni i koje podržavaju neki međunarodni pokreti islamista. Postoji prilično mnogo poziva da se muslimani iz Bosne pridruže braći u Čečeniji. Moguće je da je Internet uticao na Bosnu sa ideologijom globalnog džihada. Mislim da je u Bosni moguće pojedine sajtove, pojedine internetske servise, uvrstiti u kategoriju propagande i pokušaja da se islamističke ili religijske teme plasiraju u svakodnevni život. To je indikator koji potvrđuje moju tezu. Ti sajtovi su vrlo različiti i nisu svi na istoj razini razvijenosti. Neki nude samo linkove do određenih servera sa ekstremističkim kontekstom u arapskom i ostalom islamskom svijetu, a neki su razvijeni toliko da imaju svoju specifičnost. Portal www.islambosna.ba mislim da je odraz događanja u bosanskoj muslimanskoj zajednici, ali ne bih ove primjere pokušao generalizirati i tvrditi da predstavljaju cijelu muslimansku zajednicu. Postoji nekoliko tipova ovih sajtova. Neki su jasno religijski konotirani, ali ne možemo reći da su istovremeno ekstremni i radikalni."

Iako su po formi i sadržaju različiti, sajtovi o kojima se radi, imaju jednu uglavnom zajedničku osobenost, kaže Uroš Svete:

"Možemo reći da se većina sajtova nalazi na serverima izvan Bosne i Hercegovine, ali to ne znači da ove stranice održavaju samo u bosanskoj dijaspori. Vrlo je teško, bez suradnje kompanija koje nude prostor na Internetu, ustvrditi ko održava koje servise određenih sadržaja. Internet još uvijek nudi određeni stupanj tajnosti, tako da ne znamo uvije tko je korisnik, ne znamo neke konkretne stvari kako bi smo mogli identificirati odakle dolaze pojedini servisi."

Zanimljivo istraživanje o Internetu, kao mogućoj sigurnosnoj prijetnji, koje je nedavno objavio, zajedno s kolegom Erikom Kopačem sa katedre za obrambene studije koji djeluje pri ljubljanskom Faklutetu društvenih znanosti, Uroš Svete završava zanimljivom tezom - Internet je dizajniran tako da preživi nuklearni napad, a danas se postavlja pitanje da li će preživjeti, s jedne strane zloupotrebu, a s druge cenzuru i ograničenja koje postavljaju neke vlasti:

"Mislim da se Internet bazira na nekom stupnju otvorenosti i slobode. Zloupotrebe o kojima smo govorili navode državne vlasti da pokušaju ograničiti neke dostignute razine slobode Interneta. U SAD-u su vlasti razmatrale mogućnost stvaranja takozvanog Interneta 2, jedne nove mreže koju bi koristili samo u svrhu nacionalne sigurnosti, u svrhu vlasti. Tako bi se stvorio nekakav dupli Internet. Mislim da je ideja cenzure Interneta, pogotovo komunikacijskih i informacijskih tokova, vrlo opasan korak koji bi mogao dovesti do konačnog kraja Interneta. Internet je danas postao značajan dio društva u kojem živimo i razvio se u infrastrukturu na kojoj se bazira skoro čitava privreda i čitav privredni sustav. Upravo je sloboda protoka informacija bila prvi korak koji je omogućio ovaj razvoj. Mislim da Internet mora ostati jedinstvena mreža i da moramo otvoreno razgovarati o sigurnosnim pitanjima jer nije Internet odgovoran za neke prijetnje. Internet je odraz društvenog razvoja i sam je generator određenih društvenih sustava. Ova teza samo pokušava otvoreno postaviti pitanje slobode, ali na drugoj strani i zloupotrebe Interneta od strane radikalnih i ekstremnih grupa koje smo već spomenuli."

XS
SM
MD
LG