Dostupni linkovi

Stranke iz RS nezadovoljne Inckovom odlukom


Narodna skupština Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske

Stranke iz RS nezadovoljne su što je visoki predstavnik za BiH, Valentin Incko, u subotu, stavio van snage zaključke Narodne skupštine o efektima prenosa nadležnosti. Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i entitetska Vlada, odmah po poništavanju zaključaka NS RS izdali su saopštenje u kojem su izrazili protest zbog Inckove odluke.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da je ova stranka nezadovoljna odlukom visokog predstavnika i ponovnom primjenom Bonskih ovlasti.

„Mislimo da primjena Bonskih ovlaštenja u bilo kojoj varijanti može samo odmoći političkoj situaciji u BiH, a sve što je rečeno u zaključcima Narodne skupštine RS ostaje kao faktičko stanje koje nijedna odluka ne može promijeniti,“
ocjenio je Vasić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra da odluka visokog predstavnika da stavi van snage zaključke entietskog parlamenta koji su usvojeni 14. maj neće ništa riješiti.

„Zaključci su čin političke volje NS RS i mi ćemo nastaviti na njima insistirati bez obzira na odluku gospodina Valentina Incka“,
istakao je Bosić.

Zaključci su čin političke volje NS RS i mi ćemo nastaviti na njima insistirati bez obzira na odluku gospodina Valentina Incka.
Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić izjavio je da potez visokog nije neočekivan zbog ranijih njegovih najava.

Zaključcima NS je ocjenila da je od 68 nadležnosti koje su prenesene na državni nivo, da su samo tri prenesene u skladu sa Ustavom i zakonim, te najavila pokretanje pravnih sporova pred međunarodnim i stranim institucijama za njihovo vraćenje u nadležnost RS.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je da nije zadovoljan odlukom visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o stavljanju van snage Zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

On je ocjenio da Ured visokog predstavnika (OHR) i međunarodna zajednica gube autoritet zbog činjenice da nisu sankcionisani odgovorni za antidejtonsko djelovanje.

"Ovo daje pravo i drugima da se antidejtonski ponašaju, jer nema sankcija za to. Ovo pokazuje šta će se desiti ako se ukine OHR, jer ne postoji bh. institucija koja će zaustaviti ili sankcionisati antidejtonsko djelovanje",
rekao je Tihić.

On je dodao da je ponižavajuće da OHR, nakon što je mjesec i po upozoravao predstavnike RS-a, samo poništio zaključke.

Vlada RS osudila primjenu bonskih ovlaštenja visokog predstavnika u BiH


Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i entitetska Vlada, odmah po poništavanju zaključaka Narodne Skupštine izdali su saopštenje u kojem su izrazili «najoštriji protest zbog odluke visokog predstavnika, podsjećajući da je Skupština izraz demokratske volje građana iskazane na slobodnim izborima i najviši reprezentativni, zakonodavni i kontrolni organ u RS. Vlada RS i predsjednik Vlade lično, nastaviće da brane ustavne nadležnosti RS i suprotstaviće se svim nesutavno prenesenim nadležnostima i nametnutim odlukama, kao što je to slučaj i sa Sudom i Tužilaštvom BiH, jer za to nije bilo saglasnosti RS.»
Zgrada Vlade RS u Banja Luci, Foto: Maja Bjelajac

U istom saopštenju entitetska Vlada podsjeća da Aneks 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir predviđa da je za svaki prenos nadležnosti potreban «sporazum strana , te da ni jedan takav sporazum nije potpisan»

Vlada RS i predsjednik Vlade lično, nastaviće da brane ustavne nadležnosti RS i suprotstaviće se svim nesutavno prenesenim nadležnostima i nametnutim odlukama, kao što je to slučaj i sa Sudom i Tužilaštvom BiH, jer za to nije bilo saglasnosti RS.
Navodi se takođe da će Predsjednik Vlade u konsultacijama da predsjednikom RS i predsjednikom Narodne Skupštine zatražiti hitno sazivanje sastanka lidera političkih partija u vezi s novonastalom situacijom.

«Vlada RS još jednom ponavlja svoje čvrsto opredjeljenje za integraciju u Evropsku uniju i puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma te izaziva bojazan da ovakvi postupci visokog predstavnika udaljavaju BiH od evropskog puta i guše demokratiju.«


Posljednja odluka visokog predstavnika još je jedan dokaz da je Kancelarija visokog predstavnika izgubila smisao postojanja te da je neophodno što prije donijeti odluku o transformaciji OHR –a u Specijalno predstavništvo EU, navodi se u saopštenju Vlade RS.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović takođe je izjavio “ da su bonska ovlaštenja visokog predstavnika anahrona za Evropu, jer omogućavaju jednom čovjeku da poništi šta god hoće i da donese šta god hoće”.

On je izrazio nadu da je stavljanje van snage zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH biti posljednje korištenje bonskih ovlaštenja visokog predstavnika u BiH.
XS
SM
MD
LG