Dostupni linkovi

Avdagić: Požar u politici i ekonomiji BiH, "vatrogasci" spavaju


Mehmed Avdagić
Mehmed Avdagić
Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini uputio je otvoreno pismo premijeru Federacije Nerminu Nikšiću od kojeg traži hitne mjere zbog situacije u kojoj se BiH našla zbog velike suše. Predsjednik ovog sindikata, dr Mehmed Avdagić, također upozorava da će Bosnu i Hercegovinu zadesiti prava katastrofa zbog nemara vlasti prema ovoj elementarnoj nepogodi.

RSE: Navodite da će životni standard građana, a posebno najsiromašnijih, biti dodatno ugrožen zbog povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, ali i nedakvatnog odgovora predstavnika vlasti. Jesu li poznati podaci o štetama koje je u poljoprivredi izazvala suša?

Avdagić: Mi smo u sindikatu na vrijeme aktuelnim vlastima da će BiH zadesiti velika katastrofa iz najmanje dva razloga - prvi razlog je suša, drugi politička situacija. Očito da niko nije shvatio ozbiljnost upozorenja i zadesilo nas je ovo što nas je zadesilo. Suša još uvijek uzima danak. Nije moguće sada dati adekvatne procjene, ali je evidentno da će štete biti stotine i stotine miliona eura. Za posljedicu imamo povećanje cijena, a očekujemo drugi udar cijena krajem ove godine. Zbog toga, a iz zbog političke situacije, mi smo i tražili da se situacija uozbilji, da se ne može računati da neko ide na godišnji odmor - jer požar kada traje ne mogu vatrogasci ići na odmor. A ustvari požar je u BiH i sa aspekta vremenske nepogode - suše, i sa aspekta političke situacije.

RSE: Da li je moguće najsiromašnije građane zaštititi smanjivanjem poreza na dodatnu vrijednost za osnovne životne namirnice, koji sada iznosi 17 posto?

Avdagić: Cijenimo da bi se mogla spustiti stopa negdje do 10 odsto, a razlika od 10 do 17 odsto da se ide na ove visokotarifne robe, na one koji žele da imaju visoki standard. O visokom standardu ne mogu siromašni razmišljati jer ne mogu ni da preživljavaju. Dakle, taj teret treba prebaciti na luksuz. Mi ćemo ozbiljno ukazati na ponašanje određenih ministara u vladi. Nije nam nikako jasno zbog čega dugo traje ta agonija da niko nema hrabrosti da povuče pitanje i da oni između sebe upru prstom jedan na drugog i da upitaju:„Pa šta ti, ministre, radiš koji si najodgovorniji za stanje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru kad je u pitanju podsticaj i kada je u pitanju zaštita domaće proizvodnje, podrška onima kojima je to najpotrebnije?“ Slikaju se, troše novac za takvo nešto. Jednostavno cijenimo da kod ministara manjka i morala i etike.

Potreban zaokret

RSE: Nakon sindikalnog otvorenog pisma Vladi FBiH i njenom predsjedniku, doći će do zajedničkog sastanka, najvjerovatnije u ponedjeljak 27. avgusta. Najavljujete širi krug tema i neka direktna pitanja.

Počećemo prozivati najodgovornije u Vladi - i ako se ne počne sa promjenama moraćemo tražiti smjenu Vlade Federacije.

Avdagić: Želimo pitati premijera je li moguće da se toliko priča o korupciji, kriminalu, mitu i na području Federacije kao i cijele BiH, a da još nismo vidjeli sličan slučaj kod nas, kao što je u Hrvatskoj slučaj Ivo Sanader? Nemoguće je više čekati. Počećemo prozivati najodgovornije u Vladi - i ako se ne počne sa promjenama moraćemo tražiti smjenu Vlade Federacije. Ovo je veoma teška situacija za većinu građana i radnika, jer ova vlada je došla u poziciju da nema hrabrosti da pokreće ključna pitanja. Mi smo svjesni da ima toliko korupcije i stalnog uništavanja onog što je malo ostalo u BiH i što radi, a nema sankcija prema onim koji kradu, pljačkaju, devastiraju, uzimaju. Pitaćemo otvoreno premijera kada će biti objavljeno ime i prezime nekoga od onih koji je ušao duboko u kriminal. A čim toga nema, znači da postoji zaštita u sferi politike. Moramo vidjeti ko to koga štiti i zbog čega.

RSE: Kako bi se izbjegla glad, BiH mora kupiti odnosno uvoziti pšenicu. Da li na vrijeme reaguju predstavnici vlasti?

Avdagić: BiH kada bi sve zasijala, ne može odgovoriti potrebama za pšenicom. Ove godine smo proizveli samo do osam posto potreba kad je u pitanju pšenica. U Federaciji je to oko 20.000 tona, a u Republici Srpskoj 35.000 tona. A BiH treba od 450.000 do 500.000 tona godišnje, što znači da se pšenica mora uvoziti. SAD su sada izdvojile 300 miliona dolara za uvoz pšenice, a ovdje smo se nekako uspavali, kao da smo svi na humanitarnoj pomoći. Stvara se dojam kao da aktuelnu vlast nije briga što je kriza, kao da će stići pomoć ili da će neki brodovi dovesti baš nama brašno. Svi se kriju iza svog nerada, iza svoje neaktivnosti, a sve će se na kraju prebiti preko leđa najsiromašnijih ili gladnih. Jer, svima je jasno kako nas čeka lančano povećanje cijena. Premijer kao i ministri, ako smo im dali povjerenje i podršku na početku mandata, moraju shvatiti da više nema spavanja - požar je i u politici i u ekonomiji. Oni su vatrogasci, ali nažalost, naša je ocjena da vatrogasci spavaju. Valja mu to reći.

RSE: Pšenicu je potrebno uvoziti, ali da li se mora novac rasipati i za neke proizvode kojih dovoljno ima u BiH?

Avdagić: Mi ne moramo mlijeko uvoziti, vodu ne moramo uvoziti. Najjeftnije jedno radno mjesto u poljoprivredi je negdje 20.000 maraka. Mi bismo na osnovu uvoza, koliko uvezemo godišnje poljoprivredno-prehrambenoibh proizvoda, mogli samo tu, kada bi se ozbiljno ponašali, domaćinski i kad bismo išli u zaštitu domaće proizvodnje, da imamo svake godine najmanje 100.000 novih radnih mjesta. Cijenu, nažalost, opet plaćaju građani. Mi smo protiv jednog dinara kredita iz razloga što se tim kreditima spašava socijalni mir od strane politike. Treba zasukati rukave i raditi. Politika destimulativno djeluje na proizvodnju i primarnu i prerađivačku industriju. Mora se shvatiti da valja krenuti u pravcu traženja političara koji će da radi za građane i za radnike. Mi ne vidimo, nažalost, takav jedan potencijal sada. I zato ćemo ozbiljno reći premijeru: „I dalje pružamo ruku podrške kao socijalni partner, ali ovako više ne ide, premijeru. Mora se napraviti potpuni zaokret u politici, inače ovo nije više održiva situacija“.
XS
SM
MD
LG