Dostupni linkovi

Raspisani izbori, zaljuljana koalicija


Oliver Dulić
Oliver Dulić

Demokratska stranka Srbije tvrdi da izbori nisu raspisani u skladu sa Ustavnim zakonom. Sukob koji je u vladajućoj koaliciji izbio oko raspisivanja predsedničkih zbora otvorio je i pitanje da li je doveden u pitanje i opstanak vladajuće većine.

Odluka predsednika Skupštine Srbije Olivera Dulića da raspiše predsedničke izbore za 20. januar bez saglasnosti Demokratske stranke Srbije izazvala je najpre sučeljavanje političkih argumenata, a danas je unutarkoalicioni dijalog prebačen na pravni teren.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić pozvao je predsednika Skupštine Olivera Dulića da povuče odluku o raspisivanju predsedničkih izbora, jer nije u skladu sa Ustavnim zakonom. On je naveo da na snagu nisu stupili svi zakoni neophodini za raspisivanje izbora i da ti zakoni na snagu stupaju osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku:
"Kada je reč o Zaonu o odbrani, na primer, vrlo jasno stoji da je vacatio legis osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije. Zakon o vojsci, to je verovatno nekome promaklo, dan stupanja na snagu je 1. januar 2008. godine. Zakon o spoljnim poslovima stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije. Zakon o osnovnom uređenju službe bezbednosti – osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije. Prema tome, jasna je stvar da predsednik Narodne skupštine nije postupio u skladu sa Ustavnim zakonom kada je raspisaao izbore za predsednika republike."
S druge strane, predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić za skupštinskom govornicom rekao je da će povući svoju odluku,
ukoliko Ustavni sud utvrdi da je ona neustavna, i da u tom slučaju više neće biti predsednik parlamenta.

Istovremeno, šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da stavovi o ustavnosti raspisivanja izbora nisu stavovi vlade, već nečiji lični stavovi i dodao da Vlada Srbije ni bilo koji vladin organ do sada nisu raspravljali o odluci o raspisivanju izbora.

U Kabinetu predsednika Srbije takođe obacuju primedbe DSS-a i navode da stupanje na snagu četiri zakona koji regulišu položaj predsednika nije uslov za raspisivanje izbora.

Koalicioni partner DSS-a, NS, međutim ističe da nije isključena mogućnost da širi blok parlamentarnih stranaka bojkotuje predsedničke izbore zbog načina na koji su raspisani.

Imperativna zakonska norma nalaže da izbori moraju biti raspisani do 31. decembra, kaže u izjavi za naš program šefica poslaničke grupe DS Nada Kolundžija. Ona istovremeno pojašnjava da bi čekanje da zakoni neophodni za raspisivanje izbora stupe na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku upravo onemogućilo da se izbori raspišu do kraja godine:

"Ako bi se tumačio na način na koji je to protumačila nekakva pravna služba Vlade to bi značilo da izbori ne mogu biti raspisani do 31. decembra jer jedan od zakona, koji su zakonska pretpostavka za raspisivanje izbora, stupa na snagu tek nakon 31. decembra. Mi verujemo u činjenicu da je nesporan dogovor da se poštuje Ustavni zakon i da se izbori raspišu u roku koji je on predvideo i da neće biti predmet takvog tumačenja koje bi moglo da izazove krizu."

Još jedna od stranaka vladajuće koalicije G 17 plus podržava raspisivanje izbora, a potpredsednik te partije Tomica Milosavljević izjavio je da ne veruje da će zbog izbora toga doći do raspada vladajuće koalicije.

Miloš Aligrudić međutim navodi da će DSS odgovoriti DS-u na raspisivanje izbora tek nakon sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, 19. decembra:

"Pre toga nećemo dato nikakav odgovor DS. Radićemo sasvim normalno u Parlamentu i neće biti ugrožena Vlada Republike Srbije. Što se tiče primedbi koje sam izneo, one se mogu vrlo lako rešiti -Predsednik Republike treba da povuče svoju odluku i da je donese u skladu sa članom 3. Ustavnog zakona."

Sa pravne tačke gledišta nema osnova za primedbe DSS, kaže za naš program profesor Pravnog fakulteta Stevan Lilić, ali i dodaje da u svemu postoji naglašen politički kontekst:

"Može biti da je ovde reč o jednoj situaciji koja će možda dovesti do toga da će se ova vladajuća koalicija još veoma kratko nalaziti na političkoj sceni Srbije, jer vidimo da DSS ne poštuje duh onog prvobitnog sporazuma i konsenzusa koji je doveo do usvajanja Ustava i Ustavnog zakona – stalno traži odlaganje izbora, a Kosovo im je razlog za to."

Politički analitičar Zoran Stojiljković smatra da je nerealno očekivanje DSS da će se baš 19. decembra, kada zaseda SB UN, desiti nešto značajno u rešavanju statusa Kosova i zaključuje:

"Ako čitava ta klima oko rešavanja statusa Kosova znači da ćemo odlagati izbore to može jako dugo da traje. To govori o brojnim problemima unutar vladajuće koalicije ali to nije prvi put, ona je tako i sklopljena. Postoji taj interes da opstanu na vlasti, a mislim da postoji jer su tek sada završili raspodelu dobiti od parlamentarnih izbora iz januara, i da ne dođe do narednih izbora – mislim da će se to prebroditi kao i neke ranije krize."

XS
SM
MD
LG