U Skupštini Srbije podnet predlog zakona o istopolnim zajednicama

Europrajd u Beogradu 2022. Usvajanje zakona o istopolnim zajednicama jedan je od glavnih zahteva LGBT+ zajednice u Srbiji.

Opozicioni Zeleno-levi front u petak, 8. septembra, uputio je u Skupštini Srbije predlog Zakona o građanskom partnerstvu kojim bi bila regulisane istopolne zajednice.

U glavnom gradu Srbije u subotu, 9. septembar, održava se Parada ponosa, u vreme kada, prema rečima aktivista, ne postoji nikakav interes u vlasti da se ispuni bilo koji od zahteva Beograd prajda, među kojima je usvajanje zakona o istopolnim zajednicama.

Zeleno-levi front je najavio da će tražiti da se predlog Zakona o građanskom partnerstvu stavi na dnevni red.

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao je novinarima u Beogradu da je "odavno prošlo" vreme za donošenje takvog zakona iako je vlast to obećavala godinama, prenela je agencija Beta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u avgustu da neće potpisati Zakon o istopolnim brakovima, kao ni zakon kojim će, kako je kazao, postojati "neki treći rod gde niste muškarac ili žena".

Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama jedan je od glavnih zahteva LGBT+ zajednice u Srbiji od 2017. godine.

Pročitajte i ovo: Bez zastave duginih boja na zgradama Predsedništva i Skupštine Beograda

Lazović je u petak rekao da su predlog Zakona o građanskom partnerstvu podržale organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i organizacije koje se bave pravima LGBT+.

On je objasnio da bi usvajanje tog zakona omogućilo pripadnicima LGBT+ ista prava kao i svih drugih građana Srbije i rekao da ne vidi "nijedan razlog zašto bi to nekome smetalo", pozivajući sve političke grupe da ga podrže.

Šta bi doneo zakon o istpolnim zajednicama?

Poslanik Zeleno levog fronta Robert Kozma rekao je u petak da će predloženi zakon omogućiti pripadnicima LGBT+ populacije da registruju građanskom partnerstvo, da jedni druge pomažu i da se izdržavaju, da zajedno stiču pokretnu i nepokretni imovinu, da zajednički konkurišu i dobiju kredit komercijalnih banaka, kao i da nasleđuju imovinu jedni drugih.

Takav zakon, ako bude donet, omogućiće da u slučaju bolesti jednog od partnera ili partnerke druga osoba može da dođe u posetu i s timom lekara odlučuje o lečenju, omogućiće posete u zatvoru ako tamo bude jedan od partnera ili partnerki, a previđeno je i nasleđivanje porodične penzije, naveo je Kozma.

Goran Miletić iz Beograd Prajda rekao je na početku Nedelje ponosa 4. septembra da trenutni momenat nije nimalo optimističan za LGBT+ zajednicu i da je situacija mnogo lošija u odnosu na prethodni period.

Miletić je rekao da je vlast odustala od donošenja Zakona o istopolnim zajednicama.

Usvajanje tog, Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, zahtevi su ovogodišnjeg Prajda koji se održava pod sloganom "Nismo ni blizu".