Dostupni linkovi

Zelenski kaže da Rusija želi da osvoji Časiv Jar do 9. maja


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pregledao je krajem prošle sedmice odbrambene utvrde u regiji Donjeck.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pregledao je krajem prošle sedmice odbrambene utvrde u regiji Donjeck.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu američkoj televiziji 21. aprila da Rusija želi da okupira Časiv Jar u regionu Donjecka prije 9. maja, dana koji Rusija slavi kao Dan pobjede kako bi obilježila poraz Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Zelenski je na NBC-u rekao da očekuje da će priliv oružja u Ukrajinu stići "na vrijeme" i da će njene snage moći "odbiti neprijatelja, a zatim poraziti planove Ruske Federacije za kontraofanzivne akcije punog opsega u junu ."

Zelenski je intervjuiran dan nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa konačno odobrio 61 milijardu dolara nove američke pomoći, dajući Ukrajini i njezinim vojnicima na bojnom polju poticaj za moral baš u trenutku kada su ruske snage tvrdile da su osvojile teritoriju u blizini Časiv Jara.

General-pukovnik Oleksandr Syrskiy, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, nedavno je rekao da su najviši ruski vojni čelnici postavili zauzimanje Časiv Jara kao cilj za svoje trupe do 9. maja.

Ukrajinske snage trenutno se drže u području Časiv Jara unatoč nedostatku potrebnog oružja, kaže Zelenski.

"Nedavno sam bio u regiji. Razgovarao sam s borcima", rekao je, ponovivši njihovu potrebu za opremom "za borbu protiv ruskih izviđačkih bespilotnih letjelica, koje korigiraju rusku topničku vatru".

Maksym Zhorin, zapovjednik na prvoj liniji u tom području, rekao je nacionalnoj televiziji 21. aprila da su svi položaji oko Časiv Jara pod ukrajinskom kontrolom.

Rusko ministarstvo odbrane je u saopštenju od 21. aprila navelo da su ruske snage preuzele kontrolu nad Bohdanivkom, koja se nalazi zapadno od grada Bakhmuta koji je pod kontrolom Rusije.

Ukrajina je opisala Bohdanivku kao važnu točku koja sprječava Ruse da napreduju prema zapadu kroz region Donjecka do gradova Kramatorsk i Slavjansk.

U svom večernjem izvještaju 21. aprila, Generalštab ukrajinske vojske pomenuo je grad Bohdanivku kao jedan u nizu u kojima su ukrajinske snage odbile 13 neprijateljskih napada. U njemu se navodi da je oko 20 naselja u regionu Donjecka, uključujući Časiv Jar, bilo pod artiljerijskom i minobacačkom vatrom.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane negiralo je prošle sedmice da je Rusija zauzela cijelu Bohdanivku, dok je priznala da je izgubila neke položaje u selu u istočnoj oblasti Donjecka.

Ukrajinska vojska je također u svom večernjem izvještaju navela da su njene snage oborile dvije krstareće rakete Kh-59 i odbile devet napada u oblasti Terna u Donjeckoj oblasti.

Uz izvještavanje Reutersa

XS
SM
MD
LG